Prins Claus Prijzen 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken van gerecycled materiaal met een opmerkelijk esthetische en literaire kwaliteit. Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland/Somalië, worden daarnaast geëerd voor hun inzet voor cultuur en ontwikkeling. Op 12 december reikt Z.K.H. Prins Constantijn de Grote Prins Claus prijs uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Eloísa Cartonera
Eloísa Cartonera (opgericht in 2003, Buenos Aires) is een coöperatie van ontwerpers en uitgevers, die handmatig boeken maakt van gerecycled materiaal. Het materiaal wordt verzameld door cartoneros, werklozen die in hun onderhoud proberen te voorzien na de politieke en economische crisis van Argentinië in 2001. Aangetrokken door Eloísa's solidariteit, doneren zowel opkomende als gevestigde Latijns-Amerikaanse schrijvers korte verhalen, romans en andere vormen van literatuur aan de uitgeverij. Vanwege de collectieve, kleinschalige productiemethode zijn de boeken veel goedkoper dan de gemiddelde paperback. Lezers, cartoneros, schrijvers en kunstenaars; Argentijnen uit alle lagen van de samenleving profiteren van de uitgeverij, zowel op cultureel als financieel gebied.

Eloísa Cartonera heeft 'het boek' bereikbaar gemaakt voor een breed, toegankelijk publiek - als bron van plezier, kennis en zelfontplooiing. De relevantie en de invloed van het cartonera-model reikt verder dan de grenzen van Argentinië. In Latijns-Amerika zijn al meer dan zestig onafhankelijke cartonera-uitgevers actief en recent is er één opgezet in Mozambique. De boodschap van Eloísa Cartonera is actueler dan ooit, nu de huidige economische crisis ook Argentinië flink heeft geraakt.


De Prins Claus Prijzen
De Prins Claus Prijzen huldigen uitmuntende prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan 11 personen of organisaties wiens culturele activiteiten een brede en gunstige invloed hebben op de ontwikkeling van de samenleving of gemeenschap ter plaatse.

Het Prins Claus Fonds heeft als uitgangspunt dat cultuur een basisbehoefte is. De Prins Claus Prijzen huldigen excellente uitingen op het snijvlak van cultuur en ontwikkeling, in landen en regio's waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd.

De hoofdlaureaat ontvangt een geldbedrag van Euro 100.000,-. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 december 2012 tijdens een officiële ceremonie in het Koninklijk Paleis Amsterdam, in aanwezigheid van de erevoorzitter van het Fonds, Z.K.H. Prins Constantijn en overige leden van de Koninklijke Familie. De overige tien laureaten ontvangen een prijs van Euro 25.000,- uit handen van de Nederlandse ambassadeur in hun land van herkomst. De laureaten zijn gekozen door een onafhankelijke, internationale commissie.


Tien Prins Claus Prijzen 2012

Sami Ben Gharbia, Tunesië
Sami Ben Gharbia (1967, Tunis) is een cyber-activist die voornamelijk werkt via sociale media. Hij is medeoprichter van de populaire, innovatieve web portal Nawaat.org., een Tunesisch blogcollectief voor nieuws en politiek. Nawaat.org speelde een belangrijke rol in de Tunesische revolutie. Ben Gharbia's strijd voor de vrijheid van informatie is van wezenlijk belang voor zowel cultuur als ontwikkeling.

Habiba Djahnine, Algerije
Habiba Djahnine (1968, Béjaia) is een gerespecteerd auteur en filmmaker. Djahnine richt zich in haar werk voornamelijk op het filmen van documentaires die een accuraat beeld geven van de Algerijnse realiteit. Djahnine keerde terug naar haar thuisland om haar kennis en vaardigheden over te dragen aan een nieuwe generatie Algerijnse kunstenaars. Djahnine is een dynamische kracht binnen de huidige Algerijnse kunstscene.

Yassin al Haj Saleh, Syrië
Yassin al Haj Saleh (1961, Raqqa) is schrijver, denker en fungeert als 'stem van de rede' binnen de huidige Syrische crisis. In zijn uitingen laat Al Haj Saleh een cruciaal geluid horen op het gebied van politieke, sociale en culturele kwesties in Syrië en de Arabische wereld in relatie tot het internationale geopolitieke veld.

Widad Kawar, Jordanië
Vanwege de passie en gedrevenheid van kunstverzamelaar Widad Kawar (1931, Tulkarem) is veel belangrijk erfgoed bewaard gebleven dat anders voorgoed verloren zou zijn gegaan. Haar overweldigende collectie bestaat uit meer dan 2000 wandtapijten die het werk vertegenwoordigen van kunstenaars uit de Arabische wereld, afkomstig uit onder andere de Palestijnse, Jordanische en Syrische cultuur.

Teresa Margolles, Mexico
Teresa Margolles (1963, Culiacán, Sinaloa) is audiovisueel kunstenaar. Haar radicale en uitdagende werk wordt gekenmerkt door een krachtige beeldtaal, waarin ze de maatschappelijke oorzaken en consequenties van de dood onderzoekt.

Boniface Mwangi, Kenia
Boniface Mwangi (1984, Taveta) is fotojournalist en activist. Als autodidact verslaat hij onder andere de Keniaanse verkiezingen van 2007 en het daaruit voortvloeiende geweld. Zijn werk wordt internationaal gepubliceerd in onder andere The Guardian en The New York Times. In eigen land zet hij zich in om geweld tegen te gaan door de Keniaanse gemeenschappen een platform te bieden voor dialoog.

Phare Ponleu Selpak, Cambodja
Het zeer actieve Phare Ponleu Selpak (1994, Battambang) is een invloedrijke culturele organisatie die jongeren activeert, en op een succesvolle manier lokale tradities vermengt met nieuwe ideeën. Daarmee ondersteunt en verrijkt Phare Ponleu Selpak de Khmercultuur binnen het huidige Cambodja met zijn geschiedenis van geweld en conflict.

Ian Randle, Jamaica
Met de eerste lokale, onafhankelijke uitgeverij van Jamaica bracht pionier Ian Randle (1940, Hanover) grote veranderingen teweeg op het gebied van kennisoverdracht in het Caribisch gebied.

Maung Thura, alias Zarganar, Birma
De charismatische performer, comedian en sociaal activist Maung Thura (Yangon, 1961), artiestennaam Zarganar ('Pincet'), maakt gebruik van humor als een krachtig wapen in de strijd tegen tirannie en onrecht. Hij heeft de unieke, Birmese traditie van anyeint nieuw leven ingeblazen en weer populair gemaakt. Zijn onverschrokken strijd heeft een nieuwe generatie culturele activisten gekweekt in Birma.

Maxamed Ibraahim Warsame, alias Hadraawi, Somaliland / Somalië
De diepzinnige en mooie gedichten van Maxamed Ibraahim Warsame (1943, Togdheer) verrijken de eeuwenoude traditie van Somalische poëzie. Met zijn werk bouwt Warsame bruggen en bevordert hij vrede.

Voor vragen, informatie en interviewverzoeken, neemt u contact op met:

Lot Dercksen, Hoofd Communicatie Prins Claus Fonds via l.dercksen@princeclausfund.nl of +31(0)20 344 9169 of +31(0)6 144 333 09.

Tijn Pieren, Communicatie Prins Claus Fonds via t.pieren@princeclausfund.nl of + 31 (0) 20 344 9169 of + 31 (0)6 347 894 16

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234