NGO-coalitie: online wildlife handel 80 procent minder in 2020

Op de eerste verjaardag van de Coalition to End Wildlife Trafficking Online introduceren de initiatiefnemers (IFAW, WWF en TRAFFIC) samen met de Chinese overheid het Global Wildlife Cybercrime Action Plan. Het plan behelst een cross-sectorale benadering om wildlife crime netwerken op te sporen en te ontmantelen. En beoogt de online wildlife handel in 2020 met 80 procent te verminderen.

Het actieplan bevat een handleiding voor de stappen die moeten worden gezet door technologiebedrijven, overheden, handhavende instanties, wetenschappers en Ngo’s, met als doel een netwerk te bouwen dat in staat is om criminele netwerken te verslaan.

World Wildlife Fund (WWF), International Fund for Animal Welfare (IFAW), China Wildlife Conservation Association (CWCA) en 32 mondiale e-commerce, technologie en socialemediabedrijven, vieren de eerste verjaardag van de coalitie onder het thema “Bescherm Wildlife met technologie”. Acht  bedrijven zijn toegelaten als nieuwe coalitieleden. Andere betrokkenen zijn afgevaardigden van de Chinese regering, het CITES secretariaat, de EU-delegatie en buitenlandse ambassades in China, wetenschappers en internationale Ngo’s

“De illegale online handel in bedreigde dieren is een mondiale uitdaging die vereist dat betrokken overheden, bedrijven en andere geledingen van de maatschappij samenwerken om ‘wildlife cyber crime’ te bestrijden,” zegt Wu Zhimin, Directeur-Generaal, afdeling Wildlifebescherming van de National Forestry and Grassland Administration (NFGA).

“De Chinese overheid is betrokken om de ecologische beschaving te ontwikkelen door het principe van natuurbehoud te volgen. Hiertoe heeft China meerdere maatregelen toegepast om bedreigde fauna en flora voor uitsterven te behoeden. Elk jaar worden op nationaal niveau wetshandhavingsacties uitgevoerd om wildlife crime activiteiten te bestrijden. De Chinese internetindustrie is met name door de groei van e-commerce en sociale mediaplatformen een belangrijke kracht geworden in de strijd tegen cybercrime en het beschermen van bedreigde dieren en planten in China. En zelfs op wereldschaal,” aldus Wu Zhimin.

“De coalitie heeft het ambitieuze doel om de online wildlife handel in 2020 met 80 procent te verminderen. We willen daarom dat meer bedrijven zich aansluiten bij de strijd tegen online handel in wildlife en wildlifeproducten,” zegt Jason Bell, vicepresident Natuurbehoud & Dierenwelzijn van IFAW.

Wildlife crime is een van de gevaarlijkste en schadelijkste vormen van georganiseerde misdaad, gelijk aan mensenhandel, drugshandel en illegale wapenhandel. De handel in illegale wildlife producten heeft zich de laatste jaren verplaatst van traditionele offline handel naar de online arena ,die illegale transacties faciliteert. De mondiale connectiviteit van het internet en relatieve anonimiteit van de gebruikers in combinatie met snel transport maken online wildlife transacties gemakkelijk. Tegelijkertijd stelt de online handel technologiebedrijven en handhavende instanties voor aanzienlijke uitdagingen als zij de online handel willen monitoren.

IFAW

plaats:
Bejing/Den Haag
website:
https://www.ifaw.org/nederland/frontpage

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234