Hybride aandrijflijn voor langeafstandstransporten getest in Volvo Trucks' nieuwste conceptvoertuig

GÖTEBORG, Zweden, February 28, 2017 /PRNewswire/ --De Volvo Concept Truck is het eerste hybridevoertuig van Volvo Trucks voor langeafstandstransporten. In combinatie met de andere verbeteringen levert deze truck een totale reductie in brandstofverbruik en CO2-uitstoot op van rond de 30 procent.   
Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier:
https://www.multivu.com/players/uk/8047351-volvo-trucks-concept-hybrid-powertrain/ [https://www.multivu.com/players/uk/8047351-volvo-trucks-concept-hybrid-powertrain ] 
Volvo Trucks onthulde de Volvo Concept Truck in mei 2016 en heeft het voertuig nu verder ontwikkeld en verbeterd. De nieuwe versie wordt niet alleen gekenmerkt door verbeteringen in aerodynamica, rolweerstand en gewicht, maar beschikt ook over een hybride aandrijflijn, een van de eerste in zijn soort voor zware trucks voor de lange afstand.
"We streven ernaar koploper te zijn in elektromobiliteit en zoeken constant de grenzen op als het gaat om vermindering van brandstofverbruik en emissies", zegt Claes Nilsson, CEO bij Volvo Trucks. "De komende jaren gaat de samenleving meer en meer over op hernieuwbare energie en we zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit en hybridetechnologie steeds belangrijker worden. De aandrijflijn in onze concepttruck is opgezet voor het verbeteren van de transportefficiency zodat de bedrijfstak duurzame transporten kan ontwikkelen. Met de concepttruck doen we waardevolle kennis en ervaring op, waarmee we de technologie verder kunnen ontwikkelen."
De hybride aandrijflijn werkt met het terugwinnen van energie op afdalingen die steiler zijn dan één procent, of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu's van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek. Speciaal voor de hybride aandrijflijn is een verbeterde uitvoering van I-See ontwikkeld. Dit chauffeursondersteuningssysteem van Volvo Trucks analyseert de te volgen route en bepaalt vervolgens de meest zuinige en efficiënte keuze tussen de diesel- en de elektromotor en de optimale gebruikstijd van de herwonnen energie.  
Bij langeafstandstransporten zal de hybride aandrijflijn er naar schatting voor zorgen dat de verbrandingsmotor gedurende 30 procent van de rijtijd wordt uitgeschakeld. Dit bespaart 5 tot 10 procent brandstof, afhankelijk van voertuigtype, specificatie en rijcycli. Het is ook mogelijk om 10 kilometer lang geheel in elektrische modus te rijden, waardoor het voertuig kan draaien met nul emissies en weinig geluid.
"Tegenwoordig maken langeafstandstransporten een belangrijk deel uit van het totale energieverbruik in de transportsector. Door middel van hybride technologie kan een aanzienlijke vermindering in brandstofverbruik en emissies worden behaald. Dit vormt een belangrijke stap voor het behalen van onze maatschappelijke milieudoelen en de doelen voor de toekomst", zegt Lars Martensson, Director Environment and Innovation, Volvo Trucks.
De Volvo Concept Truck bouwt verder op de vele pluspunten van zijn voorganger, namelijk verbeterde aerodynamica, rolweerstand en verminderd voertuiggewicht. "Dit is een platform om verschillende nieuwe technologieën op verhoogde transportefficiency te testen", zegt Ake Othzén, Chief Project Manager, Volvo Trucks. "Sommige van deze ontwikkelingen zijn al geïntroduceerd op onze trucks en sommige zullen in de nabije toekomst worden toegepast. De hybride aandrijflijn is deels gebaseerd op de kennis en de ervaring van Volvo Bus met hybride en elektrische bussen."
Feiten: Volvo Concept Truck 
- De Volvo Concept Truck is het resultaat van het Zweedse deel van een bilateraal onderzoeksproject waarbij de Zweedse energie-instantie Energimyndigheten en het Amerikaanse Department of Energy zijn betrokken.
- Het SuperTruck-project, een Amerikaanse Concept Truck, werd ontwikkeld als onderdeel van het SuperTruck-programma van het Amerikaanse Department of Energy. Dit is bedoeld om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren ter verbetering van de transportefficiency voor langeafstandstransporten in Noord-Amerika.
Feiten: Elektrisch-hybride aandrijflijn 
- Wint energie terug op hellingen die steiler zijn dan één procent of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu's van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek.
- Speciaal voor de hybride aandrijflijn is een verbeterde uitvoering van I-See ontwikkeld. Dit chauffeursondersteuningssysteem van Volvo Trucks analyseert de te volgen route met behulp van informatie van GPS en de elektronische kaart. Door middel van een geavanceerd algoritme dat is gebaseerd op de helling van de weg en de verwachte snelheid, berekent het systeem het meest zuinige en efficiënte gebruik van de diesel- en de elektromotor en de optimale gebruikstijd van de herwonnen energie.  
- Bij langeafstandstransporten zal de hybride aandrijflijn er naar schatting voor zorgen dat de verbrandingsmotor gedurende 30 procent van de rijtijd wordt uitgeschakeld. Dit bespaart 5 tot 10 procent brandstof, afhankelijk van het voertuig en de rijcycli.
Specificaties: Volvo Concept Truck 
Truckmodel: Volvo FH
Motor: Volvo D13 Euro 6 Step C
28 febr.2017
Bekijk hier de film over Volvo Concept Truck [https://youtu.be/uV-54LlSbcw ]  
Link naar afbeeldingen met hoge resolutie [https://ftp.gbg.spoon.se/_6Ye0xg5FG-F7LR ]
Lees hier meer over Volvo Concept Truck [http://www.volvotrucks.com/en-en/news-stories/press-release.html?pubid=20470 ]
Lees hier meer over Volvo SuperTruck [https://www.youtube.com/watch?v=KndAcoPLZQY ]
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Charles Engelaar, Volvo Truck Corporation, telefoon: +31-345-688 410 of +316-51427151, e-mail: charles.engelaar@volvo.com; of Cynthia van 't Hoff, Volvo Truck Nederland, telefoon: +31-345-688 427 of +316-22302461, e-mail: cynthia.van.t.hoff@volvo.com Website http://www.volvotrucks.nl  
Video's met uitzendkwaliteit die een aanvulling vormen op dit persbericht, vindt u op http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks
Fotomateriaal en films voor de pers zijn beschikbaar via de foto- en filmgalerij voor Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com
http://www.volvotrucks.nl        
(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/471801/Volvo_Concept_Truck.jpg )
Photo:
http://mma.prnewswire.com/media/471801/Volvo_Concept_Truck.jpg

Video:
https://www.multivu.com/players/uk/8047351-volvo-trucks-concept-hybrid-powertrain


Volvo Trucks

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234