Onderwijs heeft veelbelovende ideeën voor mobiel leren

Zoetermeer/Utrecht, 17 december 2009

Onderwijs heeft veelbelovende ideeën voor mobiel leren
Winnaars wedstrijd Make-it-Mobile 2009 bekend

De winnaars van de wedstrijd voor ideeën voor mobiele educatieve applicaties, Make-it-Mobile, zijn in Amsterdam bekendgemaakt. Met deze wedstrijd wil het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma de (on)mogelijkheden van mobiel leren onder de aandacht bij docenten en onderwijskundigen wil brengen. Ook wil het programma het gebruik van mobiel internet in het onderwijs stimuleren, waar dit meerwaarde voor het onderwijs oplevert. De winnende ideeën worden met ondersteuning vanuit het Innovatieprogramma uitgevoerd.

Docenten, onderwijskundigen, leerlingen en studenten werden uitgedaagd een mobiele webapplicatie te ontwerpen die past bij een bestaande onderwijssituatie en aansluit op hun eigen wensen en eisen. Het innovatieprogramma ontving in totaal 22 inzendingen uit alle onderwijssectoren. Een vijfkoppige vakjury bestaande uit onderwijskundigen, programmamanagers en een ontwikkelaar van mobiele applicaties beoordeelde de inzendingen. Zij hebben vooral gelet op educatieve meerwaarde, haalbaarheid, kwaliteit en originaliteit van het idee.

Sociaal netwerk als vraagbaak
Hulp -E van de Hogeschool Utrecht won binnen het hoger onderwijs. In dit concept raadplegen studenten voor inhoudelijke vragen van een bepaald vak via een mobiel hun netwerk van medestudenten. Het juryrapport zegt hierover: "De interactie waar dit concept zich op richt, brengt studenten bij elkaar en technisch is het goed te realiseren."

Taalonderwijs via pratend apparaat
Winnaar binnen het mbo is Talk to me van Het Grafisch Lyceum Utrecht. Hierbij typt een leerling een woord in op een apparaat dat dit vervolgens op de juiste manier uitspreekt. De applicatie ondersteunt meerdere talen. De jury oordeelt: " Door het een downloadable applicatie te maken is deze echt 'anywhere, anytime' beschikbaar. Een sterk idee door de eenvoud ervan."

Smartphone herkent voorwerpen
"Een educatief interessant idee, geschikt voor leerlingen met een taalachterstand." vond de jury van Talen in beweging, het winnende vo-idee van de Purmerendse Scholengemeenschap. Hierbij scant een leerling objecten in zijn/haar omgeving waarna het betreffende woord wordt gepresenteerd in tekst of audio. Het is wel de vraag of op korte termijn hiervoor een applicatie kan worden ontwikkeld, daarom zal het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma allereerst de mogelijkheden van beeldherkenning verder onderzoeken.

Meteen goed leren schrijven met touch
RK basisschool de Bengelbongerd uit Houten kwam met het winnende idee voor het po; Leren schrijven met touch. Op elk willekeurig touchscreen kunnen de vormen van letters en cijfers geoefend worden door leerlingen waarbij ze direct feedback krijgen of ze het goed doen. Deze directe feedback is een pluspunt en maakt leren op maat mogelijk volgens de jury. Verder ziet de jury grote educatieve meerwaarde in dit idee omdat overal met lesstof geoefend kan worden.

Meer informatie over Make-it-Mobile en alle inzendingen via www.mobieleonderwijsdiensten.nl/mim.

Over SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma
Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma stimuleert het innovatieve gebruik van ict in het gehele Nederlandse onderwijs. De toepasbaarheid van de initiatieven in de dagelijkse lessituatie staat hierbij centraal. Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Meer informatie op surfnetkennisnet.nl

Over SURFnet
SURFnet ontwikkelt en exploiteert innovatieve diensten voor het hoger onderwijs en onderzoek. Speerpunten zijn de netwerkinfrastructuur, authenticatie- en autorisatiediensten, en multimediale diensten om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers in de doelgroep hebben toegang tot deze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samenwerken aan grensverleggende ICT-innovaties. SURFnet behoort al meer dan 20 jaar tot de grootste autoriteiten in Nederland op het gebied van internetcommunicatie. Meer informatie op www.surfnet.nl.

Over Stichting Kennisnet
Kennisnet ondersteunt onderwijsinstellingen door onderwijs en ICT bij elkaar te brengen. Hierdoor ontstaan er maximale leeropbrengsten. Kennisnet biedt als dé publieke ICT- ondersteuningsorganisatie alle onderwijsinstellingen in het basis-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onafhankelijke expertise en diensten bij het effectief gebruik van ICT. Op deze manier draagt Kennisnet bij aan de kwaliteit van het leren.
Kennisnet. Leren vernieuwen.
Kennisnet.nl

Voor meer informatie over Make-it-Mobile: Marien van Breukelen, communicatieadviseur Kennisnet telefoon 079-3230996 of m.vanbreukelen@kennisnet.nl.

Kennisnet

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234