uniQure's Glybera® als eerste gentherapie goedgekeurd door Europese Commissie

AMSTERDAM, Nederland, November 2, 2012 /PRNewswire/ --
- Glybera [http://www.uniqure.com/uploads/Glybera 2pp Factsheet_NL_lr.pdf ]
is de eerste gentherapie die goedgekeurd is in de westerse wereld
- Het is het eerste medicijn dat is goedgekeurd voor patiënten met de zeldzame
stofwisselingsziekte lipoproteïnelipase-deficiëntie
- Commercialisatie begint in de tweede helft van 2013
- Valideert uniQure's unieke, op AAV gebaseerde gentherapie-platform


uniQure kondigt vandaag de goedkeuring aan door de Europese Commissie [http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/o194.htm ] voor de gentherapie Glybera(R) (alipogeen tiparvovec), een behandeling voor patiënten met lipoproteïnelipase-deficiëntie (LPLD, ook wel gewone hyperchylomicronemia genoemd) die lijden aan terugkerende acute alvleesklierontsteking (pancreatitis). Patiënten met LPLD, een zeer zeldzame, erfelijke ziekte, kunnen de vetdeeltjes in hun bloed niet afbreken, wat leidt tot pancreatitis, een zeer ernstige, pijnlijke en potentieel dodelijke aandoening. De goedkeuring betekent dat Glybera de eerste gentherapie is die goedgekeurd is door regelgevende instanties in de westerse wereld.
"Glybera's goedkeuring betekent dat LPLD-patiënten voor het eerst kunnen beschikken over een therapie tegen een zeer complexe en ernstige ziekte", zegt professor John Kastelein van de afdeling Vasculaire Geneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. "LPLD leidt tot acute pancreatitis-aanvallen en veroorzaakt bij veel patiënten diabetes en cardiovasculaire complicaties. Deze therapie zal een enorme impact hebben op het leven van deze patiënten. Op dit moment is hun enige mogelijkheid de hoeveelheid vet te bepreken die ze verbruiken. Door te helpen om de stofwisseling van het vet te normaliseren, voorkomt Glybera ontsteking van de alvleesklier, wat de pijn en het lijden verzacht, alsmede de bijhorende co-morbiditeit verkleint als het vroeg genoeg wordt toegediend."
Als onderdeel van de toestemming zullen patiënten een behandeling met Glybera krijgen in gespecialiseerde expertisecentra door speciaal opgeleide artsen. uniQure zal ook een patiëntenregister bijhouden om deze verwoestende, en te weinig onderzochte ziekte en de effecten van de Glybera- behandeling beter bij te houden. De marktautorisatie geldt voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. uniQure bereidt aanvragen voor goedkeuring voor in de VS, Canada en andere landen.
"De definitieve goedkeuring van Glybera door de Europese Commissie [http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/o194.htm ] is een belangrijke stap voorwaarts in het beschikbaar stellen van gentherapie, niet alleen voor LPLD maar ook voor een groot aantal zeldzame ziekten met een heel hoge medische behoefte waaraan nog niet tegemoetgekomen is", aldus Jörn Aldag, CEO van uniQure. "De goedkeuring van de EC is een belangrijke validatie van ons innovatieve productplatform en ondersteunt onze andere geavanceerde ontwikkelingsprogramma's, die zich richten op acute intermitterende porfyrie, de ziekte van Sanfillipo B, hemofilie B en de ziekte van Parkinson."
Over Glybera [http://www.uniqure.com/uploads/Glybera 2pp Factsheet_NL_lr.pdf ](R)
uniQure heeft Glybera ontwikkeld als een therapie voor patiënten met de genetische stoornis lipoproteïnelipasedeficiëntie, een onverklaarde ziekte waarvoor geen behandeling bestond. De ziekte wordt veroorzaakt door mutaties in het LPL-gen, wat bij patiënten resulteert in een sterk verminderde of volledig afwezige activiteit van het LPL-enzym. Dit enzym is nodig om grote vetdragende deeltjes af te breken die na elke maaltijd in het bloed circuleren. Wanneer dergelijke fragmentjes, chylomicronen genaamd, ophopen in het bloed, kunnen deze kleine bloedvaten belemmeren. Te veel chylomicronen resulteren in terugkerende en ernstige acute ontsteking van de alvleesklier, het zogenaamde pancreatitis, de meest invaliderende complicatie van LPLD. Glybera heeft de status van weesgeneesmiddel in de EU en de VS. LPL-deficiëntie raakt 1-2 personen op de miljoen.
