Studenten betaalden in september de hoogste huur

Den Haag, 12 oktober 2010 - Uit de maandelijkse cijfers van Kamernet.nl over de kamermarkt, is gebleken dat in september 2010 de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers, zijn hoogtepunt heeft bereikt. De huurprijs van een kamer bedroeg gemiddeld 368 euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van augustus 2010. Door deze stijging betaalden studenten in september de hoogste huur van dit jaar voor nieuw aangeboden kamers.

De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers in Nederland is in september 2010 gestegen met 1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Verhuurders berekenden voor nieuw aangeboden kamers een gemiddelde huurprijs van 368 euro in september 2010. Ten opzichte van augustus 2010 is de gemiddelde huurprijs gestegen met 3 procent.

In geheel Nederland zijn er in september dit jaar 6.522 kamers nieuw aangeboden. Dit zijn 623 kamers minder dan in september 2009, een verschil van 9 procent. In augustus dit jaar werden er nog 7.777 kamers aangeboden, 16 procent meer dan in september 2010.

In september bereikt jaarlijks de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers zijn hoogtepunt en het aantal nieuw aangeboden kamer een dieptepunt. Vanaf juni stijgt de gemiddelde huurprijs iedere maand sterk en neemt het kameraanbod af in vergelijking met de maanden ervoor. Vanaf oktober daalt de gemiddelde huurprijs ieder jaar weer en neemt het aanbod toe.

"Veel studenten beginnen in juni en juli met het zoeken van een kamer. Velen van hen vinden er met succes nog voordat de studies in september beginnen.", aldus Dennis Passage van Kamernet.nl. "Maar er zijn ook studenten die nog geen kamer hebben gevonden of pas na aanvang van hun studie een kamer gaan zoeken door bijvoorbeeld de reistijd die toch tegenvalt. De vraag blijft hoog, maar het aanbod laag. Voor verhuurders vaak een reden om een hogere huurprijs te berekenen."

114 euro meer betalen in Amsterdam
De duurste kamers werden in september 2010 aangeboden in Amsterdam. De gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers lag daar 114 euro boven het landelijk gemiddelde. Studenten betaalden gemiddeld 482 huur voor een nieuwe aangeboden kamer. Het kameraanbod in Amsterdam is in september 2010 afgenomen met 17 procent van 921 aangeboden kamers in september 2009 naar 768 kamers dit jaar.

In Utrecht is het kameraanbod in september 2010 afgenomen met 26 procent. In september 2009 werden er 898 kamers aangeboden, in dezelfde maand dit jaar waren dat er nog maar 663. De gemiddelde huurprijs van de nieuw aangeboden kamers in Utrecht ligt slechts 17 euro boven het landelijke gemiddelde en bedroeg 385 euro.

Gemiddelde vierkante meter prijs
De gemiddelde oppervlakte van nieuw aangeboden kamers in Nederland is in september 2010 afgenomen met 1,2 procent in vergelijking met september vorig jaar. De gemiddelde oppervlakte bedroeg in september dit jaar 19 vierkante meter. Per vierkante meter werd een gemiddelde prijs van 19,37 euro berekent. Dit is 2,3 procent meer dan in september 2009.

Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is het online netwerk voor het vinden van een kamer, huisgenoot of huurder waarbij je rechtstreeks contact hebt met je potentiële verhuurder, huurder of huisgenoot.

Nadat Kamernet.nl in 1999 is opgericht door twee studenten die tijdens hun studie een kamer zochten, heeft Kamernet.nl inmiddels ruim 600.000 studenten aan een kamer geholpen. Maandelijks worden er ruim 6.500 nieuwe kamers aangeboden en jaarlijks wordt de website meer dan 9,9 miljoen keer bezocht door bijna 2,8 miljoen unieke bezoekers.

Kamernet.nl is populair doordat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kosteloos en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Regelmatig doet Kamernet.nl onderzoek onder haar leden om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de kamermarkt. Dit helpt Kamernet.nl bij het optimaliseren van zijn diensten. Op het blog van Kamernet.nl zijn onder andere pollresultaten en marktrapporten van de grootste studentensteden van Nederland aanwezig. http://blog.kamernet.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Regionale kamermarkt
Voor meer marktinformatie over de regionale kamermarkt zijn er van 24 steden maandelijkse marktrapporten beschikbaar welke op ons blog http://blog.kamernet.nl terug te vinden zijn. De steden zijn: Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hilversum, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Zwolle.


Contact:
Voor meer informatie over dit persbericht en de marktrapporten kunt u contact opnemen met:
Angela van Stokkom, Tel.: 070-7115248, E-mail: nieuws@kamernet.nl
www.kamernet.nl

Kamernet.nl

website:
www.kamernet.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234