Rohde & Schwarz rust Duitse bondsstrijdkrachten uit met allernieuwste softwaregestuurde radiosystemen

MÜNCHEN, July 12, 2017 /PRNewswire/ --

Het in München gevestigde elektronicabedrijf Rohde & Schwarz heeft een contract van het Duitse ministerie van defensie (BMVg) in de wacht gesleept om in eerste instantie 50 commandovoertuigen uit te rusten met het gezamenlijke radiosysteem van de Duitse krijgsmacht, ook bekend als SVFuA. Dit is een volgende maatregel van het "Mobile Tactical Communications" (MoTaKo) -programma voor het digitaliseren van de tactische communicatie binnen de Duitse krijgsmacht.

Volgend op vele jaren van gezamenlijke ontwikkeling heeft het Bundesambt fur Ausrustung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw) een contract getekend met Rohde & Schwarz voor de inkoop van de SVFua. SVFuA berust op het principe van softwaregestuurde radio (SDR) en biedt veilige, betrouwbare communicatie tot aan het classificatieniveau GEHEIM. Rohde & Schwarz kon putten uit zijn interne cryptologie-ontwikkeling als essentiële nationale technologie. In eerste instantie zullen 50 commandovoertuigen - PUMA infanteriegevechtsvoertuigen (IFV) en gepantserde BOXER-transportvoertuigen (ATV) - worden uitgerust. Rohde & Schwarz zal tegen 2020 de eerste levering van het overkoepelende SVFuA-systeem produceren en installeren. De raamovereenkomst van het contract geeft de bondsstrijdkrachten de mogelijkheid om aanvullende SVFuA-systemen te bestellen binnen een tijdsbestek van zeven jaar.

Harald Stein, President van BAAINBw: "Het uitrusten van de eerste PUMA- en BOXER-commandovoertuigen met SVFuA is een belangrijke eerste stap richting MoTaKo. We zijn blij dat we met Rohde & Schwarz een technologiegedreven partner hebben gevonden voor dit belangrijke moderniseringsproject."

In 2009 is aan Rohde & Schwarz de verantwoordelijkheid gegeven voor het totale ontwerp en het overkoepelende systeem, en daarnaast voor het ontwikkelen van een prototype-basiseenheid en het aantonen dat deze in serie kan worden geproduceerd. In 2016 bevestigde het overheidsbureau voor informatiebeveiliging (BSI) dat aan de eisen voor certificatie op classificatieniveau GEHEIM is voldaan. Certificatie volgens de internationaal erkende Software Communications Architecture (SCA) -normen voor SDR-radiosystemen was een voorwaarde voor de klantacceptatie. Aangezien het radiosysteem ontwikkeld is volgens de SCA-normen, is het mogelijk om momentele en toekomstige nationale en internationale golfvormen op het radiosysteem over te zetten, zolang deze golfvormen ook aan de eisen voldoen zoals die in de SCA-norm zijn opgesteld.

De SVFuA geeft de Duitse strijdmacht alle hulpmiddelen die nodig zijn om informatiesuperioriteit te creëren en met name te beschermen. Het maakt ook interfaces mogelijk met bondgenoten gedurende gezamenlijke missies, evenals voor collectieve defensie. Hartmut Jäschke, Senior Vice President Market Segment Secure Communications Sales and Projects bij Rohde & Schwarz, legt uit: "Met het SVFuA-systeem legt de Duitse krijgsmacht de basis voor de allernieuwste, toekomstbestendige tactische communicatie. Als vertrouwde Duitse partner vervult Rohde & Schwarz alle eisen van de klant voor een schaalbaar, herconfigureerbaar en toekomstbestendig algemeen systeem. Het bedrijf heeft de implementatie van de golfvormen van huidige derde partijen op de softwaregestuurde radio aangetoond, waarbij de intellectuele eigendomsrechten behouden bleven en men aan de huidige vereisten voor interoperabiliteit met partners voldoet."

Met de acquisitie van de SVFuA heeft de Duitse krijgsmacht de eerste stap gezet richting modernisering van zijn tactische communicatie binnen het raamwerk van het MoTaKo-programma. Om deze projecten op de lange termijn te ondersteunen, heeft Rohde & Schwarz besloten om een joint venture op te zetten met Rheinmetall AG om een offerte in te kunnen dienen als algemene contractant. Beide Duitse bedrijven bieden een breed portfolio van betrouwbare technologie en een jarenlange ervaring in complexe projecten.

Simone Kneifl, Telefoon: +49(0)8941290, press@rohde-schwarz.com

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234