IDTechEx: In de Race voor de Eerste Commerciële Energie-Onafhankelijke Personenauto

BOSTON, August 15, 2017 /PRNewswire/ --

Terwijl zonneracewagens over veeroosters suisden tijdens de vorige World Solar Challenge in Australië, ontving de Australische Sunswift eVe, toen de snelste zonneauto ter wereld, de status van straatlegale personenauto. In de wereld van vervoer op zonnestroom gold dit unicum als de overgang van de speciaal gebouwde zonneauto naar de commerciële auto die aan alle normen voldoet. Maar wie zal de eerste commerciële zonneauto in serieproductie nemen?

(Photo:http://mma.prnewswire.com/media/545297/Energy_Independent_Electric_Vehicles.jpg )

Het zouden wel eens Nederlanders of Duitsers kunnen zijn die deze titel gaan veroveren in de race met hun Chinese concurrent. Het Chinese bedrijf Hanergy heeft demonstraties gegeven van verschillende voertuigprototypes met ultralichte, ultra-efficiënte fotovoltaïek op galliumarsenide, maar deze zijn momenteel onbetaalbaar duur. Hanergy belooft dat ze bij hun lancering in 2020 wel betaalbaar zullen zijn, en dat ze in de toekomst het ongekend hoge zonnecelrendement van 40% zullen bereiken. De pv-panelen worden verder uitgeklapt zodra de auto staat geparkeerd, waardoor nog meer energie wordt opgeslagen. Alle kandidaten beschikken verder over een accu voor extra prestaties, maar halen tevens een "eeuwigdurende" snelheid bij daglicht wanneer de accu niet in gebruik is, m.a.w. als energie-onafhankelijk voertuig.

Het Nederlandse bedrijf Lightyear uit Eindhoven en het Duitse Sono Motors, beide start-ups, sturen daarentegen aan op 2018 of 2028 voor de introductie van hun eerste commerciële energie-onafhankelijke elektrische auto's, welke zullen rijden op het betaalbare monokristallijn silicium. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, werkt dit prima tot op een hoek van zestig graden, en kunnen de autozonnepanelen daarom even goed aan de zijkanten als op de bovenkant van het voertuig worden geplaatst.

Zowel Lightyear als Sono Motors zullen gastspreker zijn op 's werelds eerste congres over Energy Independent Electric Vehicles [http://www.idtechex.com/delft17 ], dat gehouden zal worden aan de TU Delft, de plek waar al zo vele recordbrekende auto's en boten op zonne-energie zijn ontwikkeld. Ook de andere projecten zullen aan bod komen op dit congres. Onder hen Immortus uit Australië, dat zijn commerciële race zal starten met de elektriciteit opwekkende schokdempers die zij hebben ontwikkeld voor de geplande straatlegale personenauto op zonne-energie. Jawel, een stroom van nieuwe technologieën komt al voort uit deze projecten en haalt de Formule 1 in, die nu geldt als passé. Een ander voorbeeld is de Stella Lux racewagen, die voorafging aan de Lightyear en is voorzien van vierwielaandrijving en aerodynamica met uniek rendement. Het IDTechEx congres Energy Independent Electric Vehicles [http://www.idtechex.com/delft17 ] bestaat uit een table-top expositie op 27-28 september 2017 met daarnaast op 26 en 29 september een zestal Masterclasses over de EIV's en hun in snelle ontwikkeling verkerende sleutelonderdelen. Deelnemers kunnen daar onder meer hun licht opsteken over piëzo-elektrische/fotovoltaïsche zeilen en luchtschipmaterialen, structural electronics zoals zonneramen, biomimetische en energiepositieve drones, en de toekomstplannen van Toyota.

Zie verder informatie over het Onderzoek van IDTechEx in het rapport over EIV's [http://www.idtechex.com/eiv ]. Wij bieden op dit gebied tevens consultancydiensten [http://www.idtechex.com/consultancy ] aan.Contactpersoon:
Charlotte Hibbert
Marketing & Research Co-ordinator
c.hibbert@IDTechEx.com
UK: +44-(0)1223-810286


 

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234