De kans op wanbetaling in Oost-Europa groeit

AMSTERDAM, May 23, 2017 /PRNewswire/ --


- 3 op de 5 bedrijven kampen met wanbetaling door liquiditeitsproblemen klanten 
- Bedrijven in Hongarije het vaakst geconfronteerd met uitblijvende betalingen  
- Steeds meer bedrijven verwachten verslechterende betalingsmoraal in Oost-Europa 


In Oost-Europa kreeg 86 procent van de bedrijven het afgelopen jaar te maken met uitblijvende betalingen door binnenlandse handelspartners. Voor bijna 6 op de 10 bedrijven was dit het gevolg van liquiditeitsproblemen van klanten. Dat is veel meer dan bij ondernemingen in West-Europa (52 procent). Vooral ondernemers in Hongarije (78 procent) zijn geconfronteerd met wanbetaling door liquiditeitsproblemen van klanten. Dat blijkt uit de Betalingsbarometer Oost-Europa van kredietverzekeraar Atradius.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150513/743985 )

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 45 procent van de gemiddelde totale waarde van binnenlandse zakelijke facturen na de vervaldatum niet betaald was. In West-Europa is dit lager (42 procent). Gemiddeld zijn een op de tien binnenlandse facturen niet op tijd betaald en is een procent afgeschreven als niet-invorderbaar.

Turkije hardst geraakt 

In Turkije had 61 procent van de bedrijven met achterstallige betalingen te maken en 20 procent met wanbetalingen. 2 procent was hiervan oninbaar. Dit komt ook tot uitdrukking in het DSO-cijfer van het land, dat gemiddeld 73 dagen bedroeg, veel hoger dan in heel Oost-Europa (61 dagen).  

Verslechtering betalingsmoraal 

Een groeiende groep Oost-Europese bedrijven verwacht in de komende twaalf maanden een verslechtering van de betalingsmoraal van hun handelspartners. Opvallend is dat meer ondernemers - ruim een kwart - verslechtering verwachten, in plaats van verbetering (16 procent). Om hun debiteurenportefeuille te beschermen tegen het risico van wanbetaling, is 53 procent van de bedrijven in Oost-Europa van plan dit jaar bestaande maatregelen op het gebied van creditmanagement te handhaven. Zelfs de Brexit, het toenemende protectionisme in de Verenigde Staten en een groeivertraging in China zijn geen aanleiding voor aanvullende maatregelen.

"De groeivooruitzichten in sommige regio's lijken positiever dan voorheen, maar risico's kunnen nog steeds niet worden uitgesloten. Zo brengt de politieke onzekerheid in de eurozone op de middellange termijn onzekerheid met zich mee over de groeivooruitzichten in de regio. Daarnaast is sprake van een groeivertraging van de Chinese economie: van 6,7 procent vorig jaar naar 6,5 procent dit jaar. In Oost-Europa blijven onder meer de negatieve gevolgen van sancties op productiviteit en investeringen doorwerken op de groei in Rusland", vertelt Andreas Tesch, Chief Market Officer van Atradius N.V. "De nauwe handelsbetrekkingen tussen verschillende regio's in de wereld betekenen dat een slechter economisch klimaat ook negatieve effecten op andere markten kan hebben. Met mogelijk wereldwijd meer faillissementen tot gevolg. Daarom is een sterke focus op creditmanagement cruciaal om de levensvatbaarheid van bedrijven te waarborgen."

Het volledige rapport met de resultaten van de editie van mei 2017 van de Atradius Betalingsbarometer voor Oost-Europa kan worden gedownload via http://www.atradius.nl

Over Atradius  

Atradius biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in meer dan 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over meer dan 240 miljoen bedrijven wereldwijd. De producten van Atradius op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico's die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet. Atradius maakt deel uit van Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), een van de leidende verzekeraars in Spanje en een wereldleider op het gebied van kredietverzekering.    

http://www.atradius.nl                     Twitter [http://twitter.com/atradiusnl ]  | LinkedIn [http://www.linkedin.com/company/atradius-nederland ] | Youtube [http://www.youtube.com/atradiusnl ]                    

CONTACT: Noot aan de redactie (niet voor publicatie) Voor meer informatie: Atradius, Corporate Communications & Marketing, Mariëlla Dalstra-van Emst, Tel. +31 (0)20 553 2394, Mob. +31 (0)6 1297 8985, E-mail: mariella.dalstra@atradius.com

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234