Kant-en-klare hiv-thuistest geïntroduceerd in Nederland

RICHMOND, Brits-Columbia, July 30, 2017 /PRNewswire/ --

INSTI HIV Zelftest detecteert hiv twee weken eerder dan andere merken 

bioLytical Laboratories, een wereldleider op het gebied van tests voor het snel detecteren van infectieziekten, is verheugd om de introductie [http://m.telegraaf.nl/watuzegt/article/28733595/vrije-ruimte-onder-pluis-rechts-25-07-2017 ] van de INSTI(R) HIV Zelftest [http://www.hiv-zelftest.nl ] in Nederlandse apotheken aan te mogen kondigen.

Eén enkele druppel bloed is genoeg voor de INSTI HIV Zelftest om onmiddellijk en met meer dan 99% nauwkeurigheid, een resultaat te geven. Met andere thuistests moeten personen 15 tot 20 minuten op de uitslag wachten (na het uitvoeren van de test) of zelfs enkele dagen of weken voor laboratoriumtests. INSTI is een aanpassing van de bestaande point-of-care INSTI-test die al meer dan 10 jaar door Europese gezondheidswerkers vertrouwd wordt. De nieuwe INSTI is zonder recept verkrijgbaar.

Het testen op hiv vormt de basis van het UNAIDS 90-90-90-initiatief, dat beoogt dat in 2020 90 procent van de mensen met hiv kennis zullen hebben van hun hiv-status, 90 procent van deze personen zullen antiretrovirale therapie (ART) ondergaan, en 90 procent van hen zal virologisch onderdrukt worden. Alleen al het behalen van de eerste 90% is een hele onderneming. In 2014 was ongeveer de helft van de geschatte 2,5 miljoen mensen die in de Europese regio van de World Health Organization (WHO) leven en die besmet zijn met hiv, zich niet eens bewust van hun status. Amsterdam heeft veel bereikt op het gebied van de eliminatie van hiv en is een van de eerste Europese steden die de VN-doelen heeft bereikt. In het meest recente verslag dat door UNAIDS gepubliceerd werd, behaalde Amsterdam 94-90-94. Nu dat de hiv-test in apotheken beschikbaar is kan Nederland streven naar het realiseren van 100-100-100.

Momenteel zijn er verschillende mogelijkheden om getest te worden, maar door de beschikbaarheid van een heel eenvoudige maar zeer nauwkeurige test, wordt de consument in staat gesteld om zelf een test uit te voeren zonder dat er eerst een afspraak gemaakt moet worden bij een laboratorium, ziekenhuis of kliniek.

"We zagen dat er een behoefte bestond voor een oplossing waarmee personen op een discrete manier de controle over hun eigen gezondheid konden verkrijgen, en in het comfort van hun eigen huis," aldus Robert Mackie, directeur van bioLytical. "Door de test in Nederland te introduceren maken we het testen op hiv toegankelijker en kunnen we mensen die momenteel onbereikbaar zijn door middel van de huidige programma's, diagnosticeren."

De introductie in Nederland begon deze week in 20 hiv-gespecialiseerde apotheken en verwacht wordt dat verdere penetratie in het hele land zal plaatsvinden via alle 1900 apotheken. Ga voor een apotheek bij u in de buurt naar http://www.hiv-zelftest.nl.

Over bioLytical Laboratories Inc.  

bioLytical Laboratories Inc. is een Canadees particulier bedrijf dat zich bezig houdt met het onderzoek, de ontwikkeling en commercialisering van snelle, point-of-care in vitro medische diagnostiek die gebruik maakt van het bedrijfseigen INSTI-technologieplatform. Met een wereldwijde voetafdruk van wettelijke goedkeuringen waaronder die van de Amerikaanse FDA, Health Canada en het CE-merk, brengt bioLytical zijn INSTI hiv-test wereldwijd op de markt en de INSTI hiv/syfilis multiplex-tests in Europa. De INSTI-productlijn levert in maximaal 60 seconden zeer nauwkeurige testresultaten, veel sneller dan de 15-20 minuten die er nodig zijn voor de tests van de concurrent, die gebaseerd zijn op laterale stromingstechnologieën. bioLytical heeft een actief R&D-programma met een pijplijn met tests voor ziekten zoals o.a. zika, dengue, chikungunya, hepatitis C en ebola. Het bedrijf levert ook contractdiensten om het INSTI-platform aan te passen om tegemoet te komen aan de functionele en technische vereisten voor diagnostische tests. Ga voor meer informatie naar http://www.biolytical.com.

Robert Mackie, info@biolytical.com , +1-604-204-6784

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234