'EU-top kan fonds voor Eurozone en Arabische landen creëren'

Omzetten 500 euro biljetten in obligaties levert TCS Fund 285 miljard euro op

Den Haag, 9 maart 2011 - De zeventien landen uit de Eurozone kunnen vrijdag 11 maart tijdens de extra EU-top in Brussel een hulpfonds creëren waarmee ze noodlijdende landen als Ierland, Griekenland, Portugal of Spanje kunnen ondersteunen en tegelijkertijd Arabische landen als Tunesië, Egypte en straks ook Libië kunnen helpen met de economische wederopbouw. Door alle 570 miljoen biljetten van 500 euro die in omloop zijn terug te roepen en om te zetten in Europese staatsobligaties, ontstaat een noodfonds van in totaal 285 miljard euro: het TCS Fund (The Children's Sustainability Fund).

Tijdens de top van 11 maart zullen de Eurolanden onder meer vergaderen over het noodfonds voor de euro en over hardere sancties voor lidstaten die de begrotingsregels aan hun laars lappen. Eind maart moeten vervolgens besluiten worden genomen.
Volgens bedenker Jos Hendriks van het TCS Fund kan Europa met een simpel politiek besluit een enorm fonds creëren, zonder dat de belastingbetalers in de afzonderlijkje lidstaten daarvoor op moeten draaien. ,,De 500 eurobiljetten worden niet als betaalmiddel gebruikt, maar vaak wel bewaard door corrupte regimes. Zo zagen we op tv-beelden dat de gevluchte president Ben Ali van Tunesië in zijn kluis voor vele miljoenen aan 500 eurobiljetten bewaarde. Het TCS Fund maakt een eind aan het gebruik van deze biljetten als zwart- of crimineel geld," stelt hij.

Zijn idee is even simpel als praktisch uitvoerbaar. De nationale Europese Banken moeten de 500 eurobiljetten terugroepen en omzetten in obligaties. Vervolgens kunnen ze dat geld tegen een reële rente uitlenen. Niet alleen aan de Zuid-Europese landen. Hendriks: ,,In de Arabische landen waar nu een revolutie aan de gang is bestaat een meerderheid van de bevolking uit jonge mensen die perspectief zoeken en economische vooruitgang willen. Voor die landen is straks een soort Marshallplan nodig dat uit het TCS Fund gefinancierd kan worden."
Hij ziet voor Nederland en de ABN AMRO een hoofdrol weggelegd in het beheren van het fonds. Zijn idee om 500 euro biljetten uit de markt te halen ontstond ook toen hij de overname van ABN AMRO door Royal Bank of Schotland, Fortis en Santander onderzocht en vraagtekens zette bij de herkomst van de overnamesom. Hendriks: ,,Door geld te verdienen met het TSC Fund kan ABN AMRO zijn schuld van 30 miljard aan de Nederlandse belastingbetaler terugbetalen."

Volgens Hendriks krijgt zijn plan steeds meer draagvlak. Hij heeft zijn idee al bij verschillende politici onder de aandacht gebracht en besproken. ,,Ik heb het besproken met premier Mark Rutte en het is voorgelegd aan minister Jan Kees de Jager van financiën en president Herman van Rompuy van Europa. Eigenlijk moet je het zien als een ruggesteuntje voor Mark Rutte tijdens de aanstaande EU-top," zegt Hendriks.

Meer informatie: www.30miljard.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jos Hendriks via mob: 06-55102879 of e-mail info@joshendriks.nl

TCS Fund

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234