Blokken, stressen, slagen - Documentaire brengt eindexamens in beeld

Blokken, stressen, slagen. Het is meestal in die volgorde dat middelbare scholieren hun loopbaan in het voortgezet onderwijs afronden. Over de allerlaatste fase, de centrale examens, gaat de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ van filmmaakster Sharon Kromotaroeno. Kromotaroeno maakte de korte film in opdracht van ThiemeMeulenhoff, ter ere van het 40-jarig bestaan van de Examenbundel.

In de laatste fase van de middelbare school komt er veel op leerlingen af. De toekomst staat op het punt van beginnen, de puberteit woedt in volle hevigheid, sociale media zorgen voor een voortdurende reeks afleidingen en oh ja, dan moet er ook nog een schooldiploma worden gehaald. ‘Je mag alles kiezen, het ligt helemaal bij jou, maar dat roept tegelijkertijd de vraag op: Hoe word je gelukkig? Dat is een zoektocht voor ze’, zegt puberdeskundige Yvonne van Sark (Youngworks) in de documentaire.

Tegelijkertijd proberen docenten en scholen hun leerlingen goed voor te bereiden op die belangrijke twee weken in mei die voor het diploma moeten zorgen. 40 Jaar geleden stelde docent Jack Wiebenga een Examenbundel samen voor zijn eigen leerlingen. Hij was de eerste die antwoorden en uitwerkingen bij de opgaven gaf. Door collega’s te betrekken en op zoek te gaan naar andere geschikte vakdocenten, lukte het Wiebenga al snel om voor elk vak op iedere schoolniveau een examenbundel te maken. Sinds de start in 1979 zijn de Examenbundels een begrip op scholen in het voortgezet onderwijs en hebben duizenden leerlingen hun diploma er aan te danken.

ThiemeMeulenhoff is al vele jaren uitgever van de oefenboeken en breidde de examenvoorbereiding uit met Samengevat en Examenidioom. Speciaal voor de 40e verjaardag liet de uitgeverij een documentaire maken waarin alle facetten van het eindexamen doen aan bod komen.

In de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ die op 15 april in première is gegaan in bioscoop Vue in Amersfoort, vertelt Jack Wiebenga over de beginperiode van de Examenbundel. Experts als Paul Kirschner (Open Universiteit), Yvonne van Sark (Youngworks) en puberexpert Marina van der Wal laten hun licht schijnen over het verschijnsel eindexamen en de bijbehorende stress, het huidige onderwijslandschap, het verschil tussen digitaal en uit boeken leren en het eigenzinnige puberbrein. Leerlingen en docenten vertellen over hun eigen examen-ervaringen.

De documentaire is vanaf 16 april online te zien via http://bit.ly/eb-docu.

Over ThiemeMeulenhoff

ThiemeMeulenhoff heeft zich in de 225 jaar van haar bestaan ontwikkeld tot ontwerper van eigentijdse onderwijsleerprocessen. ThiemeMeulenhoff werkt vanuit het motto ‘Samen leren vernieuwen’: om talenten te kunnen laten bloeien, vernieuwt ThiemeMeulenhoff het leren, samen met scholen en docenten. De uitgeverij wil leerlingen laten leren op een manier die bij ze past en die leren leuker maakt. Zo wordt leerrendement verhoogd en meer uit ieder talent gehaald. Met groeiende expertise, ervaring en leeroplossingen is ThiemeMeulenhoff een partner voor scholen in Nederland en erbuiten bij het vernieuwen en verbeteren van hun onderwijs.

Over Sharon Kromotaroeno

Sharon Kromotaroeno is na haar studie journalistiek documentaires gaan maken. Met haar productiebedrijf Onder de wolken (www.onderdewolken.com) maakt ze onder meer korte filmportretten en lange documentaires voor culturele instellingen en de NPO. In Deventer, waar zij woont en werkt, organiseert zij ook de veelbezochte events Doctalks Deventer, waarbij ze bekende documentairemakers uitnodigt en interviewt in het Kunstenlab. 

Geplaatst in:

Meer informatie, een interview of informatie over ‘Blokken, stressen, slagen’ is aan te vragen bij:
Martine Borgdorff, hoofd corporate & interne communicatie ThiemeMeulenhoff
Mobiel: 06-21 71 09 81
e-mail: m.borgdorff@thiememeulenhoff.nl
website: www.thiememeulenhoff.nl

Voor inhoudelijke informatie kunt u ook contact opnemen met:
Ad in den Haak, portfoliomanager ThiemeMeulenhoff
Mobiel: 06-29 09 64 37
e-mail: a.in.den.haak@thiememeulenhoff.nl

ThiemeMeulenhoff

plaats:
Amersfoort
website:
https://www.thiememeulenhoff.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234