Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 uit

Oeuvreprijs voor fotograaf en filmmaker Anton Corbijn

Amsterdam, 13 oktober 2011. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima reikt maandag 28 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 uit aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. De uitreiking vindt plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan Anton Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Corbijns activiteiten bestrijken veel werkterreinen van het Cultuurfonds: fotografie, grafisch ontwerp, film en decorontwerp in de breedste zin van het woord. Met de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs lauwert het Cultuurfonds deze unieke, multidisciplinaire kunstenaar.

Anton Corbijn (Strijen, 1955) begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van concerten en portretteren van musici, zoals Herman Brood en Elvis Costello. In 1980 brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van o.a. David Bowie en Captain Beefheart en later van Tom Waits, Miles Davis en de groep U2. Voor tientallen artiesten en bands heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen gefotografeerd, logo's ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd. De laatste twintig jaar fotografeert hij ook veel persoonlijkheden uit de filmwereld, schilderkunst, modewereld en andere disciplines. Meestal legt Corbijn zijn werk vast in fotoboeken zoals 'Famouz' (1989), 'Star Trak' (1996) en 'a.somebody' (2002). Als regisseur is hij bekend van de films 'Control'(2007) en 'The American' (2010).

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op een of meerdere werkterreinen van het Cultuurfonds. Vanaf 2010 reikt het Cultuurfonds deze oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Het Orkest van de Achttiende Eeuw won de prijs in 2010.
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 260 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.

Contactpersoon voor de pers: afdeling communicatie, Liesbeth Blijenberg, (020) 520 6130. Journalisten (schrijvende en audiovisuele media) die de uitreiking op 28 november om 16.00 uur in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam willen bijwonen, kunnen zich tot 25 november 12.00 uur aanmelden via lbl@cultuurfonds.nl. Bij aanmelding uw naam, functie, telefoonnummer, e-mail adres en gegevens van het medium vermelden.

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234