Honderden mensen luiden 'noodklok' voor Midden-Delfland

Rectificatie: Henk van Gerwen en niet Paulus Jansen was voor de SP aanwezig.

Honderden mensen luiden 'noodklok' voor Midden-Delfland
Manifestatie tegen de Blankenburgtunnel groot succes

Honderden bezorgde burgers, boswachters en verschillende natuur- en milieuorganisaties hebben zaterdag geprotesteerd tegen de komst van de Blankenburgtunnel bij Vlaardingen. Om 5 voor 12 hebben zij de noodklok geluid. Daarmee komen zij op voor het behoud van Midden-Delfland, het laatste stukje natuur tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Deze 'groene long' dreigt te verdwijnen met de mogelijke aanleg van de Blankenburgtunnel, de nieuwe wegverbinding tussen de A20 en de A15. Marco Dalmeijer van actiecomité Blankenburgtunnel Nee: ,,Ik ben overdonderd door de grote opkomst en saamhorigheid van bewoners, organisaties en de politiek vandaag. Geweldig om te zien dat iedereen een duidelijk signaal laat horen: Blankenburgtunnel néé!''


Ruim 31.000 handtekeningen
De samenwerkende organisaties hebben de afgelopen maanden handtekeningen opgehaald tegen de Blankenburgtunnel. In het bijzijn van Tweede Kamerleden Rik Grashoff (GroenLinks), Lea Bouwmeester (PvdA) en Henk van Gerwen (SP) de tussenstand onthuld. Met de handtekeningen van Grashoff, Bouwmeester en Van Gerwen erbij kwam de teller uit op 31.537 stemmen tegen de Blankenburgtunnel. Aanstaande maandag overhandigen de organisaties deze handtekeningen aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Vorige week sprak de Tweede Kamer in een hoorzitting over de plannen voor de Blankenburgtunnel. Eind dit jaar neemt minister Schultz een besluit over de Blankenburgtunnel.

Reacties
Er waren zaterdag naar schatting zo'n 700 mensen aanwezig. De organisatoren van de manifestatie kijken terug op een succesvolle actie. Remi Poppe van Groeiend Verzet: ,,Ondanks het slechte weer heb ik mensen gehoord uit de wijde omgeving. Er is veel enthousiasme en steun voor onze actie.'' Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten: ,,De noodklok is vanochtend geluid. We hopen dat ie in Den Haag wordt gehoord.'' Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie: ,,Het is duidelijk dat mensen de tunnelvisie van steeds meer asfalt zat zijn.'' Susanne Kuijpers van de Milieufederatie Zuid-Holland: ,,Het gebrek aan draagvlak voor de Blankenburgtunnel werd door honderden bezoekers bevestigd.''

Manifestatie van samenwerkende organisaties
De manifestatie was het eerste grootschalige protest tegen de aanleg van de tunnelverbinding. De samenwerkende organisaties, Actiecomité Blankenburgtunnel Nee, Groeiend verzet, Milieudefensie, Milieufederatie Zuid-Holland en Natuurmonumenten organiseerden de bijeenkomst.

Blankenburgtunnel
De Blankenburgtunnel zal met een nieuwe zesbaanssnelweg en torenhoge op- en afritten dwars door het zuidelijke Midden-Delfland van de A15 naar de A20 lopen. Hiermee veroorzaakt de snelweg forse schade aan landschap en natuur. De aanleg van de tunnelverbinding gaat ten koste van belangrijke recreatiegebieden in de regio Rotterdam - Den Haag.

Neem voor meer informatie contact op met de persvoorlichting van Milieudefensie: 06-29593873 of Natuurmonumenten op 06-13904697 (Maaike Wermer) dan wel 06-55825191 (Heleen Paalvast)

Natuurmonumenten

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234