GaultMillau Awards naar Jacob Jan Boerma en Fran(cc)ois Geurds

Oud Sluis enige restaurant ter wereld met 20 punten

De Nederlandse editie van de internationale restaurant- en hotelgids GaultMillau heeft in het Fortis Circustheater in Den Haag-Scheveningen de nieuwe gids 2010 gepresenteerd.
De twee belangrijkste Awards, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn toegekend aan Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen en Fran(cc)ois Geurds van restaurant Ivy in Rotterdam. Uitzonderlijk in de GaultMillau Nederland 2010 gids, en wereldwijd, is de maximale waardering van 20 punten voor restaurant Oud Sluis van Sergio Herman.

Hoofdprijzen

Chef van het Jaar Jacob Jan Boerma wordt door GaultMillau-directeur Jan van Lissum geprezen om zijn grote gedrevenheid, nieuwsgierigheid en passie voor zijn vak. Belofte van het Jaar Fran(cc)ois Geurds krijgt complimenten voor de wijze waarop hij herkenbare smaken weet te omringen met avontuurlijke presentaties die alle zintuigen prikkelen. Na het officiële gedeelte van de presentatie, die in handen was van Martijn Krabbé, reikte Jan van Lissum het eerste exemplaar van de GaultMillau Nederland gids 2010 uit aan de Haagse wethouder Citymarketing, Frits Huffnagel. De gemeente Den Haag heeft als enige stad een apart hoofdstuk in de culinaire gids.

GaultMillau Awards 2010

Ieder jaar kent GaultMillau Nederland hoofdprijzen toe voor personen en bedrijven die zich het afgelopen jaar en/of jaren op bijzondere wijze hebben weten te onderscheiden. Een lijst met genomineerden komt tot stand naar aanleiding van alle anonieme bezoeken die worden afgelegd door het team van internationale inspecteurs. Hierna komt de redactieraad onder leiding van directeur Jan van Lissum bijeen, waarna diverse uitvoerige extra bezoeken worden afgelegd om een keuze te maken voor de definitieve toekenning van de Awards. Criteria zijn o.a. excelleren en onderscheiden op het niveau waar men werkzaam is. De GaultMillau Awards 2010 zijn:

Chef van het Jaar: Jacob Jan Boerma, De Leest in Vaassen
Belofte van het Jaar: Fran(cc)ois Geurds, Ivy in Rotterdam
Beste Chef 2010: Sergio Herman, Oud Sluis in Sluis
Restaurant van het Jaar: De Librije in Zwolle
Hotel van het Jaar: Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag
Sommelier van het Jaar: Peter Bruins, De Bokkedoorns in Overveen
Gastheer van het Jaar: Alex Klein, Brasserie Kasteel Spangen in Rotterdam
Wijn-Spijsspecialist van het Jaar: Edwin van de Goor, Seinpost in Scheveningen
Wijnkaart van het Jaar: De Stenen Tafel in Borculo
Talentvol Sommelier van het Jaar: Benjamin de Buck, Oud Sluis in Sluis
Talentvol Gastheer van het Jaar: Stefan de Wilde, De Librije in Zwolle
Terras van het Jaar: Ch(aa)teau Neercanne in Maastricht

Verschuivingen aan de top

De absolute top van de gastronomie in Nederland telt nu een vijftal restaurants.
Sergio Herman, sinds 4 jaar GaultMillau's Beste Chef, heeft bereikt wat onvoorstelbaar werd geacht. Uitzonderlijk in de GaultMillau Nederland 2010 gids, en wereldwijd, is de maximale waardering voor zijn restaurant Oud Sluis van 20 punten. De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer blijft staan op 19,5 punt. Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen van Jannis en Claudia Brevet en restaurant Beluga in Maastricht van Hans van Wolde en Daniëlle de Boer stijgen naar 19,5 punt. Restaurant De Leest in Vaassen, van Chef van het Jaar Jacob Jan Boerma en Kim Veldman behoudt zijn 19 punten.

