NVVE ziet verwijsplicht als oplossing voor Levenseindekliniek

Er moet een verwijsplicht komen voor artsen die niet willen ingaan op een verzoek om euthanasie. Dat bepleit de NVVE in reactie op het bericht dat de Levenseindekliniek veel relatief eenvoudige verzoeken ontvangt die ook de behandeld arts van de patiënt had kunnen afhandelen. De Levenseindekliniek wil zich concentreren op complexe euthanasieverzoeken, zo bleek uit een uitzending van Nieuwsuur op donderdag 23 maart. In de uitzending werd gewezen op een goed werkend verwijssysteem onder huisartsen in Hoogeveen.

De NVVE zet zich al jaren in voor een wettelijk vastgelegde verwijsplicht. Nu geldt dat iedere arts de morele verplichting heeft een patiënt door te verwijzen als hij niet aan een verzoek om euthanasie wil voldoen. Uit reacties van NVVE-leden blijkt dat nog altijd veel artsen daar niet aan meewerken. Doorverwijzen zou daarom volgens de NVVE wettelijk verplicht moeten zijn. Binnen deze verwijsplicht wordt dan geaccepteerd dat artsen uit gewetensnood niet willen meewerken aan een euthanasieverzoek. In oktober 2016 hebben D66 en GroenLinks hiervoor al een initiatiefwet verwijsplicht euthanasie ingediend. Dit voorstel moet nog worden besproken in de Tweede Kamer.

Noot voor de redactie:
Persvoorlichters:
Sebastiaan Hattink en Stefanie Michelis
Email: communicatie@nvve.nl
Tel: 020-5304950

NVVE

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.nvve.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234