Publicatie consensusverklaring rTMS in Tijdschrift voor Psychiatrie

Nijmegen, 24 juni 2019 –Clinici en onderzoekers vanuit het Nederlands Kenniscentrum Angst, dwang, trauma en depressie (NedKAD) en Stichting  Hersenstimulatie hebben zojuist een consensusverklaring gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Deze verklaring dient ter verduidelijking van de rol en plaats van magnetische hersenstimulatie bij de behandeling van depressie maar ook als handvat om deze techniek effectief en veilig toe te passen. Na meer dan 30 jaar onderzoek naar transcraniële magnetische hersenstimulatie (rTMS) bij de behandeling van depressie, is deze techniek niet meer weg te denken uit het behandelarsenaal.

Magnetische hersenstimulatie: een aanvulling in de behandeling van depressie
Binnen de psychiatrie wordt de techniek van transcraniële magnetische hersenstimulatie (rTMS) al sinds 1985 intensief onderzocht. rTMS is een goed alternatief voor medicatie en kent, op soms wat lichte hoofdpijn na, geen bijwerkingen. Binnen neuroCare wordt rTMS waar mogelijk gecombineerd met psychotherapie. Onze kennis is altijd up-to-date en vanuit onze vijf vestigingen in Nederland helpen we dagelijks mensen die onvoldoende baat hebben gehad bij andere behandelingen.

Wij staan voor een aanpak op maat volgens de laatste stand van de wetenschap.

rTMS bij depressie en consensusverklaring
neuroCare Group Nederland, voortgekomen uit onderzoeksinstituut Brainclinics, is één van de pioniers die zich sinds 2006 heeft toegelegd op de toepassing van magnetische hersenstimulatie (rTMS), bij met name de behandeling van depressie. Sinds twee jaar is deze behandeling ook erkend als vergoede zorg door Nederlandse zorgverzekeraars, waardoor meer mensen profijt kunnen hebben van deze behandeling. 

De belangrijkste conclusie van de consensusverklaring is dat rTMS een bewezen effectieve en veilige behandeling bij depressie is, met gunstige lange termijneffecten, mits de behandeling wordt uitgevoerd onder supervisie van een (BIG) geregistreerde psycholoog of psychiater.

Deze eerste consensusverklaring is van groot belang om een veilige, verantwoorde en effectieve toepassing van rTMS bij de behandeling van depressie in te kunnen zetten.

Wat is rTMS?
Herhaalde magnetische hersenstimulatie (rTMS) is een niet-invasieve en medicatie-vrije behandelmethode bij depressie. Een magnetische spoel die geplaatst wordt op het hoofd genereert een pulserend magnetisch veld en stimuleert specifieke gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij depressie.

Na ongeveer 10 – 15 behandelsessies kunnen de eerste positieve effecten waarneembaar zijn. In combinatie met psychotherapie kan dit effect worden versterkt en gestabiliseerd.

rTMS is een milde, veilige en effectieve therapie en is geschikt voor mensen met een depressie of behandelresistente depressie.

Geplaatst in:

Contactpersoon: Rosalinde van Ruth
Tel.: +31(0)24 – 750 35 05 E-mail: rosalinde.vanruth@neurocaregroup.com Website: http://www.neurocaregroup.nl

neuroCare Group Nederland, voortgekomen uit Onderzoeksinstituut Brainclinics, is gespecialiseerd in Personalized Medicine, diagnostiek en behandeling, met een focus op concentratie-, slaapproblemen, dwang en stemmingsproblematiek zoals die voorkomen bij ADHD, ADD, depressie, OCS (dwang) en insomnie. Met behulp van toegepast hersenonderzoek kan tot een effectieve, doelmatige en gepersonaliseerde behandeling gekomen worden. Hierbij maakt neuroCare Group enkel gebruik van evidence- based methoden, zoals het QEEG (kwantitatief EEG), neuropsychologisch onderzoek, lichttherapie, cognitieve gedragstherapie, Neurofeedback therapie bij ADHD en rTMS behandeling bij depressieve klachten en dwangklachten. Daarnaast houdt neuroCare Group zich ook intensief bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Neurocare Group

plaats:
Nijmegen
website:
http://www.neurocaregroup.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234