Finalisten Verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2012

De acht kunstenaars, die nog in de race zijn voor de titel Kunstenaar van het Jaar 2012 zijn (in alfabetische volgorde): Tjebbe Beekman, Anton Corbijn, Sam Drukker, Marlene Dumas, Marc Mulders, Ted Noten, Erwin Olaf en Co Westerik. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd kunstkenners.
Verrassende naam bij de finalisten is Tjebbe Beekman, hij komt via de door het publiek genomineerde kunstenaars, de zogenoemde wildcards, via het panel in de top-8. Verrassende ontbrekende naam bij de finalisten is Armando, voor het eerst sinds de Verkiezing is gestart in 2003.
Net niet in de finale zijn geëindigd Pieter Pander, Marte Röling, Silvia B. en Isabella Werkhoven.

Tjebbe Beekman schildert zijn doeken liggend op de grond in rake en dynamische composities die in tegenstelling tot zijn expressieve schilderkunst afgewogen en zorgvuldig samengesteld worden aan de hand van foto's.
Anton Corbijn is gekend door zijn foto's van musici en andere artiesten. Ook is hij grafisch ontwerper, filmmaker, doet hij de art direction en regie voor videoclips.
Sam Drukker, Kunstenaar van het Jaar 2011, heeft als één van de opmerkelijkste hedendaagse figuratieve schilders een geheel eigen en unieke stijl ontwikkeld.
Marlene Dumas maakt vooral tekeningen, schilderijen en aquarellen. Sinds de jaren negentig geniet ze een wereldwijde bekendheid door haar schilderijen, voornamelijk figuren en portretten die expressionistisch en conceptioneel zijn.
Marc Mulders is een gelauwerd kunstenaar, schildert religieuze onderwerpen, bloemen, dood wild, vissen en gevogelte, is ook aquarellist, fotograaf en glas-in-lood-maker.
Ted Noten verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingesloten in blokken acrylaat.
Erwin Olaf is vooral bekend door zijn foto's van mensen die niet helemaal voldoen aan het schoonheidsideaal. Ze worden vaak zo gemaakt dat ze tegelijkertijd erotiek en humor uitstralen.
Co Westerik houdt zich al zijn hele leven bezig met het menselijk lichaam en de eigenschappen van de menselijke natuur met als resultaat een rare mengeling van figuratieve schilderkunst en de opzettelijke, expressionistische vertekening van de werkelijkheid.

In de nu gestarte vierde en laatste ronde van de verkiezing bepaalt het publiek wie van de finalisten de Kunstenaar van het Jaar 2012 wordt. Naast de nieuwe Kunstenaar van het Jaar, worden het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar tijdens een feestelijke avond op 4 november bekend gemaakt.

De prijzen
Behalve de eer, krijgt de nieuwe Kunstenaar van het Jaar de Kunstweek Prijs, een geldprijs van 10.000 euro. Het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar krijgen elk een Kunstweek Prijs groot 1.000 euro.

De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.

- De verkiezing Kunstenaar van het Jaar wordt dit jaar voor de achtste maal georganiseerd door Stichting Kunstweek.
- Alle in voorgaande jaren gekozen Kunstenaars van het jaar, Talenten van het jaar en Briljanten kunstenaars van het jaar, vindt u hier: http://www.kunstweek.nl/verkiezing.asp
- Meer informatie: David Polak (voorzitter Stichting Kunstweek): d.polak@kunstweek.nl of telefoon 0162 58 09 09 / 0626 908 904. Bij afwezigheid: Els de Bar: els.debar@kunstweek.nl.

Stichting Kunstweek

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234