Slaaphouding 'geneest' nekpijn

Hoofd-, nek- en rugpijn kunnen verdwijnen door een betere slaaphouding, dat blijkt uit een praktijkonderzoek van het tijdschrift gezondNU. Lezers met nek-, rug- of hoofdpijn kregen een hoofdkussen dat in hoogte verstelbaar is en een kussen dat de slaaphouding corrigeert. Zeven op de tien testers hebben met de kussens minder pijn.

Een groep van 89 gezondNU-lezers met hoofd-, nek- en/of rugpijn ging aan de slag met een in hoogte verstelbaar hoofdkussen en een lichaamskussen. Aan het begin van het onderzoek werd een zogenaamde nul-meting uitgevoerd. Na een testperiode van dertig dagen volgde een nieuwe meting, er werd een duidelijk positief effect op de klachten gerapporteerd. Koploper was nekpijn; 71% van de deelnemers had minder dagen pijn. Voor hoofdpijn lag het percentage op 46 en voor rugpijn op 39. Niet alleen nam het voorkomen van pijn af, ook de mate van de pijn nam af.

[tk] Uitgerust wakker
Gemiddeld werkt een mens evenveel uur als hij slaapt. Een verkeerde werkhouding is volledig geaccepteerd als bron van lichamelijke klachten. Een verkeerde slaaphouding is dat nog niet.
De beste slaaphouding is de zijligging. Voor het onderzoek sliep dertig procent in de aanbevolen slaaphouding. Met behulp van de kussens werd dat ruim twee keer zo veel (65%).
Het ligcomfort verbeterde bij een ruime meerderheid (60%) van de deelnemers. De slaapkwaliteit nam in een vergelijkbare mate toe en ook werden veel mensen beter uitgerust wakker. Ook gaf ruim de helft aan 's nachts minder vaak wakker te zijn geworden.

[tk] Kussentest
Na een artikel over het verband tussen slaaphouding en hoofdpijn in gezondNU, meldden zich vele tientallen lezers voor een kussentest. Zij testten een lichaamskussen dat zorgt dat je in zijligging slaapt en een hoofdkussen dat in hoogte verstelbaar is.
De kussens zijn ontwikkeld door bewegingswetenschapper en fysio- en manueel therapeut Jan Willem Elkhuizen en industrieel ontwerper Rick Blom.

Geplaatst in:

gezondNU

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234