Koninklijke tentoonstelling Dordrechts Museum krijgt vorm

Reconstructie behangselkamer gereed

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum plaatste vandaag de koninklijke behangsels uit Paleis Huis ten Bosch in de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur die vanaf 19 februari voor iedereen te zien is. In de tentoonstellingsruimte is de kamer nagebouwd waar de stukken oorspronkelijk voor bedoeld waren: het Vogelkabinet in het Nieuwe Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag. Bezoekers kunnen er vanaf 19 februari binnenwandelen en de kamergrote behangschilderingen bekijken die straks in Paleis Huis ten Bosch komen te hangen.

Directeur Peter Schoon is verguld met deze topstukken voor de tentoonstelling: "geweldig om de doeken nu ingebouwd in deze kamer te zien. Een precisiewerk dat goed is gelukt!".
Aert Schouman (1710-1792) is de beste dierenschilder van de 18de eeuw en Dordrechts bekendste kunstenaar uit die tijd. Een hoogtepunt in het oeuvre van Schouman vormt de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering dat later in Paleis Huis ten Bosch werd geplaatst. Deze vijf grote behangsels zijn onlangs gerestaureerd en tijdens de tentoonstelling eenmalig te zien. Na afloop van de expositie worden ze, na renovatie van Paleis Huis ten Bosch, teruggeplaatst in dit toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Historie
De behangsels uit het Paleis Huis ten Bosch hebben een roerig stuk Nederlandse geschiedenis aan zich voorbij zien gaan. Oorspronkelijk was het gemaakt voor het Nieuwe Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag, maar in 1795 betrokken de Fransen deze gebouwen op het Binnenhof. In 1806 werd de kamer zelfs onderdeel van het koninklijk paleis van Lodewijk Napoleon, die daar zijn intrek nam als Koning van Holland. Toen het kort daarna Instituut voor Militaire Kwekelingen werd, moesten de behangsels weg. Ze werden opgeslagen in Paleis Huis ten Bosch. Pas in 1975 werden de bijzondere doeken ontdekt en in het paleis ingebouwd. De huidige renovatie van het Huis ten Bosch maakt het mogelijk om de behangsels voor het publiek tentoon te stellen in het museum. Voor het eerst, en wellicht ook voor het laatst.

De tentoonstelling wordt op 18 februari door Koningin Máxima officieel geopend en is van 19 februari t/m 17 september voor publiek te zien.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en het aanvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Linda de Jongh, communicatie Dordrechts Museum, l.de.jongh@drechtsteden.nl, 078-7705319 of 06-33825080.
U kunt ook beeldmateriaal downloaden via de dropbox van het Dordrechts Museum:
http://bit.ly/2lf2RUM

Fotocredit:
Koninklijke behangsels, Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Foto door Horizon Photoworks, Bram Vreugdenhil

Het proces van accreditatie (t/m 14 februari) rond de opening op 18 februari loopt via Debby Vlasblom, DMG.Vlasblom@dordrecht.nl, communicatie Dordrechts Museum, 078-7704887 of 06-24937971.

Stichting Dordrecht Marketing

plaats:
Dordrecht
website:
http://www.dordrechtmarketing.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234