RINEKE DIJKSTRA onderscheiden met de Hasselblad Award 2017

GÖTEBORG, Zweden, March 8, 2017 /PRNewswire/ --Met groot genoegen maakt de Hasselblad Foundation bekend dat zij de Hasselblad Foundation International Award voor fotografie (SEK 1.000.000, ca. EUR 100.000) dit jaar toekent aan de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra. De prijs zal op 9 oktober 2017 worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Gothenburg. Op 10 oktober zal er ter ere van Rineke Dijkstra een symposium plaatsvinden, gevolgd door de opening van een tentoonstelling van haar werk in het Hasselblad Center. Ook wordt bij deze gelegenheid een nieuw boek over haar werk gepresenteerd.
Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: https://www.multivu.com/players/uk/8055951-rineke-dijkstra-hasselblad-award-winner 
De stichting over Rineke Dijkstra, winnares van de Hasselblad Award 2017:  
Sinds het begin van haar carrière, aan het begin van de jaren negentig, heeft Rineke Dijkstra zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste kunstenaars op het gebied van de portretfotografie. In Dijkstra's foto's speelt het thema van identiteit steeds een belangrijke rol, telkens opnieuw slaagt ze erin haar onderwerpen te vangen op momenten van grote complexiteit of kwetsbaarheid. Dijkstra werkt vooral in series en haar werk toont haar modellen met een intimiteit en emotionele kracht die naadloos aansluit bij de rijke traditie van de zeventiende-eeuwse Nederlandse portretkunst. In haar videowerken, die ze maakt sinds het midden van de jaren negentig, gebruikt Dijkstra steeds een vast camerastandpunt, waardoor haar video's doen denken aan bewegende foto's. Door deze vorm en benadering van het medium trekt Dijkstra de grens tussen stilstaand en bewegend beeld krachtig in twijfel. 
De jury 
De Hasselblad Award jury die Rineke Dijkstra heeft voorgedragen aan de directie van de Hasselblad Foundation bestond uit:
Duncan Forbes, voorzitter 
Curator en schrijver in Londen en Los Angeles en als onderzoeker tijdelijk verbonden aan het Institute for Modern and Contemporary Culture, University of Westminster, Londen
Jennifer Blessing 
Senior curator voor fotografie, Solomon R. Guggenheim Museum, New York
Simon Njami 
Curator en schrijver, Parijs
Esther Ruelfs 
Hoofd van de afdeling Photography and New Media, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Mark Sealy 
Curator en directeur, Autograph ABP, Londen
"De foto's en video's van Rineke Dijkstra laten op briljante wijze zien hoe rijk en complex fotoportretten kunnen zijn. Dijkstra's foto's vormen een belichaming van de tijd waarin ze zijn gemaakt, verhouden zich tot de geschiedenis, tonen de wisselwerking tussen model, fotograaf en toeschouwer en benadrukken de kracht waarmee een persoonlijkheid door middel van fotografie kan worden getoond. In een tijd waarin portretten steeds meer zijn vervallen tot verbeeldingen van narcisme en vluchtige roem, laat Rineke Dijkstra zien dat het kijken naar portretten mensen ook op een krachtige manier kan verbinden", aldus Duncan Forbes, voorzitter van de jury voor de Hasselblad Award 2017.
"Rineke Dijkstra heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat uitsluitend draait om portretten. Haar intensieve studies naar de transformatie van jongeren naar volwassenheid zijn adembenemend. We zijn er bovendien trots op dat Rineke Dijkstra de eerste Nederlandse winnaar is van de Hasselblad Award," verklaart Christina Backman, Managing Director van de Hasselblad Foundation.

 
Jenny Blixt 
Public Relations Officer 
jb@hasselbladfoundation.se 

+46(0)31-778 21 54 
+46(0)708-93 07 12 

Hasselblad Foundation  
Ekmansgatan 8 
SE-412 56 Göteborg 
hasselbladfoundation.se [http://hasselbladfoundation.se ] 


 
(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/475615/Rineke_Dijkstra.jpg )
Photo:
http://mma.prnewswire.com/media/475615/Rineke_Dijkstra.jpg

Video:
https://www.multivu.com/players/uk/8055951-rineke-dijkstra-hasselblad-award-winner


Hasselblad Foundation

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234