Duizenden jongeren uit Europa naar Maastricht voor Europe Calling

Op dinsdag 7 februari reizen duizenden jongeren uit lidstaten van de EU naar het Sphinxkwartier. Maastricht staat al enkele maanden in het teken van Europe Calling, de feestelijke viering van de 25e verjaardag van het verdrag van Maastricht. Onder de noemer Yo!Fest zijn volgende week de jongeren aan het woord.

De Nationale Jeugdraad (NJR) heeft in samenwerking met het Europees Parlement aan 2500 jongeren gastlessen gegeven en enquêtes uitgezet onder jongeren over wat Europa zou moeten doen om hen een betere toekomst te geven. De resultaten worden aangeboden op de Jong in Europa dag als onderdeel van het Yo!Fest, aan Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA), Agnes Jongerius (PvdA) en Wethouder Mieke Damsma. Ook zullen de jongeren met deze politici gaan discussiëren over hun visie over de toekomst van Europa. "Het is onze ambitie om te laten zien hoe jongeren met creatieve oplossingen (Europese) beleidsmakers kunnen inspireren om out of the box te denken" aldus Coco Peet en Tibbe van den Nieuwenhuijzen, de Nederlandse Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken van de Nationale Jeugdraad.

Anne Marie Eekhout, educatief expert van het Europees Parlement: "We hebben meer dan 2500 reacties gekregen op de enquêtes onder scholieren. Hieruit blijkt dat de EU leeft onder jongeren. Zij willen erkenning van diploma's over de grens, meer stagemogelijkheden over de grens en beter talenonderwijs om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Geweldig dat zij in debat willen met Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en wethouder Damsma."

Na het debat wordt een lespakket over de euro overhandigd aan een aantal deelnemende scholen . Het pakket bestaat uit setjes van echte euromuntjes van de eerste twaalf deelnemende landen en educatief materiaal ontwikkeld door de Nederlandse Bank en het Europees Parlement. De lespakketten zijn vooral bestemd voor de VMBO scholen en kunnen gratis worden geleend. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: hoe wordt geld gemaakt, wat voor soort afspraken zijn er tussen de banken en hoe ga je het beste met geld om.

De ontmoeting met beide Europarlementariërs en de wethouder vindt plaats binnen het Europe Calling Yo!Fest zodat naast politiek debat ook volop gelegenheid is voor cultuur, dans en ontmoetingen.

Waar: Muziekgieterij, Boschstraat 7 in Maastricht
Hoe laat: dinsdag 7 februari, 13-16u

Contact: Ingelise de Boer, 070-3135400 of 06-1294 0913

Europees Parlement Den Haag

plaats:
Den Haag
website:
http://www.europeesparlement.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234