Partners gaan akkoord met initiële financiering voor start van afval-naar-chemicaliën-project in Rotterdam

MONTRÉAL, February 19, 2018 /PRNewswire/ --


- Project is eerste van zijn soort in Europa dat duurzaam alternatief moet bieden
voor niet-recyclebaar plastic en ander gemengd afval.  


Een consortium van bedrijven, bestaande uit Air Liquide, AkzoNobel Specialty Chemicals, Enerkem en de haven van Rotterdam, heeft een projectontwikkelingsovereenkomst ondertekend voor de aanvankelijke investeringen in een geavanceerde afval-naar-chemicaliën-installatie in Rotterdam. De installatie zal de eerste in haar soort in Europa zijn en moet een duurzaam alternatief bieden voor niet-recyclebaar afval door plastic en ander gemengd afval om te zetten in nieuwe grondstoffen.

Met de aanvankelijke investeringen die uitvoerige engineering, de set-up van een speciale joint venture en de uitvoering van het vergunningsproces dekken, gaat een bedrag gemoeid van 9 miljoen euro. Het consortium streeft ernaar later in 2018 het definitieve investeringsbesluit te nemen ten aanzien van het naar schatting 200 miljoen euro kostende project en heeft de Rabobank aangesteld als hoofdadviseur voor het financieringsproces.

De realisatie van het project wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat heeft toegestemd in de ontwikkeling van mechanismen en regulering die zullen helpen deze nieuwe technologie op volledige schaal te brengen om de overgang naar een koolstofarme energie te stimuleren. Het afval-naar-chemicaliën-project wordt tevens ondersteund door de stad Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en het InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij.

De installatie zal tot 360.000 ton afval omzetten in 220.000 ton (270 miljoen liter) 'groene' methanol. Ter vergelijking, dit vertegenwoordigt de totale jaarlijkse hoeveelheid afval van meer dan 700.000 huishoudens en een vermindering van 300.000 ton CO2-uitstoot.

"Dit is een belangrijke mijlpaal voor het project en een grote stap in de richting van de implementatie van een duurzame en circulaire chemische sector", aldus Marco Waas, directeur RD&I bij AkzoNobel Specialty Chemicals, die het stuurcomité van het consortium leidt. "De overeenkomst komt op een zeer gepast moment gezien de actuele uitdagingen in de recycling van plastics in Europa. We kunnen afval dat niet kan worden gerecycleerd, omzetten in methanol, een essentiële grondstof voor allerlei alledaagse producten, inclusief koolstofarm transport. Dit kan niet alleen worden gebruikt in de bestaande toevoerketens en fossiele grondstoffen vervangen, maar vermijdt ook CO2-uitstoot die anders wordt geproduceerd door de verbranding van afval."

De installatie wordt gebouwd in het Botlek-gebied van de haven van Rotterdam met bedrijfseigen technologie van Enerkem zal niet-recyclebaar, gemengd afval omzetten, inclusief plastics, in synthesegas en vervolgens in schone methanol voor gebruik in de chemische industrie en voor de transportsector. Vandaag de dag wordt methanol doorgaans geproduceerd van aardgas of kolen. De fabriek krijgt twee productielijnen of twee keer zoveel invoervermogen als de commerciële fabriek die Enerkem in het Canadese Edmonton heeft. Er zal worden geprofiteerd van de ultramoderne infrastructuur die beschikbaar is in de haven van Rotterdam, alsook de synergiën met Air Liquide (grote industrieën) voor de levering van het vereiste zuurstof en, samen met AkzoNobel, van waterstof. AkzoNobel vervult tevens een rol als de afnemer van het methanol.

"Hiermee zijn we weer een belangrijke stap dichter bij de introductie van de constructie van onze allereerste bioraffinagefaciliteit in Europa in 2018", zegt Vincent Chornet, president en Chief Executive Officer van Enerkem. "In dit innovatieve consortium zal Enerkem de technologieprovider, hoofdcontractant alsook partner in het project zijn."

Over Enerkem  

Enerkem produceert geavanceerde biobrandstoffen en hernieuwbare chemicaliën uit afval. Zijn baanbrekende en bedrijfseigen technologie zet niet-recyclebaar, niet-afbreekbaar gemeentelijk vast afval om in methanol, ethanol en andere veelgebruikte chemicaliën. Enerkem heeft zijn hoofdvestiging in Montréal, Quebec, Canada, en heeft een commerciële installatie op volledige schaal in Alberta en een innovatiecentrum Quebec. De installaties van Enerkem worden opgebouwd als geprefabriceerde systemen op basis van de modulaire productie-infrastructuur van het bedrijf dat wereldwijd kan worden ingezet. De technologie van Enerkem is een goed voorbeeld van hoe een werkelijk circulaire economie kan worden gerealiseerd door de energiemix te diversifiëren en door alledaagse producten milieuvriendelijker te maken met een slim en duurzaam alternatief voor storten en verbranden.

http://www.enerkem.comMediarelaties:
Pierre Boisseau
Senior directeur
Communicatie en marketing, Enerkem inc.
+1-514-875-0284
pboisseau@enerkem.com
 

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234