Anita Witzier wint Duidelijketaalprijs 2011

Anita Witzier wint Duidelijketaalprijs 2011
Taalcentrum-VU onderzocht taalgebruik van 18 tv-presentatrices

Amsterdam - 20 juni. Anita Witzier is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2011. Van achttien onderzochte tv-presentatrices bij publieke en commerciële omroepen is zij degene die de duidelijkste taal spreekt. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Taalcentrum-VU. De KRO-presentatrice neemt de prijs vandaag persoonlijk in ontvangst.

Publieke omroep scoort hoog
Winnares Anita Witzier scoort het hoogst op gesprekstechniek, stemgebruik én taalgebruik. Met haar presentatie van het KRO-programma Memories haalt zij een nipte overwinning op Janine Abbring, presentatrice van Vroege Vogels. Op de derde plaats eindigt Mirjam Bouwman (Door de wereld en Upside down). Ook de verschillen met de vierde plaats voor Yvon Jaspers en de vijfde plaats voor Caroline Tensen zijn miniem. Daarna komen presentatrices van de SBS-zenders en in de onderste regionen komen voornamelijk presentatrices van RTL voor.

Sterke interviewster
KRO-presentatrice Witzier scoort hoog door haar interviewtechniek en doordat ze het gesprek goed gaande weet te houden. Ze reageert heel natuurlijk op de geïnterviewden, moedigt ze aan, vraagt door en heeft een vriendschappelijke, open houding. Ze formuleert goed, haar intonatie is prima en ze is zeer goed verstaanbaar.

Anita Witzier is aangenaam verrast door de prijs. 'Taal heeft direct met mijn vak te maken, dus ik ben echt heel erg blij met deze prijs.' Witzier vindt duidelijke taal belangrijk in haar werk: 'Je moet jezelf zijn in een gesprek en jezelf op een natuurlijke, transparante manier uiten.' Witzier heeft zo'n twintig jaar televisie-ervaring en presenteerde ruim tien jaar het programma Tien voor Taal.

Over de Duidelijketaalprijs
De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Het is een jaarlijkse onderscheiding voor de persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn taalvaardigheid. In 2009 won politicus Alexander Pechtold. Vorig jaar werden voetballers onderzocht; toen werd Mark van Bommel winnaar.

Over het onderzoek
Voor de Duidelijketaalprijs 2011 zijn achttien tv-presentatrices onder de loep genomen: zeven van publieke en elf van commerciële omroepen. In opdracht van het Taalcentrum-VU beoordeelde Klapper Communicatie, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, fragmenten uit het lopende televisiejaar. De onderzoekers analyseerden per presentatrice twee fragmenten uit spontane, niet-gescripte gesprekken. De fragmenten werden gescoord op gesprekstechniek, stemgebruik en taalgebruik.

De pers is van harte uitgenodigd bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn: 20 juni, 12.00 uur in het Mediacentrum in het Mediapark, Twitterzaal. Adres: Sumatralaan 45 te Hilversum. Tijdens de uitreiking is er ook gelegenheid om vragen te stellen aan Anita Witzier. U kunt zich aanmelden bij Maike Kroese (06 1436 5995, mkroese@taalcentrum-vu.nl). Voor meer informatie over de Duidelijketaalprijs en het Taalcentrum-VU kunt u ook bij haar terecht, of kijk op www.taalcentrum-vu.nl/pers.

Taalcentrum-VU

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234