Feiten en cijfers

Na anonieme bezoeken door een van de ruim 20 internationale en professionele inspecteurs zijn uiteindelijk 527 restaurants en ruim 220 hotels opgenomen in de nieuwe gids. Deze bedrijven mogen dan ook tot de beste in hun soort van Nederland gerekend worden.
Naar de filosofie van GaultMillau bestaat de absolute top van Nederland uit totaal 54 restaurants die een score van 16 tot 20 punten toegekend hebben gekregen in de gids 2010.
In totaal zijn er 38 restaurants nieuw opgenomen in de gids 2010. Er zijn 32 restaurants niet meer opgenomen in de uitgave.

Memorabele tot zeer grote tafel

De anonieme bezoeken van de inspecteurs van GaultMillau hebben verder geresulteerd dat 3 restaurants met 1 punt stijgen naar 18: Chalet Royal in Den Bosch, La Rive van het Amstel Hotel in Amsterdam en 't Brouwerskolkje in Overveen. Er zijn 20 restaurants met 17 of 18 punten in de uitgave 2010.

Er zijn 10 restaurants toegetreden tot de categorie van 16 punten. Daarmee is het aantal restaurants in deze categorie gestegen tot 29 restaurants totaal in de uitgave 2010.
Twee restaurants stijgen maar liefst 2 punten van 14 naar 16: Aan de Poel in Amstelveen en De Kromme Dissel in Heelsum.

Er zijn 8 restaurants die een punt stijgen van 15 naar 16: Basiliek in Harderwijk, Bretelli in Weert, Ch(aa)teauhotel en -restaurant De Havixhorst in De Schiphorst, Het Jachthuis in Hoog Soeren, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Librije's Zusje in Zwolle, Le Marron in Malden, Restaurant Hotel Merlet in Schoorl, 't Nonnetje in Harderwijk, 't Schulten Hues in Zutphen, De Stenen Tafel in Borculo.

Vernieuwingen gids 2010

Nieuw in deze gids is een lijst met bijna 40 restaurants die duidelijk een positieve ontwikkeling doormaken, maar op dit moment nog nét geen punt stijgen. Gaan ze op dezelfde voet verder, dan zit die stijging er volgend jaar wel in. Het tegendeel is ook mogelijk: restaurants die het afgelopen jaar sterk wisselende resultaten lieten zien en daarmee volgend jaar het risico lopen een punt te verliezen. Deze restaurants staan niet op een aparte lijst vermeld, maar hebben wel een kritische aantekening in de recensie gekregen.

In het licht van de economische situatie is de definiëring van de Prijs-Kwaliteit aangepast. In plaats van een globale positieve waardering van prijs-kwaliteitverhouding, moet een restaurant nu aan strikte prijscriteria voldoen om het prijs-kwaliteitsymbool (smiley) te verdienen. Het criterium hierbij is maximaal 35 euro voor een 3-gangenmenu. Uiteraard moeten ook de à la carte-prijzen in verhouding zijn tot het gebodene.

Ook is er kritisch gekeken naar de hartendiefjes onder de restaurants, die de afgelopen jaren sterk in aantal zijn gegroeid. Het criterium voor een lievelingsadres is nog verder aangescherpt: het staat voor een sympathiek restaurant, waar de sfeer altijd goed is en waar iedereen zich direct thuis voelt.

De restaurants die aangesloten zijn bij Relais Restaurants en Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland worden al enkele jaren in de gids aangegeven met het logo van hun culinaire samenwerkingsverband. In de nieuwe gids worden nu ook de restaurants aangeven die lid zijn van het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa, de Alliance Gastronomique. Daarnaast komt het SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) logo in de GaultMillau 2010 gids voor: dit betekent dat in het betreffende bedrijf een SVH Meester in de keuken of bediening werkzaam is. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid in Nederland.

Feiten en cijfers uitvoering weergegeven in de bijlagen.

Voor meer informatie, interviews met hoofdredacteur/verantwoordelijk uitgever Jan van Lissum, de GaultMillau Award winnaars 2010, en/of foto's van de GaultMillau Nederland 2010 presentatie kunt u contact opnemen met:

GaultMillau Nederland
contactpersoon: de heer Carsten Klint, gids coördinator
Mobiel: 06 - 5242 1130
Telefoonnummer: 020 - 625 12 98
E-mail: info@gaultmillau.nl

GaultMillau Nederland

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234