Spaarpotten van grote Europese bedrijven verdubbelen

De spaarpotten van grote Europese bedrijven zijn goed gevuld. Tegen de zomer zijn ze verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt dan €700 miljard. Dat is meer dan 4,5% van het Europese BBP. Dat blijkt uit het onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

“In de media verschijnen vooral berichten over bedrijven die omvallen omdat door de coronacrisis omzet wegvalt. De andere kant van de medaille is dat vooral grote concerns veel minder geld uitgeven. Dividend wordt verlaagd, investeringen worden uitgesteld, loonkosten vallen lager uit en ook wordt er minder belasting betaald. De cashpositie is nu vele malen sterker dan in economische hoogtij dagen”, zo stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

Onzekerheid

Volgens Geeroms hebben grote concerns bij het uitbreken van de crisis alles op alles gezet om een financiële buffer aan te leggen. “Als antwoord op de grote onzekerheid die ze op zich af zagen komen. Dat werd nog eens aangewakkerd door de loonsubsidies en overheidsgaranties voor bankleningen om een liquiditeitscrisis te voorkomen.” Volgens de onderzoekers van Euler Hermes bereikte de groei van bedijfsleningen in april het hoogste niveau sinds 2009.

De buffers waren voor de coronacrisis al aanzienlijk, mede door de monetaire versoepeling van de ECB. Geeroms: “Gedeeltelijk komt het door voorzichtigheid, gedeeltelijk ook doordat de binnenlandse vraag op de eigen thuismarkten maar traag groeide. Verder speelden de lage grondstofprijzen en de lage stijging van de loonkosten een rol. En natuurlijk ook dat geld lenen nagenoeg gratis was.” Volgens de cijfers van Euler Hermes zit vooral het grootbedrijf in Duitsland goed in de liquide middelen.

Weinig vertrouwen

Geeroms: “Dat oppotten is in heel Europa al langer gaande en dat is natuurlijk geen goed teken. Als je als bedrijf geen beter plan hebt dan bovenop je geld te zitten dan is er iets anders aan de hand. Het geeft onzekerheid aan; een laag vertrouwen in de toekomst. Het spaargedrag wordt verder aangewakkerd en dat gaat ten koste van toekomstige investeringen.”   

Naarmate COVID-19 naar de achtergrond verdwijnt zal het bovenste topje van het Europese spaartegoed weer verdwijnen, zo verwacht Euler Hermes. “Aan de ene kant zal de overheidssteun afnemen, en tegelijkertijd nemen omzetten en winsten weer toe. Bedrijven zullen een deel van de extra financiële buffer loslaten, maar wel blijft het spaartegoed boven het gemiddelde van vorig jaar.”

Euler Hermes verwacht dat de investeringen in de komende herstelfase aantrekken. “Bedrijven zullen hun lessen trekken uit de crisis. Denk aan verdere digitalisering van productieprocessen en het aanpassen van de distributieketen. Al zal nog wel eerst het vertrouwen moeten groeien in een duurzame herstart van Europa. Veel hangt af van beleidsbeslissingen van de Europese overheden in de komende maanden.  Overheidssteun om de vaste kosten van bedrijven te verlagen door lagere sociale lasten en lagere belastingen zijn van cruciaal belang. Anders blijven concerns zich concentreren op het beschermen van hun cashflow.”

Meer info: https://www.eulerhermes.nl/content/dam/onemarketin...

Geplaatst in:

Euler Hermes is wereldleider op het gebied van kredietverzekeringen en erkend specialist op het gebied van garanties, incasso, gestructureerd handelskrediet en politiek risico. Ons uitgebreide informatienetwerk analyseert dagelijkse veranderingen in de solvabiliteit van bedrijven, die 92% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen. We geven bedrijven het vertrouwen om te handelen en betaald te worden. Wij vergoeden jouw bedrijf in het geval van een dubieuze debiteur, maar belangrijker nog, we helpen je in de eerste plaats bij het voorkomen van dubieuze debiteuren. Wanneer we kredietverzekeringen of andere financiële oplossingen aanbieden, is onze prioriteit om jou te beschermen. Maar wanneer het onverwachte zich voordoet, betekent onze AA rating dat we de middelen hebben, ondersteund door Allianz, om een vergoeding te bieden om jouw bedrijf te ondersteunen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs en Euler Hermes is aanwezig in meer dan 50 landen met 5.800 medewerkers. In 2019 bedroeg onze geconsolideerde omzet € 2,9 miljard en de verzekerde wereldwijde zakelijke transacties vertegenwoordigden € 950 miljard aan exposure.

Euler Hermes, onderdeel van Allianz, heeft een AA rating van Standard & Poor’s.

Meer informatie: www.eulerhermes.nl

Contact
Euler Hermes Nederland
Sabine Weppner
tel. +31 (0)73 688 96 65 / 06-22991373
sabine.weppner@eulerhermes.com

Social

Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons op YouTube


We predict trade and credit risk today, so companies can have confidence in tomorrow

________________________________________
Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include prospects, statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those expressed or implied in such forward-looking statements. Such deviations may arise due to, without limitation, (i) changes of the general economic conditions and competitive situation, particularly in the Allianz Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets (particularly market volatility, liquidity and credit events), (iii) frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes, and the development of loss expenses, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) particularly in the banking business, the extent of credit defaults, (vii) interest rate levels, (viii) currency exchange rates including the euro/US-dollar exchange rate, (ix) changes in laws and regulations, including tax regulations, (x) the impact of acquisitions, including related integration issues, and reorganization measures, and (xi) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.

Euler Hermes

plaats:
's-Hertogenbosch
website:
https://www.eulerhermes.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234