Oxfam Novib directeur Farah Karimi bezoekt hongerend Niger

Vandaag komt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, aan in Diffa in het Zuiden van Niger. Daar voltrekt zich een nauwelijks opgemerkte humanitaire ramp. Hier leven 250.000 mensen al meer dan een jaar in een woestijngebied, zonder inkomsten en middelen om te overleven.

Dit gebied is onderdeel van een veel grotere crisis, die zich uitstrekt over het Noorden van Nigeria, het zuiden van Niger en Tsjaad en Kameroen, ook wel het Tsjaadmeer Bassin genoemd. Zo'n 17 miljoen mensen ondervinden de gevolgen van geweld en droogte en ruim 7 miljoen mensen hebben honger. In Nigeria leven zo'n 400 duizend mensen in hongersnood.

Farah Karimi: 'Dit is een ramp van ongekende omvang, maar de crisis wordt nagenoeg genegeerd door de wereld. Deze regio worstelt met de opvang van miljoenen mensen, precies zoals westerse politici zo achteloos bepleiten, maar ze laten deze mensen letterlijk kreperen!'

'Oxfam, en andere organisaties, doen wat we kunnen om mensen water en een basisrantsoen eten te geven, maar zelfs daarvoor is te weinig geld. Er is echt veel meer geld en aandacht nodig. 90% van de vluchtelingen in deze crisis blijft in de eigen regio. Als we er niet in slagen hen ter plekke menswaardig te laten overleven, dan is het beleid van 'opvang in eigen regio' een volslagen farce.'

Achtergrond.
Miljoenen mensen zijn in deze regio op de vlucht voor het brute geweld tegen burgers door Boko Haram, dat actief is vanuit Nigeria, en door verschillende legers die deze groep bestrijden. In totaal zijn naar schatting 2,7 miljoen mensen op de vlucht. Niet alleen de vluchtelingen, maar ook de mensen in de straatarme dorpen waar de vluchtelingen neerstrijken kunnen nauwelijks meer overleven.

De Nigerijnse overheid heeft het zuiden van Niger economisch drooggelegd, om de geldstromen naar Boko Haram af te snijden. Maar daardoor kan de bevolking geen eten meer kopen, geen handel meer drijven, en overleeft van dag tot dag.
Slechts een klein deel van de vluchtelingen in Diffa leeft in geïmproviseerde opvangkampen, de meeste zijn neergestreken langs de Route Nationale 1. In de zinderende hitte hebben ze van resten plastic en papier tentjes opgetrokken in het zand, afhankelijk van de weinige hulp die tot nu toe het gebied bereikt.

Vorige week werd tijdens de donorconferentie voor de Tsjaadmeercrisis in Oslo slechts 30% van de benodigde 1,5 miljard dollar toegezegd door donorlanden.

Ook in andere delen van Afrika, en in Jemen heerst op dit moment grote humanitaire nood. In de hoorn van Afrika heerst extreme droogte als gevolg van El Nino effecten. Afgelopen week kondigde de VN voor delen van Zuid Soedan een hongersnood af, en ook in Jemen leven honderdduizenden mensen in honger.

Noot voor de redactie:
- Voor nadere informatie: Ruud Huurman, persvoorlichter Oxfam Novib, 06 5117 5316
- @Farah_Karimi twittert vanuit het crisisgebied en is - beperkt- beschikbaar voor interviews.

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234