"Het pensioenstelsel moet hoe dan ook op de schop"

"Het huidige pensioenstelsel moet hoe dan ook worden gemoderniseerd en meer gestandaardiseerd", dat meent het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, los van de vraag of het pensioenakkoord dezer dagen nu wel of niet wordt aangenomen. Op het tweede congres Social Network Pensioen 2020, een initiatief van ITDS Business Consultants uit Naarden, onderstreepten zowel vertegenwoordigers van pensioenfondsen als van pensioenverzekeraars zijn roep naar vernieuwing. Omtzigt: "Terug naar eenvoud. Met al die verschillende regelingen en uitzonderingen naast elkaar is het pensioencontract niet meer aan de deelnemers uit te leggen. En er is al zo'n groot gat tussen de verwachting en de uitkomst."

Ook prof. dr. Henriëtte Prast,Tilburg School of Economics, viel hem in de met 200 gasten bomvolle Hilton-zaal bij: "Nu al bekommeren mensen zich te weinig over hun toekomstig pensioen. Het gaat ze trouwens dan niet om exact het geld, maar om de levensstandaard na hun pensioen. Al die keuzes; ze willen duidelijkheid. Dus moet je het begrijpelijk maken." De resultaten van een onderzoek door Brunel onder deelnemers bewezen nog eens hoe weinig mensen van hun eigen pensioen weten: "Te ingewikkeld, dus het zal wel". Pieter Omtzigt: "Een standaardcontract zorgt ook voor meer besparingen, want dan kunnen de kosten worden gedrukt. Juist over die kosten en beleggingen zijn de fondsen niet transparant geweest. Je moet kosten en problemen niet onder het tapijt wegduwen."

Dagvoorzitter prof. dr. Sweder van Wijnbergen vroeg eveneens om stappen naar vernieuwing: "Want", zo stelde hij, "ons stelsel is uniek in de wereld en moet wel overeind worden gehouden." Dat de boodschap dat het anders moest was overgekomen bleek bij de presentatie van de eerste Nederlandse PremiePensioenInstelling, BeFrank.

'Social Network Pensioen 2020' is een initiatief van ITDS Business Consultants te Naarden. ITDS is een in pensioenen gespecialiseerde consultancy en proefde in de pensioenwereld de roep om openheid en transparantie bij alle partijen van het Nederlandse pensioenstelsel. Samen met Govert Trouwborst is gewerkt aan een congresprogramma om daaraan een objectieve bijdrage te leveren.

Over ITDS: ITDS is een gespecialiseerd adviesbureau voor financiële instellingen: banken, verzekeraars en pensioenfondsen. De unieke meerwaarde van ITDS is de dubbele deskundigheid: kennis van de producten en processen in de branche, gekoppeld aan kennis van de informatie technologie. Onze dienstverlening beslaat daarom het totale traject van strategie naar een werkende oplossing. Strategisch denken wordt gecombineerd met praktische ervaring. ITDS is gevestigd in Naarden. (Zie www.itds.com)

Voor meer informatie: Arjen de Boer, directeur: a.deboer@itds.nl of Lydia Smit, marketing: l.smit@itds.nl.

ITDS Business Consultants

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234