Wim Anker wint Duidelijketaalprijs 2012

Strafpleiter spreekt glashelder, blijkt uit onderzoek van het Taalcentrum-VU

Amsterdam - 6 juni. Advocaat Wim Anker is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2012. Van elf onderzochte strafpleiters is hij degene die de duidelijkste taal spreekt. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Taalcentrum-VU door taalwetenschappers en een vakjury. Wim Anker kreeg de prijs vandaag uitgereikt door Anita Witzier, winnares van de Duidelijketaalprijs 2011.

Anker zet aan tot luisteren
Strafpleiter Wim Anker scoort hoog, doordat hij zijn inhoudelijke boodschap op een glasheldere manier haarfijn weet over te brengen. Zijn manier van spreken zet aan tot luisteren. Anker houdt zich verre van juridisch jargon, maakt korte en bondige zinnen en spreekt beeldend: om zijn boodschap te versterken gebruikt Anker illustratieve voorbeelden, vergelijkingen en metaforen. Bovendien stemt hij zijn woorden goed af op het brede publiek.

Wim Anker is erg blij met de prijs: 'Ik vind het een bijzondere prijs om te winnen. Zeker nu het gaat om een beroepsgroep die zeer ervaren is in het spreken in het openbaar. Duidelijke taal is in mijn vak heel belangrijk. Je moet een compact verhaal kunnen houden met een kop en een staart.'

De top 3
Wim Anker wordt op de voet gevolgd door Gerard Spong. Spong zet zijn punten helder uiteen, spreekt beeldend en is zeer overtuigend. De vakjury spreekt van een fotofinish tussen beiden. Op de derde plek staat Geert-Jan Knoops. Knoops beschikt over een breed palet aan overtuigende argumenten.

Onderzoek en vakjury
Het Taalcentrum-VU liet de winnaar bepalen door taalonderzoekers van de Vrije Universiteit en een vakjury van juridische zwaargewichten. De taalwetenschappers analyseerden de taalvaardigheid van strafpleiters die in 2011 en 2012 vaak op radio en tv verschenen. Van elk van de elf gekan¬di¬deerde strafpleiters werden zes fragmenten geanalyseerd. Die werden onder andere beoordeeld op helderheid, gebruik van jargon en retoriek.

De vakjury beoordeelde of de boodschap inhoudelijk juist was en of de manier waarop die werd gebracht, correct was. De vakjury bestond uit mr. Willem van Bennekom, mr. Gerben Kor, mr. Cees Korvinus, mr. Carel Raymakers en prof. mr. Theo de Roos.

Over het Taalcentrum-VU en de Duidelijketaalprijs
Het Taalcentrum-VU verzorgt al ruim 20 jaar vertalingen, trainingen en tekstredactie voor uiteenlopende opdrachtgevers in de publieke sector en in het bedrijfsleven. Het Taalcentrum-VU reikt de Duidelijketaalprijs jaarlijks uit aan een persoon uit een bepaalde beroepsgroep in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar taalvaardigheid. Hiervoor wordt het taalgebruik van een spraakmakende beroepsgroep onderzocht. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold (2009), Mark van Bommel (2010) en Anita Witzier (2011).

Noot voor de redactie: meer informatie vindt u op www.taalcentrum-vu.nl/pers. U kunt voor meer info ook contact opnemen met Maike Kroese via 06 - 1436 5995 of mkroese@taalcentrum-vu.nl.

Juiste vermelding van onze bedrijfsnaam ('Taalcentrum-VU') stellen wij op prijs. Het Taalcentrum-VU is een zelfstandige stichting.

Taalcentrum-VU

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234