OPENING NIEUWBOUW LEO KANNERCOLLEGE

OPENING NIEUWBOUW LEO KANNERCOLLEGE

DOOR AALTJE VAN ZWEDEN

Na een jarenlange ‘zwerftocht’ door Leiden is het Leo Kannercollege dit schooljaar op de plek van bestemming aangekomen: de Componistenwijk in Leiden. Op dinsdag 11 april 2017 viert de school de officiële opening van de nieuwbouw aan César Franckstraat 9. Het nieuwe gebouw heeft een bijzondere buitenkant met in- en uitspringende bakstenen. Van binnen vallen de blankhouten werknisjes naast lokalen op en de speels vormgegeven aula. De leerlingen en het team van het Leo Kannercollege hebben nu een half jaar proefgedraaid in het nieuwe gebouw en zijn enthousiast. De directeur spreekt zelfs van een ‘helpend gebouw’.

Het Leo Kannercollege heeft bijna 300 leerlingen. De school is in 2007 opgericht voor leerlingen met een vorm van autisme die in het regulier onderwijs niet tot leren kwamen. De school biedt voltijds klassikaal dagonderwijs in drie leerwegen aan: vmbo-tl, havo en vwo. De leerlingen komen niet alleen uit de stad Leiden, maar bijvoorbeeld ook uit Nieuw-Vennep, Katwijk, Nieuwveen en Zoetermeer. Het Leo Kannercollege maakt deel uit van de Leo Kanner Onderwijsgroep. Deze stichting voor speciaal onderwijs biedt op zes locaties in Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoetermeer onderwijs aan bijna 1000 leerlingen van 4 tot 20 jaar.

Architectenbureau Mecanoo uit Delft heeft bij het ontwerp van het Leo Kannercollege duidelijk rekening gehouden met het onderwijssysteem en de wensen en behoeften van de leerlingen en medewerkers. De plattegrond van het gebouw voorziet in brede gangen, korte looproutes en goede zichtlijnen. Bergruimte, aanrechtblokjes en kapstokken zijn voor een groot deel in de muren weggewerkt zodat de inrichting erg rustig oogt. Het gebouw aan de César Franckstraat 9 heeft niet alleen theorielokalen, maar herbergt ook een modern practicumlokaal, één van de grote wensen van de school. Buiten heeft de school twee schoolpleinen, één aan de voorkant waar leerlingen rustig kunnen zitten en één aan de achterkant waar ze kunnen sporten. Het schoolterrein wordt omsloten door een wandelpad waarin het getal pi is verwerkt: het pi-pad.

De officiële opening op 11 april a.s. wordt verricht door Aaltje van Zweden. Samen met haar man Jaap richtte zij in 1997 Stichting Papageno op. Leerlingen van het Leo Kannercollege hebben twee keer mogen deelnemen aan een Papageno-project. Onder leiding van professionals uit de kunst- en cultuursector hebben de leerlingen toen een eigen voorstelling gemaakt. De eerste keer was de opvoering in De Doelen in Rotterdam en de tweede keer in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag, samen met het Residentieorkest. Voor de leerlingen en medewerkers was dit een onvergetelijke ervaring.

 

Stichting Professor Dr. Leo Kanneronderwijsgroep

plaats:
Leiden
website:
www.leokanner.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234