Bezichtiging van recordaantal woningen

Bezichtiging van recordaantal woningen

Lichte stijging aantal kijkers op NVM Open Huizen Dag

Nieuwegein, 31 maart 2012 - De Open Huizen Dag van de NVM is vandaag een succes geworden. Het aantal bezoeken overtrof licht het aantal van de vorige Open Huis Dag in oktober 2011 en kwam uit op ruim 100.000. Een recordaantal van 56.000 woningen was vrijblijvend te bezichtigen.

De NVM Open Huizen Dag vindt elk halfjaar plaats. Geïnteresseerden kunnen, zonder afspraak en verplichting, bij de deelnemende huizen over de vloer komen. Ze kunnen zo in een kort tijdsbestek hun favoriete woningen bekijken.

Niet elk huis kreeg vandaag overigens bezoek. Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 geen geïnteresseerde koper over de vloer. Dat had te maken met het grote aanbod aan woningen. Bovendien konden de kandidaat-kopers onmogelijk alle woningen bezichtigen.

Niettemin is de NVM Open Huis Dag een zeer effectief middel om een huis te verkopen. Analyses laten iedere keer weer zien dat woningen die hebben meegedaan aan een Open Huizen Dag, een grotere kans hebben verkocht te worden dan woningen die niet hebben deelgenomen. Uit onderzoek blijkt dat van de woningen die in oktober aan de Open Huizen Dag hebben deelgenomen inmiddels ruim 17 procent is verkocht. Van de woningen die niet meededen, is ruim 10 procent verkocht. Al in de week voorafgaand aan de Open Huizen Dag is een stijging van het aantal transacties te zien, omdat sommige mensen voor zekerheid kiezen.

Gemiddeld doet ongeveer een derde van de te koop staande woningen mee aan de NVM Open Huizen Dag. Het aantal deelnemende huizen is procentueel het hoogst in Utrecht (37 procent), gevolgd door Noord-Holland (35 procent) en Drenthe (33 procent). Friesland (22 procent) sluit hier de rij.

Provincie Deelname percentage per provincie
Utrecht 37%
Noord-Holland 35%
Overijssel 33%
Zuid-Holland 32%
Flevoland 30%
Gelderland 30%
Limburg 28%
Noord-Brabant 27%
Zeeland 25%
Drenthe 25%
Groningen 23%
Friesland 22%
Nederland 31%

NVM-voorzitter Ger Hukker is tevreden over de opkomst op de NVM Open Huizen Dag. Hij hoopt wel dat er snel een eind komt aan de huidige politieke onzekerheid rond de woningmarkt. "Dat zoveel mensen zich toch oriënteren, geeft wel aan dat de verhuisbehoefte nog altijd groot is. Om nog wat meer rust rond de woningmarkt te creëren, hopen we dat het kabinet snel meer duidelijkheid geeft, bijvoorbeeld over de overdrachtsbelasting. Die blijft tot 1 juli op 2 procent staan en wordt daarna mogelijk weer verhoogd naar 6 procent. We zijn er voorstander van dat dit lagere tarief wordt gehandhaafd. Die lagere overdrachtsbelasting scheelt 10.000 euro bij een aankoopsom van 250.000 euro en dat is de moeite waard. Er moet hierover snel meer duidelijkheid komen, want dit zorgt voor veel onzekerheid bij potentiële kopers. Consumenten willen weten of ze nog onder het huidige lage tarief vallen, als ze nu een huis kopen. De overdracht hiervan vindt doorgaans namelijk pas over drie maanden plaats."

De NVM komt donderdag 12 april met haar eerste kwartaalcijfers over de woningmarkt naar buiten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roeland Kimman, Communicatie, Media en Woordvoering. Telefoon 030 6085 185, mobiel 06 21 266 993 E mail: r.kimman@nvm.nl

NVM

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234