Bevel voor twee alternatieve zorgverleners in Zaandam en Amsterdam

Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Officier van Justitie vandaag aan twee alternatieve zorgverleners het bevel gegeven per direct hun werkzaamheden te stoppen. De alternatieve arts, tevens acupuncturist woont in Heemstede en houdt praktijk in Zaandam. De alternatieve zorgverlener woont en werkt in Amsterdam. Ze worden verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een vrouw die ernstig ziek was en van het afhouden van deze patiënte van de reguliere gezondheidszorg. De vrouw is inmiddels overleden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Een huisarts had deze zaak gemeld bij de inspectie. Op dinsdag 22 november heeft de inspectie beide alternatieve zorgverleners aangehouden. Vandaag zijn ze voorgeleid. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis geschorst. Vanwege de ernstige aanklacht en het risico voor de patiëntveiligheid, heeft de Officier van Justitie in overleg met de IGZ de beide verdachten daarom direct een bevel gegeven om met onmiddellijke ingang hun werkzaamheden te staken. De inspectie houdt toezicht op naleving van het bevel. Wanneer de verdachten zich hier niet aan houden, dan kunnen ze opnieuw worden aangehouden.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen beide verdachten loopt nog. Daarin werken het Openbaar Ministerie en de IGZ nauw samen. Zolang het onderzoek nog loopt, kunnen er verder geen inhoudelijke mededelingen worden gedaan.

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een woordvoerder van de IGZ. Wilbert Ransz
M 06 150 357 20
E wj.ransz@igz.nl

Zolang het onderzoek nog loopt, kunnen er echter verder geen inhoudelijke mededelingen worden gedaan.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234