KeurmerkenWijzer gidst consument door woud van labels en logo's

P E R S B E R I C H T

EMBARGO TOT ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2012, 19.05 UUR

-Milieu Centraal brengt handige app uit -
KEURMERKENWIJZER GIDST CONSUMENT DOOR WOUD VAN LABELS EN LOGO'S
Utrecht, 15 september 2012 - Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal brengt vandaag de gratis app KeurmerkenWijzer uit. De app bevat een overzicht van meer dan honderd duurzaamheidskeurmerken en een aantal fabrikantenlogo's. Met deze app kan de consument meteen bij het winkelen zien in hoeverre het keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Ook is in de app vermeld of het keurmerk een gedegen controle kent.
Uit onderzoek van Milieu Centraal begin dit jaar is gebleken dat consumenten verdwalen in het woud van keurmerken, labels en logo's op verpakkingen. Ook bleek dat consumenten graag meer willen weten over keurmerken en dat ze die informatie het liefst meteen op de winkelvloer tot hun beschikking hebben. De KeurmerkenWijzer voldoet aan deze behoefte . De keurmerken zijn gerangschikt in categorieën zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen, en verpakkingen.
Naast de circa honderd duurzaamheidskeurmerken bevat de app een aantal fabrikantenlogo's. Dat zijn beeldmerken die fabrikanten zelf op hun producten zetten. Deze producten kunnen wel degelijk milieuvriendelijk, diervriendelijk of fair zijn, maar de logo's worden niet door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd. Omdat zulke logo's in een hoog tempo komen en gaan, zijn alleen de meest voorkomende opgenomen in de KeurmerkenWijzer.
Milieu Centraal pleit voor minder keurmerken. "De consument heeft het meest aan een beperkt aantal heldere keurmerken met een goede, onafhankelijke controle ", stelt directeur Vera Dalm van Milieu Centraal. "Want met zo veel verschillende beeldmerken zien consumenten door de bomen het bos niet meer. De KeurmerkenWijzer helpt consumenten hun eigen keuze te bepalen."
Eén enkel keurmerk voor duurzaamheid is volgens Milieu Centraal niet te realiseren. Twee derde van de duurzaamheidskeurmerken op Nederlandse producten is Europees of internationaal en dus niet alleen in Nederland van toepassing. Bovendien vinden consumenten verschillende zaken belangrijk. Waar de één kiest voor dierenwelzijn, vindt iemand anders de impact op het milieu het zwaarste wegen. Met één enkel duurzaamheidskeurmerk is niet inzichtelijk hoe zwaar elk aspect is meegenomen.
De KeurmerkenWijzer is gratis te downloaden via de itunes Appstore van Apple http://itunes.apple.com/nl/app/id551026221?mt=8 , de Android -versie komt begin oktober uit.

Milieu Centraal presenteert de KeurmerkenWijzer met, onder voorbehoud, Viktoria Koblenko, met een kennisquiz op 17 september om 9.30 uur in een vestiging van Jumbo, Larenseweg 155 te Hilversum. Vooraf aanmelden bij Alphons Rommelse is gewenst.
Op zaterdag 15 september besteedt het VARA-televisieprogramma Kassa aandacht aan de KeurmerkenWijzer, tussen 19.05 en 20.00 uur op Nederland 1.

Geplaatst in:

Milieu Centraal

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234