EU-leiders dringen aan op financiering van kritisch noodzakelijke nieuwe hulpmiddelen tegen geneesmiddelenresistente tuberculose - Topconferentie

BRUSSEL, May 15, 2017 /PRNewswire/ --

Deelnemers aan topconferentie proberen TB-gezondheidsrisico in Europa te beëindigen  

Regeringsleiders uit Frankrijk en Nederland hebben vandaag op een topconferentie in Brussel aangedrongen op de financiering van nieuwe behandel- en preventiemethodes voor geneesmiddelenresistente TB, waarbij de omvang van het probleem in Europa wordt genoemd.

"Door deze geneesmiddelenresistentie is TB zich aan het ontwikkelen tot een onbehandelbare ziekte voor een groeiend aantal mensen," zegt Michèle Boccoz, speciaal ambassadeur voor het bestrijden van HIV/AIDS en overdraagbare ziekten van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling. "Onmiddellijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling zullen ons in staat stellen de geneesmiddelen en vaccins te ontwikkelen, die de dreiging van TB als gezondheidsprobleem binnen Europa uiteindelijk zullen beëindigen."

Hoewel de TB-cijfers in de Europese Unie (EU) relatief laag [http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Tuberculosis/Pages/index.aspx ] zijn, is de ziekte in elk land nog steeds aanwezig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization) heeft de Europese WHO-regio als geheel het hoogste aantal resistente TB-gevallen [http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0012/304131/Fact-Sheet_WTBD_2016.pdf?ua=1 ] ter wereld. Negen van de wereldwijde top 30 van landen met de meeste gevallen van resistente TB zijn Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen. De WHO zegt dat ongeveer 73.000 mensen in de regio jaarlijks ziek worden door TB die resistent is tegen meerdere geneesmiddelen.

"Zonder hulpmiddelen zoals nieuwe geneesmiddelen en vaccins weten we zeker dat we onze doelstellingen voor het onder controle brengen van TB niet kunnen bereiken", aldus Marja Esveld, senior beleidsadviseur mondiale gezondheid van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid. "Nu is het tijd om meer middelen beschikbaar te stellen om ervoor te zorgen dat we de epidemie effectief kunnen beëindigen en de opkomende bedreiging van resistente TB kunnen aanpakken".

Het AMR Review, een wereldwijde studie van antibioticaresistentiegegevens, schat dat resistente TB in Europa in 2050 verantwoordelijk zal zijn voor 2,1 miljoen extra sterfgevallen, wat de economie 1,1 miljard dollar gaat kosten.  Wereldwijd sterven jaarlijks 200.000 mensen aan geneesmiddelenresistente TB, maar tegen 2050 kan dat aantal de 2,5 miljoen benaderen.

TB is nu de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, met 1,8 miljoen doden in 2015. De wereldwijde economische investering in TB-onderzoek en -ontwikkeling is echter de afgelopen vijf jaar niet vergroot [http://www.policycuresresearch.org/downloads/Y9%20GFINDER%20highlights%20web.pdf ] . De WHO schat dat jaarlijks meer dan 1 miljard dollar [http://www.who.int/tb/publications/factsheet_global.pdf?ua=1 ] nodig is en dat er nog 1,7 miljard dollar nodig is voor preventie, diagnose en behandeling van TB.

De ambitieuze strategie van de WHO om een einde te maken aan TB [http://www.who.int/tb/post2015_strategy/en ] is gericht op het met 95 procent verminderen van TB als doodsoorzaak en een daling van het aantal nieuwe gevallen met 90 procent tussen 2015 en 2035. Under the TB Action Plan for the WHO European Region 2016-2020 [http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/tuberculosis/publications/2017/tuberculosis-surveillance-and-monitoring-report-in-europe-2017 ] , an interim target is a 25 percent reduction in new TB cases and a 75 percent treatment success rate among patients with multidrug-resistant TB.

"Geneesmiddelenresistentie is een belangrijke drijfveer voor het ontwikkelen van nieuwe vaccins tegen TB. Een vaccin zou niet beïnvloed worden door mogelijke resistentie van het TB-organisme omdat vaccins een heel andere werking hebben in het lichaam," aldus dr. Nick Drager, directeur van TBVI, een Europese stichting die onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor nieuwe TB-vaccins ondersteunt.

