Museum Dr. Guislain en Janssen zoeken wereldwijd nominaties voor jaarlijkse 'Breaking the Chains of Stigma' Award

- Erkenning van baanbrekende inzet voor de destigmatisering van psychische aandoeningen -

GENT, België, 28 februari 2019 /PRNewswire/ -- Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC ('Janssen') kondigen aan dat tot en met 14 april 2019 nominaties vanuit de hele wereld kunnen worden ingezonden voor de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' award, op www.drguislainaward.org [https://c212.net/c/link/?t=0&l=nl&o=2385187-1&h=1330810460&u=http%3A%2F%2Fwww.drguislainaward.org%2F&a=www.drguislainaward.org]. De award eert een individu, project of organisatie voor een buitengewone bijdrage binnen hun gemeenschap aan de bestrijding van stigma rond psychische stoornissen. De winnaar ontvangt $ 50.000 om zijn werk op dit gebied voort te zetten.

https://mma.prnewswire.com/media/826486/Dr_Guislain_Award.jpg [https://mma.prnewswire.com/media/826486/Dr_Guislain_Award.jpg ]

"Het stigma rond psychische aandoeningen is wereldwijd nog steeds een maatschappelijk probleem en erkenning van de inzet van mensen actief in de geestelijke gezondheidszorg om negatieve opvattingen over mensen met psychisch aandoeningen te verminderen, is daarom van groot belang", aldus Broeder Dr. René Stockman, voorzitter van het Museum Dr. Guislain. "Wij zijn trots om de bijdragen van Dr. Guislain aan de geestelijke gezondheidssector, waaronder zijn inzet voor integratie, te kunnen eren met deze jaarlijkse 'Breaking the Chains of Stigma' Award."

Een onafhankelijke jury, samengesteld uit internationale pleitbezorgers voor de geestelijke gezondheidszorg en erkende autoriteiten binnen het vakgebied, beoordeelt de nominaties en selecteert de ontvanger van de award. De winnaar van de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' award zal worden gehuldigd tijdens een uitreikingsceremonie op 11 oktober 2019 in Gent, België.

De ontvanger van de 2018 Award, het 'Center for Victims of Torture', werd geëerd omwille van hun buitengewone inzet om het stigma dat geassocieerd wordt met geestesziekte te bestrijden en wereldwijd psychische zorg en hulpmiddelen te verstrekken aan overlevenden van marteling en oorlogstrauma. Het 'Center for Victims of Torture' is het eerste revalidatiecentrum in de VS voor slachtoffers van marteling en overlevenden van oorlogsgeweld, en blijft wereldwijd een van de grootste organisaties op dat gebied. Over een periode van meer dan 30 jaar heeft het 'Center for Victims of Torture' aan bijna 36.000 overlevenden nieuwe hoop gegeven en heeft zo de levens van nog eens honderdduizenden mensen positief beïnvloed.

"Bij Janssen werken we met andere betrokkenen samen om wereldwijd het stigma rond psychiatrische aandoeningen in de samenleving te bestrijden," aldus Husseini K. Manji, M.D., hoofd Global Therapeutic, Neuroscience, Janssen. "De 'Breaking the Chains of Stigma' Award erkent en eert voorvechters uit de geestelijke gezondheidzorgsector die grote inspanningen leveren om tot een samenleving te komen waarin iedereen gelijkwaardig behandeld wordt."

De langdurig inzet van Janssen bij de bevordering van neurowetenschappelijk onderzoek begon al met het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). "Dr. Paul" staat bekend als een van de meest getalenteerde en gepassioneerde artsen en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. In nagedachtenis van Dr. Paul ondersteunt Janssen de geestelijke gezondheidszorggemeenschap en diverse belangenorganisaties en projecten. De award is een belangrijk onderdeel van het 'Champions of Science: Healthy Minds' initiatief van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, dat de samenwerking tussen biotechnologie, farmaceutische bedrijven en partners uit de publieke sector wil stimuleren en zo sneller nieuwe behandelingen wil vinden voor hersenziekten en psychische aandoeningen, en ondersteuning kan bieden aan de geestelijke gezondheidssector, belangenorganisaties en projecten.

Over de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' award
Individuen, organisaties of projecten van over de hele wereld die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de omgang met, of het promoten van het bewustzijn rond geestelijke gezondheidszorg, komen in aanmerking voor het ontvangen van de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' award. De award wordt uitgereikt aan individuele personen, organisaties of projecten die:


-- in de ruimst mogelijke zin op cultureel en/of maatschappelijk vlak een
uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de geestelijke
gezondheidszorg;
-- een reële bijdrage hebben geleverd aan het verminderen van de
vooroordelen rond psychiatrische stoornissen;
-- aandacht voor geestelijke gezondheidszorg hebben gepromoot; en
-- dit alles hebben gedaan met passie, creativiteit en zin voor
vernieuwing.
De Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' award is vernoemd naar en eert de nalatenschap van Dr. Joseph Guislain (1797-1860). Dr. Guislain was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, kwam Dr. Guislain onvermoeibaar op voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Museum Dr. Guislain en Janssen sponsoren samen de award, waarbij het geldbedrag beschikbaar wordt gesteld door Janssen. Beide organisaties hebben een rijk verleden en een lange betrokkenheid op het gebied van het onderwijs in, behandelen van, en onderzoek naar psychische aandoeningen.

Over Museum Dr. Guislain
Museum Dr. Guislain werd in 1986 opgericht in Gent, België, en presenteert permanente collecties over de geschiedenis van de psychiatrie en outsiderskunsten wisselende thematische tentoonstellingen. Het museum beschikt over een collectie psychiatrische foto's, twee eeuwen aan archiefmateriaal en een uitgebreide bibliotheek over de geschiedenis van de psychiatrie. Het museum zet zich breed in om het publiek meer informatie te geven over het behandelen van psychische stoornissen en om komaf te maken met misverstanden en vooroordelen. Museum Dr. Guislain verwelkomt jaarlijks 75.000 bezoekers.

*Werknemers en directieleden van Johnson & Johnson, Janssen Research & Development, LLC en hun betreffende partnerbedrijven, dochterondernemingen, Museum Dr. Guislain, reclamebureaus en leden van hun gezin of naaste familie komen niet in aanmerking om deel te nemen aan de Dr. Guislain award als nominerende partijen, kandidaten voor de award of juryleden. Als naaste familie wordt beschouwd: ouders, broers, zussen of alle andere personen die in hetzelfde gezin van de werknemer verblijven.

Contacten:
Patrick Allegaert
Museum Dr. Guislain
+32 9 398 69 50
allegaert.patrick@gmail.com [mailto:allegaert.patrick@gmail.com]

Yoon Hee Lamot
Museum Dr. Guislain
+32 9 398 69 54
y.lamot@museumdrguislain.be [mailto:y.lamot@museumdrguislain.be]

GERELATEERDE LINKS
http://www.drguislainaward.org [https://c212.net/c/link/?t=0&l=nl&o=2385187-1&h=3921337913&u=http%3A%2F%2Fwww.drguislainaward.org%2F&a=http%3A%2F%2Fwww.drguislainaward.org]

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/826486/Dr_Guislain_Award.jpg [https://c212.net/c/link/?t=0&l=nl&o=2385187-1&h=2856764549&u=https%3A%2F%2Fmma.prnewswire.com%2Fmedia%2F826486%2FDr_Guislain_Award.jpg&a=https%3A%2F%2Fmma.prnewswire.com%2Fmedia%2F826486%2FDr_Guislain_Award.jpg]

Web site: http://www.drguislainaward.org/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234