Schaakmeesters in 'Bobby Fischer Huis'

Jongste grootmeester Anish Giri en 'oude schaakmeester' Hans Böhm spelen simultaan met oude schaakstukken.

Op zondag 9 januari 2011 vindt in het 'Bobby Fischer Huis' Ede een Schaakfeest plaats. Omringd door oude schilderijen met schaakvoorstellingen wordt er door twee schaakcoryfeeën, Hans Böhm en Anish Giri, simultaan gespeeld met internationale - veelal antieke - schaakstukken uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Het Fischer Huis, geliefd rijksmonument in Ede, wordt voor deze feestelijke dag omgedoopt tot het 'Bobby Fischer Huis' naar de legendarische Amerikaanse schaakgrootmeester Bobby Fischer (1943-2008).

Jongste grootmeester tussen de 'oude meesters'.
De uit St. Petersburg afkomstige grootmeester Anish Giri (16 jaar) speelt in een simultaanseance tegen 33 schakers. Giri woont sinds 2008 in Nederland en behoort nu al tot de sterkste grootmeesters van de wereld. Dit Russische schaakfenomeen en 'wonderkind' speelt in Ede aan de vooravond van het 'Tata Steel Chess Tournament' in Wijk aan Zee, waar Giri het opneemt tegen de huidige top 3 van de wereld: Magnus Carlsen, Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik.

Wisselsimultaan
Hans Böhm, internationaal schaakmeester, schrijver van het boek Briljant schaken, houder van het Guinness wereldrecord simultaanschaken 1988 (560 borden, score 94%) en een van de pleitbezorgers van de schaaksport in Nederland, verzorgt voor deze dag een wisselsimultaan met 12 borden waar kan worden aangeschoven als een partij afgelopen is. Tijdens deze simultaan krijgen de deelnemers wat 'les' op de ludieke manier waarmee Hans Böhm bekend werd op radio en TV. Böhm beschouwt het als een grote eer om na Euwe, Timman en Donner op de vierde plaats te staan van grootste schakers uit de Nederlandse geschiedenis. Een bijzonder moment in zijn carrière: hij feliciteerde wereldkampioen Bobby Fischer 'live' in Reykjavík, direct na diens overwinning op Boris Spassky in 1972.

Opening schaakfeest
De burgemeester van Ede, Cees van der Knaap, opent het evenement om 13:00 uur met de eerste zet. Vijftig sterke schaakspelers uit zowel de regio als het hele land, met een gemiddelde rating van 1830 en een hoogste rating van 2300, nemen het op tegen één van beide schaakfenomenen.

Fischer Huis feestuitgave: Meesterzetten
Bij het Schaakfeest wordt een boekje gepubliceerd, getiteld 'Meesterzetten'. Hierin vindt u informatie over het feest en de simultaangrootmeesters. Een groot deel is gewijd aan antieke schaaksets en oude schilderijen met schaaktaferelen, 40 pagina's in kleur. Zie www.simonis-buunk.nl/schaakfeest voor 'Meesterzetten' en het PDF-bestand van het boekje.

Verschillende prominente Nederlanders zijn op het Schaakfeest present.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Geplaatst in:

Schakers kunnen zich tot zaterdag 8 januari opgeven voor het schaakfeest door hun naam, adres, telefoonnummer en rating door te geven. Aanmelden kan via Teo van den Brink: teo@simonis-buunk.nl of 0318-652888. Deelname is gratis. Plaats: Simonis & Buunk, Notaris Fischerstraat 27 en 30, Ede. Aanvang 13:00 uur, galerie open vanaf 12:15 uur. Ook kunt u via voornoemde contactpersoon een verzoek indienen om aanwezig te zijn als (stille) toeschouwer.

Fischer Huis BV - Simonis & Buunk, bezoekadressen: Notaris Fischerstraat 27 (Fischer Huis) en 30 te Ede, Persinformatie: Teo van den Brink, teo@simonis-buunk.nl, 06-13522195 of Frank Buunk, frank@simonis-buunk.nl, 06-55763353.

Simonis & Buunk Kunsthandel BV

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234