Nederlands-Duitse natuurkundige Laurens Molenkamp ontvangt Top Award van koning Salman van Saoedi-Arabië

RIYADH, Saudi-Arabië, April 5, 2017 /PRNewswire/ --Professor Laurens Molenkamp van de Universiteit van Wuerzburg ontving vandaag de King Faisal International Prize voor de Wetenschap 2017 uit handen van koning Salman bin Abdulaziz Al-Saud van Saoedi-Arabie in een schitterende ceremonie in de aanwezigheid van een uitgelezen gezelschap van prinsen, ministers, topambtenaren, kennisleiders, geleerden en wetenschappers.
(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/486441/King_Faisal_International_Prize_Molenkamp.jpg )

(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/486424/King_Faisal_International_Prize_Infographic.jpg)

Prof. Molenkamp, hoofd van de MBE Unit van de Universiteit van Wuerzburg, deelt de prijs met Professor Daniel Loss van de faculteit der natuurkunde aan de Universiteit van Basel in Zwitserland.
Tijdens de prijsuitreiking zei prof. Molenkamp: "Het is een trots moment voor mij om de King Faisal International Prize te mogen ontvangen, een van de meest vooraanstaande awards ter wereld. De award heeft geholpen om de focus te richten op het enorme potentieel dat spintronica heeft voor de natuurkunde. De King Faisal International Prize is zeker een belangrijke bijdrage aan de inspanningen om de menselijke kennis te verrijken en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek voor de vooruitgang van de mensheid".
Prof. Molenkamp wordt beschouwd als een van de vaders van de halfgeleider-spintronica, de wetenschap van het transport en de manipulatie van elektronen met een bepaalde spinorientatie in halfgeleiders. In 1999 was hij de eerste onderzoeker ter wereld die bewees dat elektrische spininjectie in halfgeleiders mogelijk was, wat het vakgebied van spintronica openbrak voor experimenteel onderzoek.
Hij bevestigde experimenteel het quantum-spin-Hall-effect, wat het veld van topologische isolatoren, een nieuwe vorm van quantummaterie, heeft verstevigd. Zijn baanbrekende methoden voor het maken en manipuleren van de toestand van spin-gepolariseerde ladingdragers in halfgeleiders biedt een enorm potentieel en kan mogelijk worden toegepast in een verscheidenheid aan sectoren; van nieuwe componenten zoals transistoren tot geheugencellen en quantumcomputers.
De King Faisal International Prize, die in 1979 voor de eerste keer werd verleend en is gelanceerd door de Koning Faisal Foundation, erkent uitzonderlijk werk van individuen en instellingen op een aantal belangrijke terreinen. Wetenschappers die werden bekroond met de King Faisal International Prize hebben vaak in de daaropvolgende jaren andere prestigieuze prijzen ontvangen; achttien laureaten van de King Faisal International Prize ontvingen naderhand de Nobelprijs, terwijl dertien de Gairdner Foundation International Awards wonnen, elf de Amerikaanse National Medal of Science en negen werden er bekroond met de Lasker Medical Award.
Contactpersoon: Nora Sankour +971(0)568797444, nora@hadathgroup.com


Photo:
http://mma.prnewswire.com/media/486441/King_Faisal_International_Prize_Molenkamp.jpghttp://mma.prnewswire.com/media/486424/King_Faisal_International_Prize_Infographic.jpg


King Faisal International Prize

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234