Wie is Nederlands beste tv-presentatrice?

Amsterdam, 16 juni 2011 - Aanstaande maandag, 20 juni, wordt de Duidelijketaalprijs 2011 uitgereikt aan de meest taalvaardige tv-presentatrice van Nederland. De uitreiking vindt plaats in Hilversum. Presentatrices bij commerciële en publieke omroepen werden onderzocht; nu al staat vast dat de winnares voor de publieke omroep werkt.

De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Het Taalcentrum-VU onderzoekt ieder jaar het taalgebruik van een spraakmakende beroepsgroep. In 2009 werden politici onderzocht en won Alexander Pechtold. Vorig jaar werden voetballers onder de loep genomen en kwam Mark van Bommel als duidelijke winnaar naar voren. Dit jaar waren professionals aan de beurt die het van hun taalgebruik moeten hebben: tv-presentatrices. Het Taalcentrum-VU onderzocht presentatrices van zowel commerciële als publieke omroepen.

Het Taalcentrum-VU liet zijn onderzoek uitvoeren door het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau Klapper Communicatie. Dat bureau beoordeelde de kwaliteiten van achttien tv-presentatrices. Van elke geselecteerde werden fragmenten geanalyseerd uit recente tv-uitzendingen. Daarbij werden de presentatrices beoordeeld op gesprekstechniek, stemgebruik en taalgebruik. Wie stelt sterke vragen, houdt het gesprek op gang, spreekt duidelijke en verstaanbare taal? Wie laat kansen liggen of voert stroeve gesprekken?

Eerste resultaten
Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat de kwaliteiten van de top 5 dicht bij elkaar liggen: de presentatrices in die groep zijn uitstekende vakvrouwen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat presentatrices van de publieke omroepen beter scoren dan die van commerciële omroepen. In de top 5 zit géén presentatrice van een commerciële omroep.

Over de Duidelijketaalprijs
De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Het is een jaarlijkse onderscheiding voor de persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar taalvaardigheid. Het Taalcentrum-VU, dat onder meer trainingen geeft in spreekvaardigheid, wil met de prijs mensen in het zonnetje zetten die een bijdrage leveren aan duidelijke taal en goed taalgebruik.

PRIJSUITREIKING IN MEDIAPARK HILVERSUM - MAANDAG 20 JUNI. Wilt u aanwezig zijn bij de prijsuitreiking op 20 juni om 12.00 uur? Ga naar www.taalcentrum-vu.nl/pers voor meer informatie.

U kunt ook contact opnemen met Maike Kroese (020 598 39 70, mkroese@taalcentrum-vu.nl) als u aanwezig wilt zijn of meer informatie wilt. Informatie over het Taalcentrum-VU vindt u ook op www.taalcentrum-vu.nl/pers.

Taalcentrum-VU

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234