De kortste behandeling voor vormen van geneesmiddelenresistente TB duurt minstens negen maanden en kan twee jaar of langer duren. De behandeling zelf bestaat uit een combinatie van zware geneesmiddelen, toegediend in de vorm van pillen en injecties. Minder dan de helft van alle mensen met TB die resistent is tegen meerdere geneesmiddelen wordt succesvol genezen.

"Voor mensen die al lijden aan geneesmiddelenresistente TB  zijn effectievere, beter verdraagbare, sneller actieve en goedkopere behandelingsopties dringend nodig," aldus dr. Mel Spigelman, president en CEO van TB Alliance, een Amerikaanse non-profit die de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor TB-behandelingen versnelt.  "Om geneesmiddelenresistente tegen te gaan, hebben we politieke wil nodig en de toezegging van aanzienlijk meer middelen voor onderzoek en ontwikkeling in nieuwe geneesmiddelenbehandelingen."

De topconferentie in Brussel - "TB en Europese Gezondheidsbeveiliging: De kritieke rol van R & D voor TB in het kader van antimicrobiële resistentie" werd gehost door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling. De conferentie werd georganiseerd door TBVI, TB Alliance en de Deutsche Stiftung Weltbevölkerung (DSW), een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie.

De topconferentie gaat vooraf aan de wereldwijde ministeriële conferentie over TB die in november 2017 in Moskou zal plaatsvinden en aan de VN-topconferentie over TB in september 2018.

TB Alliance (Wereldwijde alliantie voor het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen TB)  

TB Alliance is een non-profitorganisatie die zich toelegt op het vinden van sneller werkende en meer betaalbare geneesmiddelenregimes voor het bestrijden van tuberculose (TB). Via innovatieve wetenschap en partners over de hele wereld, streven wij ernaar om eerlijke toegang tot snellere, betere TB-geneesmiddelen die de mondiale gezondheid en welvaart bevorderen te waarborgen.  TB Alliance werkt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel van Australië, de Stichting Bill & Melinda Gates, het Federaal Ministerie van Onderwijs en Onderzoek van Duitsland via het KfW, Global Health Innovative Technology Fund, Irish Aid, Indonesia Health Fund, National Institute of Allergy and Infectious Disease, het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, UNITAID, Department for International Development van het Verenigd Koninkrijk en Agency for International Development, en Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.tballiance.org

TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI)  

Het TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) is een non-profitorganisatie die de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe, veilige en effectieve TB-vaccins die toegankelijk en betaalbaar zijn voor alle mensen vergemakkelijkt.  TBVI is een Product Development Partnership (PDP) dat R&D-inspanningen integreert, vertaalt en prioriteert om nieuwe TB-vaccins en biomarkers te ontdekken en ontwikkelen voor wereldwijd gebruik. TBVI biedt de essentiële diensten die de R&D-inspanningen op het gebied van TB-vaccines ondersteunen van haar 50 consortiumpartners bestaande uit universiteiten, onderzoeksinstituten en particuliere bedrijven. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.tbvi.eu  

Deutsche Stiftung Weltbevölkerung (DSW)   

DSW richt zich op de behoeften en mogelijkheden van de grootste jeugdgeneratie in de geschiedenis.  We richten ons op het creëren van vraag naar en toegang tot gezondheidsinformatie, diensten en benodigdheden en op het waarborgen van hun recht op een betere toekomst.  We bereiken dit door ons bezig te houden met genderbewuste advocacy, capaciteitsontwikkeling en initiatieven voor gezinsplanning. DSW heeft een hoofdkantoor in Duitsland en daarnaast kantoren in Ethiopië, Kenia, Tanzania en Oeganda en verbindingsbureaus in Berlijn en Brussel. DSW pleit ook voor investeringen in onderzoek en innovatie om armoedegebonden en verwaarloosde tropische ziekten te bestrijden.


 
Contactpersoon: 
Thomas Lynch 
+1-917-648-0671 
thomas.lynch@tballiance.org 


 

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234