Ted Noten Kunstenaar van het Jaar

Uit acht finalisten is Ted Noten als Kunstenaar van het Jaar 2012 gekozen. Daarmee versloeg Ted Noten zeven andere bekende beeldend kunstenaars, waaronder Erwin Olaf, Marlene Dumas, Anton Corbijn en Co Westerik.
Dit is vanavond bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het WestCord Art Hotel in Amsterdam. Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Geldprijs van 10.000 euro.

Op de tweede plaats eindigde Erwin Olaf, gevolgd door Marlene Dumas en Tjebbe Beekman. Op de vierde t/m achtste plaats eindigden respectievelijk Sam Drukker, Co Westerik, Anton Corbijn en Marc Mulders. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook de prijzen voor het Talent van het Jaar 2011 en de Briljanten Kunstenaar 2011 werden uitgereikt. De prijs voor Talent van het Jaar, de kunstenaar jonger dan of 35 jaar die het hoogst is geëindigd in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, gaat naar Faranu (1980). Briljanten Kunstenaar van het Jaar, de kunstenaar ouder dan of 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is geëindigd, is Marte Röling (1939) geworden.

Ted Noten is opgeleid als sieraadontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Hij verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingesloten in blokken acrylaat. Deze transparante kunststof is een even onmisbaar als onzichtbaar bestanddeel van zijn spraakmakende ontwerpen. Regelmatig leidt zijn werk tot commotie. Hij maakte ook een tiara voor Maxima als bescherming tegen relschoppers. Noten wil de vertrutting met hand en tand bestrijden. Met objecten die in zijn handen een hele andere functie of betekenis krijgen. Inmiddels oogst Noten ook internationaal groeiend succes met zijn werk.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Ted Noten:
"Vernieuwend, speels en toch bloedserieus, de mensheid te kijk zettend in zijn kleinheid en met al zijn onhebbelijkheden. En dat met grote liefde voor zijn vak, het materiaal, maar vooral voor die mensen."
"Ted Noten weet zijn vak te beoefenen zonder daarbij de schoonheid van het alledaagse leven en het volk uit het oog te verliezen. Een veteraan in zijn vak die als een van de weinigen de grenzen binnen de sieradenwereld nog weet op te rekken!"
"Ted Noten weet altijd te verrassen. Hij maakt sieraden die veel meer zijn dan versierselen, ze zijn een uiting van zijn oog op de wereld om ons heen. Vaak een statement met humor en (zelf)reflectie."
"Ted Noten is origineel, steekt zijn nek uit en is technisch zeer bekwaam."
"Ted houdt van vrouwen en vernieuwt de vormgeving - en andersom!"
"Origineel, bijzonder, durft grenzen te verleggen. "
"Interessant commentaar op het tijdsbeeld. Goede balans tussen confronterend, humoristisch, esthetisch, vernieuwend, oppervlakte en diepgang."
"De blote emotie verbonden aan vakmanschap; de grote mond van een 'jongen in de man' verbeeld op een draagbare manier: ik hou van dit werk van deze man."

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar bijna 40.000 stemmen uitgebracht.

Eerder werden Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.

Meer informatie: David Polak (voorzitter Stichting Kunstweek): dpolak@kunstweek.nl of telefoon 0162 58 09 09 en Els de Bar: els.debar@kunstweek.nl of 0626 908 904.

Stichting Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstellingen het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en van de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder; het bevorderen van kunst kijken, kopen, huren en verzamelen, mede door stimulering van galerie- en museumbezoek; het verschaffen van inzicht in de mate waarin Nederlandse beeldend kunstenaars, door de tijd heen, worden gewaardeerd; het ondersteunen van instanties die activiteiten ontplooien in de beeldende kunstsector en het initiëren van publicaties en discussies over beeldende kunst.

Stichting Kunstweek

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234