Internationale Topdeskundigen Bijeen om de Vele Gezichten van Kanker te Begrijpen

Tweede Wereldtop over Kanker Heterogeniteit en Precisiegeneeskunde Vindt Plaats in Washington

WASHINGTON, 11 mei 2017 /PRNewswire/ -- Kankerdeskundigen van over de hele wereld komen deze week bijeen op een symposium om te spreken over hun laatste bevindingen op het gebied van nieuwe kankerbestrijdende strategieën en technologieën gericht op identificatie en aanval van alle mogelijke tumorvarianten, verschillend voor iedere patiënt en voor iedere vorm van de ziekte. Gesponsord door de Menarini International Foundation en Menarini-Silicon Biosystems zal "Resolving Cancer Heterogeneity: Drawing New Horizons in Precision Medicine" gehouden worden in het congrescentrum van het Old Post Office Pavilion van 11 tot en met 13 mei.

"Kanker heterogeniteit is een grote uitdaging die moet worden aangepakt om te komen tot effectieve diagnose en behandeling van kanker met therapeutica die meer selectief en geïndividualiseerd zijn voor iedere patiënt en voor elk stadium van de ziekte," verklaart Ignacio I. Wistuba, M.D., voorzitter van de Faculteit Translational Molecular Pathology bij het MD Andersen Cancer Center aan de Universiteit van Texas in Houston en covoorzitter van het congres. "De kracht van moderne moleculaire diagnostische technieken wordt vaak beperkt door de intrinsieke genetische heterogeniteit van tumorspecimens. In de afgelopen paar jaar is kankerdiagnostiek gebruik gaan maken van steeds kleinere monsters en bestaan biopsies vaak uit een klein stukje weekje tumorweefsel. Bovendien komen niet alle tumorpopulaties evenveel voor. Dit kan leiden tot misinterpretatie van genomische veranderingen."

Tumor heterogeniteit beschrijft de verschillen tussen tumoren van hetzelfde type bij verschillende mensen en verschillen tussen kanker-subpopulaties binnen een tumor. Tumor heterogeniteit draagt waarschijnlijk implicaties voor kankerbehandeling en de ontdekking van een biomarker daar het kan leiden tot verschillende reacties op een behandeling. Genetische verschillen tussen kankercellen binnen een tumor kunnen verklaren waarom sommige tumorcellen aanwezig blijven in het lichaam nadat behandeling van de patiënt voltooid is.

"Circulerende tumorcellen -- kankercellen die vrijkomen en zich verspreiden in de bloedbaan en het lymfatische stelsel als gevolg van gevorderde kanker -- zijn een veelbelovend hulpmiddel bij het bestuderen van tumor heterogeniteit in patiënten, want ze kunnen zeer representatief zijn voor de genomische variabiliteit in een patiënt. Bovendien zou genetische analyse hiervan meer kunnen zeggen bij toezicht op de voortgang van de ziekte en de effectiviteit van een therapie in real-time door middel van een minimaal invasief onderzoek. Hiermee kunnen enkele beperkingen worden overkomen die verbonden zijn aan vast weefsel biopsieën," aldus Klaus Pantel, M.D., Directeur van de Afdeling Tumorbiologie bij het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf en tevens covoorzitter van het topcongres.

Na het klinkende succes van het internationale symposium over kanker hetero geniteit dat vorig jaar werd gehouden in Verona, Italië, zal dit congres experts samenbrengen op het gebied van basis- en klinische oncologie alsmede moleculaire pathologie om te praten over actuele vraagstukken van kankerbehandeling, de beperkingen van diagnostische hulpmiddelen, en om te kijken naar technologische oplossingen voor het probleem van kanker hetero geniteit binnen de context van bloed- en weefselbiopsies.

Over DEPArray Technologie DEPArray(TM) technologie (uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden), ontwikkeld door Menarini Silicon Biosystems, richt zich op het probleem van tumor heterogeniteit door onderzoekers in staat te stellen pure tumorcellen te isoleren uit miniscule weefselspecimens met zeer weinig tumorcellen. Specimens van een paar honderd cellen, in veel gevallen de enige die beschikbaar zijn, kunnen vervolgens worden geanalyseerd voor een exacte identificatie van moleculaire factoren van tumorontwikkeling. Bovendien maakt deze technologie de isolatie mogelijk van afzonderlijke circulerende tumorcellen (CTC's) die in minimale concentraties aanwezig zijn in het bloed. Moleculaire analyse van de geïsoleerde cellen kan worden gebruikt om belangrijke kankerfactoren in kaart te brengen en het meest effectieve molecule-gerichte geneesmiddel te selecteren in een klinische onderzoeksomgeving.

Over de Menarini International Foundation De Menarini International Foundation is opgericht in het voorjaar van 1976 ter bevordering van onderzoek en kennis op het gebied van biologie, pharmacologie en geneeskunde alsmede economie en menswetenschappen. Eén van de belangrijkste instrumenten die de Stichting gebruikt om haar doelen na te streven betreft het organiseren van internationale congressen over medische disciplines. De Stichting heeft inmiddels meer dan 300 internationale congressen georganiseerd in het kader van innovatieve medische en biologische vraagstukken en wereldwijd belangrijke thema's.

Over Menarini-Silicon Biosystems Menarini-Silicon Biosystems, gevestigd in San Diego, Californië en Bologna, Italië, ontwikkelt techno logieën en producten die onderzoekers meer inzicht verschaffen in de biologische complexiteit van ziekten door het bestuderen van afzonderlijke cellen. Het bedrijf produceert en verkoopt de DEPArray Nxt, het enige platform dat op beeld gebaseerde, digitale celsortering en -isolatie mogelijk maakt, alsook klinische onderzoekers die moleculaire analyse willen uitvoeren op levende of vaste cellen met de precisie van één enkele cel. Dankzij de acquisitie van het CELLSEARCH® Circulating Tumor Cell System in 2017 kan het bedrijf nu een volledige (end-to-end) workflowoplossing bieden voor de telling, isolatie en moleculaire karak terisering van CTC's uit een simpele bloedtest in de klinische onderzoeksomgeving. Dit draagt bij aan de klinische effectiviteit en correlatie van CTC's met de doeltreffendheid van specifieke therapieën.

De acquisitie van de CELLSEARCH productielijn betekent een belangrijke mijlpaal die voor het bedrijf de strategische richting versterkt naar een leidende positie op het gebied van diagnostische producten en diensten met het oog op informatie voor kankerpatiënten over de meest optimale behandelkeuzes. Menarini-Silicon Biosystems is een volwaardige dochteronderneming van de Menarini Group, een multinationaal bedrijf op het gebied van farmaceutica, biotechnologie en diagnostiek, met hoofdkantoor in Florence, Italië, reeds meer dan 130 jaar bestaand en met ruim 16.000 werknemers in meer dan 100 landen.

Zie www.siliconbiosystems.com [http://www.siliconbiosystems.com/] voor meer informatie.

CONTACT: Charles Versaggi, Ph.D., Versaggi Biocommunications®, cv@versaggibio.com, +1 415/806-6039 (San Francisco, Calif.), Barbara Baggiani, Menarini-Silicon Biosystems, bbaggiani@siliconbiosystems.com, +39 370 3114498 (Italië)

Web site: http://www.siliconbiosystems.com/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234