Elektronische Industrie Haakt in op Ethische Inkoop ter Bestrijding van Risico Dwangarbeid

Rapport belicht toegenomen risico moderne slavernij in elektronica productieketen en concrete voordelen van initiatieven voor grotere transparantie door ethische inkoop.

LONDEN, 16th Oktober 2017 /PRNewswire/ -- Volgens een nieuw rapport van LexisNexis Business Insight Solutions, Ethical Sourcing and Everyday Electronics [https://www.lexisnexis.nl/nieuws/rapport-dwangarbeid-in-de-elektronische-industrie], Krijgt de elektronica industrie in toenemende mate te maken met gedwongen arbeid in haar productieketen.

http://mma.prnewswire.com/media/582369/LN_cmyk_h_pos_ID_98f6a600c1c3.jpg [http://mma.prnewswire.com/media/582369/LN_cmyk_h_pos_ID_98f6a600c1c3.jpg]

De wereldwijde elektronica industrie die onze mobiele telefoons, laptops, tablets en vele andere dagelijkse producten levert is één van de grootste sectoren van de mondiale industrie, die meer inkomsten genereert dan welke andere goederen producerende sector ook. De totale waarde van de wereldwijde elektronica industrie is vastgesteld op 1,75 biljoen USD. Een deel van deze omzet wordt verdiend ten koste van mensen die deel uitmaken van de complexe elektronica productieketen, die bestaat uit meerdere niveaus, honderden productenleveranciers en duizenden betrokken individuen.

Dit rapport belicht de toegenomen regelgeving in de productieketen en het vergroot bewustzijn over moderne slavernij en dwangarbeid in de mijnbouw en de productie van elektronische producten. Vijftien tot 20 procent van het wereldaanbod van tantaal, een veelgebruikt mineraal in de elektronica, alsmede andere belangrijke mineralen worden gewonnen in de Democratische Republiek Congo en omringende landen die als risicovol worden aangemerkt als het gaat om conflictmineralen en dwangarbeid.

Volgens recent onderzoek door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn meer dan 50 procent van de slachtoffers van dwangarbeid-exploitatie schuldslaven. Schuldslavernij is vooral afkomstig van bemiddelingskosten, waarvoor schulden worden aangegaan die uitgroeien tot bedragen die vanwege hoge rentes nooit meer kunnen worden afbetaald. De Maleisische industrie, waar veel internationale elektronicabedrijven hun producten laten maken, wordt aangeduid als een plaats waar schuld- en dwangarbeid systematisch voorkomen.

Dwangarbeid levert jaarlijks 150 miljard USD aan illegale winsten op, aldus de ILO in 2014, met naar schatting 51 miljard USD die voortkomen uit gedwongen economische exploitatie. Bedrijven lopen met dwangarbeid grote financiële en reputatierisico's. Investeerders alsmede consumenten zijn op zoek naar meer ethische producten en dit biedt bedrijven een kans om ethisch verantwoorde inkoop binnen de elektronica industrie volledig te omarmen. In een recent Global Foresight Survey van Trajectory geeft 77 procent van de ondervraagden uit landen met groeimarkten aan dat het kopen van ethische merken belangrijk tot zeer belangrijk voor hen was.

Het verlagen van deze risico's op schending van bedrijfs- en mensenrechten en het herkennen van strategische kansen om winstgevendheid te vergroten beginnen met het effectief monitoren en uitvoeren van due diligence in de toeleveringsketen.

Mark Dunn, Directeur van LexisNexis Business Insights Solutions, merkt op: "Ons rapport toont aan de meeste elektronicabedrijven afhankelijk zijn van third-party leveranciers voor de levering van onderdelen, grondstoffen en diensten die een belangrijk deel uitmaken van hun eindproducten. Deze toeleveranciers kunnen op hun beurt weer aan anderen uitbesteden, wat leidt tot complexe leveranciersketens die kunnen bestaan uit meerdere niveaus, honderden leverancierslocaties en duizenden individuen. Dit alles verhoogt het risico op dwangarbeid in de productie en winning van grondstoffen."

Carlos Busquets, Directeur van Public Policy EICC, verklaart: "Er zijn drie belangrijke redenen waarom elektronicabedrijven ethisch verantwoord zouden moeten inkopen: 1) Merkreputatie 2) Klanten, onder meer aanbestedende diensten, zij verwachten dat levensverzekeringspolissen en programma's geregeld zijn 3) Toegenomen regelgevende maatregelen. In de VS is vooral de FAR (Federal Acquisition Regulation) regelgeving die in januari 2015 effect kreeg belangrijk; deze vereist van federale aannemers en onderaannemers dat zij specifieke, proactieve, preventieve maatregelen nemen om mensensmokkel en dwangarbeid in hun productieketens op te sporen en te elimineren. In landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is tevens nieuwe wetgeving geïntroduceerd ten aanzien van bedrijfsvoering."

Over LexisNexis Legal & Professional LexisNexis Legal & Professional is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van informatie op het gebied van wet- en regelgeving en bedrijfsinformatie en analyses waarmee hun professionele klanten beter gefundeerde beslissingen nemen, productiviteit verhogen en beter kunnen inspelen op de klant. LexisNexis Legal & Professional bedient een markt van ruim 175 landen met 10.000 werknemers en is een onderdeel van RELX Group, wereldwijde leverancier van informatie en analyses voor professionele en zakelijke klanten in verschillende takken van de industrie.

De divisie Business Insight Solutions van LexisNexis Legal & Professional bedient ondernemingen en organisaties over de hele wereld met algemeen nieuws, bedrijfsinformatie en openbare rapporten door middel van een portfolio van oplossingen, waaronder het bekroonde vlaggenschip Lexis Diligence®.

Logo - http://mma.prnewswire.com/media/582369/LN_cmyk_h_pos_ID_98f6a600c1c3.jpg [http://mma.prnewswire.com/media/582369/LN_cmyk_h_pos_ID_98f6a600c1c3.jpg]

CONTACT: Sam Hemmant, LexisNexis Business Insight Solutions, Tel. + 31 (0) 6 13284785, sam.hemmant@lexisnexis.co.uk

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234