Uiterlijk belemmert vrouwen met kanker

Zeist, 5 juli 2017 ---. Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende kanker in Nederland. Het aantal mensen met huidkanker is sinds 1990 verviervoudigd en een verdere steiging dreigt. Niet alleen huidkanker, maar ook andere vormen van kanker en behandelingen hebben invloed op het uiterlijk. Dit belemmert vrouwen met kanker. Onderzoek* toont aan dat bijna 60% van de gevraagde vrouwen minder zelfvertrouwen heeft. Voor 1 op de 6 betekent dit zelfs dat zij contact met mensen in haar omgeving vermijdt. Stichting Look Good Feel Better wil hier verandering in brengen: "Er niet ziek uitzien" is belangrijk. Het maakt onderdeel uit van het beter worden.

Belangrijkste conclusies onderzoek

Onder invloed van medicatie krijgen mensen die kanker hebben vaak te maken met veranderingen aan het uiterlijk. Meer dan 300 vrouwen met kanker of die (onlangs) kanker hebben gehad is gevraagd naar de impact van deze veranderingen. Van de ondervraagde vrouwen die chemotherapie kregen, geeft 75% aan dat deze veranderingen grote invloed hebben in hun dagelijkse leven. Het zelfvertrouwen neemt af (60%) en ze voelen zich minder vrouw (50%). Ook geven de vrouwen aan dat het hen belemmert in hun functioneren thuis (70%) en op het werk (54%). Bijna 15% van de vrouwen geeft aan vanwege uiterlijke veranderingen ten gevolge van de ziekte contact met mensen in haar omgeving te vermijden.

Het belang van aandacht voor het uiterlijk

Zowel Prof. Dr. Irma Verdonck, hoogleraar Psychosociale oncologie (Vrije Universiteit en VU medisch centrum) als Dr. Carolien Smorenburg, internist-oncoloog (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) onderschrijven het belang van uiterlijke verzorging bij kanker. Irma Verdonck:"Het verlies van vertrouwen in je lijf voelt voor veel mensen ook als een verlies in het vertrouwen in jezelf. Heel belangrijk dus dat daar ook aandacht voor is." Carolien Smorenburg vult hierop aan:"Bij goede zorg tijdens de behandeling van kanker hoort ook goede zorg voor je uiterlijk, omdat dat bijdraagt aan je eigenwaarde en je zelfvertrouwen."

Positieve aandacht voor het uiterlijk maakt het verschil

Ingeborg van de Kamp kreeg te maken met borstkanker. "Na de diagnose schiet je in eerste instantie in de overlevingsmodus. Tijdens de behandeling  verloor ik niet alleen mijn haren, wimpers en wenkbrauwen, maar ook het vertrouwen in mijn lichaam. Bij een workshop uiterlijke verzorging bij kanker was er weer positieve aandacht voor mijn uiterlijk. Dit gaf hernieuwd zelfvertrouwen en nieuwe energie. Ik voelde me weer helemaal Ingeborg!"

Petra Odenthal, directeur van Stichting Look Good Feel Better, wil voor meer vrouwen zoals Ingeborg verschil maken. "Ik vind het verdrietig dat vrouwen aangeven niet naar buiten te durven omdat ze bang zijn dat anderen kunnen zien dat ze kanker hebben. Wij willen en kunnen ze graag helpen! Met workshops in ziekenhuizen, waarin vrouwen samen met anderen aan de slag gaan met huidverzorging en make-up. Maar ook met individuele behandelingen, met praktische tips en adviezen....er kan heel veel". Vrouwen met kanker voelen zich hierdoor gesterkt. Ze krijgen meer zelfvertrouwen. Dit draag positief bij aan het sociale, maatschappelijke en professionele welzijn. "Er niet ziek uitzien" is voor hen van onschatbare waarde en maakt onderdeel uit van het beter worden.

Een korte informatiefilm op ons YouTube kanaal laat zien wat aandacht voor het uiterlijk tijdens kanker voor vrouwen kan betekenen: https://youtu.be/ig5ciwcuGDo

* Onderzoek is uitgevoerd door Bureau SAMR in opdracht van Look Good Feel Better

Stichting Look Good Feel Better geeft informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker aan patiënten, professionals en publiek. Met workshops in 76 ziekenhuizen en meer dan 450 beautyprofessionals die zich vrijwillig inzetten, is deze non-profit organisatie uitgegroeid tot een landelijk platform waar mensen met kanker terecht kunnen voor support als hun uiterlijk verandert. In 2016 hebben er een kleine 2.600 vrouwen met kanker deelgenomen aan 313 workshops. Het Look Good Feel Better programma bestaat in meer dan 25 landen.

Stichting Look Good Feel Better

plaats:
Zeist
website:
http://www.lookgoodfeelbetter.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234