Betaalbare medicijnen laten grootste verzekeraars koud

Betaalbare medicijnen laten grootste verzekeraars koud

Den Haag, 25 april. Aegon en Allianz beleggen in 2019 tezamen maar liefst 11 miljard euro in 19  farmaceutische bedrijven zonder hen aan te sporen om hoge medicijnprijzen terug te dringen. Ook ontbreekt het deze verzekeraars aan inzet om belastingontwijking door farmareuzen tegen te gaan. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar investeringen van verzekeraars in farmaceuten, dat vandaag gepubliceerd wordt.

Peter Ras, woordvoerder Eerlijke Verzekeringswijzer: “Betaalbare medicijnen zijn van levensbelang, in het bijzonder voor arme mensen in Nederland èn in ontwikkelingslanden. De druk van verzekeraars op farmaceuten om betaalbare medicijnen te maken en eerlijk belasting te betalen moet omhoog. Vooral Aegon en Allianz moeten hiermee aan de bak. Verzekeraars kunnen veel beter samenwerken om farmaceuten te dwingen niet langer grote winsten te boeken over de ruggen van burgers.”

Uit het praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer blijkt dat de negen grootste verzekeringsgroepen in Nederland in 2019 in totaal voor ruim 14 miljard euro in 19 grote farmaceutische bedrijven beleggen (o.a. AbbVie, Bayer AG, Eli Lilly, Gilead Sciences, Johnson & Johnson en Pfizer). Verreweg de grootste investeerders zijn Allianz (8,2 miljard Euro) en Aegon (2,8 miljard euro). Deze twee verzekeraars doen niets om farmaceuten te stimuleren om betaalbare medicijnen aan te bieden. De zeven andere verzekeringsgroepen, Achmea, ASR, Vivat, CZ en Menzis zetten zich daarentegen wél actief in voor betaalbare medicijnen. Menzis is een rechtszaak tegen een farmaceut begonnen vanwege exorbitant hoge medicijnprijzen. Vier verzekeraars (Achmea, ASR, NN en Vivat/Actiam) hebben de investeerdersverklaring van de Access to Medicine Index getekend, vijf verzekeraars hebben dit nog niet gedaan (Aegon, Allianz, CZ, Menzis en VGZ).

Op het gebied van belastingontwijking blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vijf van de negen onderzochte verzekeraars geen concrete actie ondernemen tegen oneerlijke belastingbetaling door farmaceuten. Aegon, Allianz, Menzis, NN en VGZ doen nauwelijks of niets tegen belastingontwijking door farmaceuten.  De Financial Times publiceerde in maart 2018 over de forse kloof tussen wat farmaceuten zeiden aan belasting te hebben betaald en wat zij daadwerkelijk hadden betaald. Uit onderzoek van Oxfam in september 2018 bleek dat farmaceuten hun winsten op grote schaal verschuiven naar belastingparadijzen.  Belastinginkomsten zijn cruciaal voor overheden om diensten als gezondheidszorg en onderwijs mee te betalen.

Achmea en Menzis beloofden in het kader van dit onderzoek om binnen één jaar hun inzet ten aanzien van betaalbaarheid van medicijnen verder te intensiveren. Achmea, ASR, CZ en Vivat beloofden om in het komende jaar meer actie te ondernemen om farmaceuten te bewegen niet bij te dragen aan belastingontwijking.

Voor meer informatie: Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib. Jules.van.Os@oxfamnovib.nl, 06 51573683, het rapport is onder embargo bijgesloten.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Dit praktijkonderzoek is uitgevoerd door Somo. De negen verzekeraars hebben alle meegewerkt aan dit onderzoek en gelegenheid gekregen om op de onderzoeksbevindingen te reageren.

Oxfam Amerika heeft voor de aankomende aandeelhoudersvergaderingen van de farmaceuten Johnson & Johnson, Merck, Pfizer and Abbott resoluties ingediend over o.a. toegang tot betaalbare medicijnen. Deze vier farmaceuten hebben allemaal geprobeerd om deze resoluties tegen te houden. Na veel juridische druk gaat vandaag (25 april) de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Johnson & Johnson stemmen over het voorstel van Oxfam Amerika om het beloningsbeleid van de top van het bedrijf te koppelen aan risico's gerelateerd aan hoge medicijnenprijzen.

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
https://eerlijkegeldwijzer.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234