Glybera werd getest in drie interventionele klinische studies in Nederland en Canada, waarbij in totaal 27 LPLD-patiënten deelnamen. In alle drie de klinische studies werd Glybera goed verdragen, zonder relevante waarneembare veiligheidsproblemen. Gegevens uit deze klinische onderzoeken laten zien dat toediening van een enkele dosis Glybera resulteerde in langdurige biologische activiteit van het LPL-eiwit. bezoek voor meer informatie over LPLD: http://www.lpldeficiency.com.
Lipoproteïnelipase is een belangrijke 'eerste stap'-enzym in het metabolisme van lipoproteïnen na vetinname bij het eten. In klinische studies kon een tijdelijke verlaging van triglyceriden tot 12 weken worden waargenomen bij individuele patiënten. Bovendien laat Glybera doorgifte toe van het LPL-eiwit in geïnjecteerd spierweefsel, wat weerspiegeld wordt in de verbetering van het postprandiale chylomicron-metabolisme(CM) die werd waargenomen bij een klein aantal patiënten. Glybera (Alipogene tiparvovec) bevat het menselijke lipoproteïnelipase (LPL) genvariant LPL S447X in een vector. De vector omvat een eiwitmantel afkomstig van het adeno-geassocieerde virus serotype 1 (AAV1), de promotor, een regulerend posttranscriptioneel element en van AAV2 afgeleide, omgekeerde terminale herhalingen.
Glybera is bedoeld voor volwassen patiënten die lijden aan gewone lipoproteïnelipase-deficiëntie (LPLD) en aan ernstige of meervoudige pancreatitisaanvallen ondanks diëetbeperkingen van vet in de voeding. De diagnose van LPLD moet worden bevestigd in genetisch onderzoek. De indicatie is beperkt tot patiënten met detecteerbare niveaus van LPL-eiwit.
De meest gemelde bijwerking is pijn in de ledematen bij ongeveer een derde van de patiënten. Gezien het kleine aantal patiënten en de grootte van de cohorten, bieden de geobserveerde bijwerkingen geen compleet beeld van de aard en de frequentie van deze gebeurtenissen.
Over uniQure
uniQure is wereldleider in de ontwikkeling van menselijke gentherapie. De uniQure-productenportfolio van gentherapieproducten in ontwikkeling richt zich ook op hemofilie B, acute intermitterende porfyrie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Sanfilippo B. Door gebruik te maken van adeno-geassocieerde viraal (AAV) afgeleide vectoren als gekozen transportmiddel voor therapeutische genen is het bedrijf erin geslaagd om waarschijnlijk het eerste stabiele en schaalbare AAV-productieplatform ter wereld te ontwikkelen en te valideren. Dit geoctrooieerde platform kan gebruikt worden bij een groot aantal zeldzame ziekten die veroorzaakt worden door een verkeerd functionerend gen. Dit stelt uniQure in staat om haar strategie verder te vervolgen om zich te focussen op deze branche van de industrie. De grootste aandeelhouders van uniQure zijn Forbion Capital Partners en Gilde Healthcare, twee van de meest vooraanstaande investeringsfondsen in de biotechnologie in Nederland. Meer informatie is te vinden op http://www.uniqure.com.


uniQure B.V.


CONTACT: Voor meer informatie: Jörn Aldag, CEO, uniQure, Tel :+31-20-566-8014, j.aldag@uniQure.com. Mike Sinclair, Partner, HalsinPartners, Tel : +44-20-7318-2955, msinclair@halsin.com. Hans Herklots,Directeur, Capricorn One, Tel: +41-79-598-7149, capricorn1@bluewin.ch.

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234