Plasterk staat achter verkiezing lesbisch rolmodel

IJSSELSTEIN, 22 april 2009 - Een meer divers beeld van de lesbische en biseksuele vrouw in de maatschappij: dit is wat Stichting FemFusion wil bereiken. Minister Plasterk steunt het lesbisch platform in haar streven: "Er zijn nog steeds vrouwen die er jaren niet voor uit willen komen dat ze lesbisch zijn, alleen omdat de omgeving dat misschien niet accepteert."

De term klinkt inmiddels zo vertrouwd: 'uit de kast komen'. Oftewel in één, hooguit twee keer uitkomen voor je seksuele voorkeur. Anders dan homo's echter, kiezen lesbiennes telkens opnieuw of ze open zijn over hun geaardheid. Op straat ben je als vrouwenstel - zelfs als je hand in hand of gearmd loopt - niet per definitie zichtbaar herkenbaar als stel. Met je privéleven loop je als vrouw sowieso niet te koop. Met wie je een relatie hebt gaat buiten de slaapkamer toch niemand iets aan? Zeker niet als het reacties ontlokt als "Daar moet gewoon een ... in. Dan piept ze wel anders...", zoals een bezoeker van een bekende nieuwssite reageert op het interview met zangeres Michelle, die het gezicht is van de Femme 2009 verkiezing. Geen moderator die zo'n reactie verwijdert of de schrijver ervan op discriminatie aanspreekt. Sterker nog, lesbisch-zijn is voor de media alleen interessant als 'gimmick'. Dymphie Verleun van FemFusion: "Kijk naar de zogenaamd 'lesbische' uitspattingen van een T.A.T.U. of Britney Spears. Alsof lesbisch zijn een keuze is, die je maakt om hip te zijn en de man te plezieren."

De lesbische en biseksuele vrouw anno nu is grotendeels onzichtbaar. Hierover organiseert Stichting FemFusion op zaterdag 25 april een debat in het MediaPlaza van de Jaarbeurs Utrecht. Debatleider Jetty Mathurin gaat samen met panel en zaal op zoek naar de vrouwelijke kracht: geen Gay Pride, maar 'Lesbian Flow'!

Aansluitend aan het debat geeft Minister Plasterk het startsein voor de Femme 2009 verkiezing. Een passend initiatief in de ogen van Plasterk: "We leven één keer, en laat iedereen alsjeblieft het leven leiden dat hij of zij wil, en vooral genieten van liefde en seksualiteit. Er zijn nog steeds vrouwen en mannen die er jaren niet voor uit willen komen dat ze lesbisch of homo zijn, alleen omdat de omgeving dat misschien niet accepteert. Aan succesvolle, sterke rolmodellen kunnen lesbische/biseksuele vrouwen zich optrekken."

De minister presenteert de kandidaten voor de titel Femme 2009 samen met Michelle, die voor de verkiezing het themanummer 'Boobs 'n Brains' schreef. Als het aan de lesbische rolmodellen in spé ligt, wordt dit dé nieuwe zomerhit en gaan we, hand in hand met de maatschappij, een gezellig, tolerant en zonnig jaar tegemoet!

Stichting FemFusion

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234