Zeker 15.000 mensen met polio in Nederland

Verschenen: Polio, een ziekte om nooit te vergeten

In Nederland hebben zeker 15.000 mensen te maken met de gevolgen van polio. Zij hebben last van spierzwakte, extreme vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn. Werken lukt steeds minder, lichamelijke inspanningen moeten ze vermijden. Ooit raakten zij geïnfecteerd door het poliovirus dat hun zenuwen verwoestte. Zij zijn gerevalideerd, hebben een nieuw leven opgebouwd. En nu, na tientallen jaren, keert de polio terug in de vorm van het postpoliosyndroom. Het is alsof zij terug bij af zijn.

Om de herinnering aan de slachtoffers van de polio-epidemieën levend te houden, schreven twee leden van VSN Spierziekten Nederland het boek 'Polio, een ziekte om nooit te vergeten'. Het boek wordt gepresenteerd op maandag 16 mei om 17.00 uur in Museum Boerhaave te Leiden.

De auteurs, Els Symons en Aadje de Groot, hebben het allemaal aan den lijve ondervonden. Zij verzamelden de verhalen van lotgenoten en doken in de geschiedenis van de polio-epidemieën. De twee belangrijkste medisch specialisten uit Nederland schreven een hoofdstuk over het postpoliosyndroom en het RIVM zorgde voor het historisch perspectief: de epidemieën, de behandeling met de ijzeren long en de komst van het vaccin. En nog steeds duiken jaarlijks nieuwe gevallen van polio op in Nederland - nu bij immigranten uit landen waar het poliovirus niet is uitgeroeid.

Tijdens de boekpresentatie op 16 mei zal dan ook aandacht worden besteed aan de actie van Rotary International om ook de laatste poliobronnen uit te roeien. Het eerste boek wordt overhandigd aan de heer Peter Timofeeff, ambassadeur van de organisatie 'End polio now'.


Fragment uit het boek:
'Ze zeiden dat ze me in een machine gingen stoppen die me beter ging maken. Ik had geen idee wat voor machine ze bedoelden en was bang.
Ze reden me naar een andere kamer en daar stond een heel grote machine. Ze deden die open en legden mij erin, met mijn hoofd door een gat. Ze zeiden dat ik rustig moest blijven liggen en dat ik me dan beter zou voelen. Dat was ook zo, ik kon makkelijker ademhalen.'

Gegevens boek:
A. de Groot en E. Symons, Polio, een ziekte om nooit te vergeten. 124 pagina's met illustraties. ISBN nr.: 978-90-816331-3-0. Prijs 19,95 euro inclusief verzendkosten. Te koop via webwinkel.vsn.nl.

Geplaatst in:

Noot voor de reactie, niet voor publicatie:

Wanneer u een recensie-exemplaar wilt opvragen, een toelichting op dit persbericht wilt of aanwezig wilt zijn bij de presentatie, belt u dan met VSN Spierziekten Nederland 035-5480480 of e-mail naar vsn@vsn.nl

Vereniging Spierziekten Nederland

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234