Ineke Strouken neemt afscheid als directeur immaterieel erfgoed

Vrijdag 31 maart 2017 is de laatste dag dat Ineke Strouken directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is. Op die dag plaatst zij het Maasheggenvlechten op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Ineke Strouken is bekend van de vele keren dat zij op de radio en televisie en in de kranten uitleg gaf over de (historische) achtergronden van tradities. In de discussie over Zwarte Piet heeft zij een bemiddelende rol gespeeld.

Ineke Strouken is 32 jaar lang directeur geweest van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel (later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). Zij heeft aan de wieg gestaan van de aandacht voor volkscultuur en immaterieel erfgoed in Nederland. In haar lange loopbaan heeft ze veel ontwikkelingen vormgegeven. Op 1 april 1985 kwam Strouken in dienst en heeft eerst een structuur voor de ondersteuning van volkscultuur opgezet en later voor immaterieel erfgoed. Strouken was de trekker van grote projecten, zoals Brieven aan de Toekomst (15-5-1998), FotoMonument (2000), Nationale Verteldag ( 2004), Jaar van het Circus (2006), Jaar van de Tradities (2009), Jaar van het Immaterieel Erfgoed (2012) en Jaar van het Ambacht (2013). In 2008 leidde ze een onderzoek naar de tradities in Nederland, waar iedereen werd opgeroepen om zijn of haar belangrijke tradities op te geven. Dit onderzoek mondde uit in de publicatie DIT ZIJN WIJ. Vanaf 2012 heeft Strouken zich, nadat Nederland het UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geratificeerd had, ingezet om het immaterieel erfgoed in Nederland op poten te zetten. Op 1 april wordt ze opgevolgd door Leo Adriaansen.

Strouken: ‘Ik ga het KIEN erg missen, want ik vond het de leukste baan van de wereld. Je bent tenslotte bezig met een vak dat gaat over wat mensen van nu belangrijk vinden. Ik hoop van harte dat het immaterieel erfgoed de status krijgt dat het verdient. Critici willen nog weleens minderwaardig doen over de inventaris. Maar als je ziet hoeveel mensen bij immaterieel erfgoed betrokken zijn en hoe gepassioneerd ze hun traditie levend houden, dan kun je alleen met heel veel respect daar over praten.’

Op 31 maart om 12:00 uur plaatst Ineke Strouken het Maasheggenvlechten op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland tijdens een symposium Vlechtheggen en Heggenvlechten in Schijndel. Maasheggenvlechten is van oudsher een manier om heggen veedicht te maken. Kenmerkend voor de maasheggenstijl is het gebruik van alleen levend materiaal, bij voorkeur meidoorn, dat in de heg aanwezig is. Hierdoor wordt de heg met de jaren steeds sterker en dichter. Maasheggenvlechters gebruiken alleen handgereedschap en werken alleen in de winterperiode. Er wordt vooral in ‘hoog Nederland’ in deze stijl gevlochten.

Meer informatie over Ineke Strouken en over het Symposium Vlechtheggen en Heggenvlechten op www.immaterieelerfgoed.nl
Voor contact met Ineke Strouken 06-53240892

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

plaats:
Culemborg
website:
http://www.volkscultuur.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234