EMBARGO: Nederland in top 10 kankerincidentie wereldwijd

ONDER EMBARGO TOT VRIJDAG 3 FEBRUARI 00:01 UUR

Nederland staat 8e op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de nieuwste Nederlandse cijfers komt huidkanker het meeste voor, gevolgd door darm-, borst- en longkanker. Op Wereldkankerdag slaan alle organisaties in Nederland die zich bezighouden met kanker de handen ineen om gezamenlijk aandacht te vragen voor deze voor de patiënt en zijn naaste ingrijpende ziekte.

Uit de internationale cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, die zijn aangepast naar leeftijd, blijkt dat vrouwen in Nederland op de 4e plaats staan voor de incidentie van kanker vergeleken met vrouwen uit andere landen. De mannen in Nederland staan op de 16e plaats vergeleken met die uit andere landen. Voor wat betreft mannen en vrouwen samen bekleedt Nederland de 8e plaats met 304,8 nieuwe gevallen van kanker op de 100.000 inwoners. Denemarken is 's werelds koploper met 338,1 gevallen van kanker per 100.000 inwoners.

Volgens de nieuwste cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), was huidkanker in 2016 met 15.836 nieuwe gevallen de meest voorkomende kankersoort in Nederland, gevolgd door darm-, borst- en longkanker. Bij de mannen stond in 2016 prostaatkanker nog steeds op nummer 1, bij vrouwen was dat borstkanker. In totaal werden er 108.402 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld in 2016, 2.500 meer dan in het jaar daarvoor.

In aanloop naar Wereldkankerdag, 4 februari 2017, slaan de gezamenlijke organisaties in Nederland die zich bezighouden met kanker de handen ineen. Voor het derde jaar op rij zetten zij zich in om aandacht te vragen voor kanker. Het gaat om een brede samenwerking tussen organisaties actief in kankerbestrijding, patiëntenzorg, onderzoek, voorlichting, preventie en (na)zorg.

Met het thema Wij kunnen. Ik kan wordt het publiek in Nederland opgeroepen om stil te staan bij wat we allemaal zelf kunnen doen voor onszelf en een ander als het om kanker gaat. Dit jaar wordt de naasten van mensen die kanker hebben (gehad) centraal gezet.

In aanloop naar Wereldkankerdag houden de samenwerkende organisaties in Nederland een speciale actie om de naasten van mensen met kanker te bedanken voor hun zorg, begeleiding en steun. Het gaat om onder andere familieleden, goede vrienden en collega's die ieder op hun eigen manier mensen met kanker bijstaan. Ook organiseren diverse organisaties eigen activiteiten zoals open dagen en lezingen. Op de gezamenlijke website www.wereldkankerdag.nl staat meer informatie over en een overzichtelijke landkaart van speciale activiteiten.

In Nederland werken een groot aantal organisaties mee aan Wereldkankerdag zoals: KWF Kankerbestrijding, IPSO, Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL), Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Care for Cancer en nog vele anderen. Een volledig overzicht is te vinden via www.wereldkankerdag.nl

Geplaatst in:

Dit persbericht is een gezamenlijk bericht van de organisaties die deelnemen aan de Nederlandse versie van Wereldkankerdag. Voor vragen kunt u contact opnemen met de volgende personen verbonden aan de volgende organisaties:

Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting,
Telefoon: 020-344 9592 of 0641323927
E-mail: g.daal@wkof.nl

KWF Kankerbestrijding
Mischa Stubenitsky, Persvoorlichter
Telefoon: 020-570 0538
E-mail: mstubenitsky@kwf.nl

Over de wereldranglijst en de internationale cijfers
De wereldranglijst van kankerincidentie (mannen en vrouwen samen)
1. Denemarken
2. Australië
3. België
4. Noorwegen
5. Verenigde Staten
6. Ierland
7. Zuid-Korea (Republiek Korea)
8. Nederland
9. Frankrijk
10. Nieuw-Caledonië

De wereldwijde cijfers zijn afkomstig uit GLOBOCAN, een project van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. GLOBOCAN is een online database met schattingen van de nationale incidentie en sterfte van veel voorkomende vormen van kanker in 184 landen van de wereld. De database is online beschikbaar op http://globocan.iarc.fr/. IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De cijfers per 100.000 mensen zijn aangepast naar leeftijd. Dit betekent dat voor elk land rekening gehouden is met de verschillende ratio's tussen mensen in verschillende leeftijdsgroepen om er zeker van te zijn dat deze vergelijkbaar zijn. Dit is belangrijk, omdat kanker vaker voorkomt bij oudere mensen.

Over de Nederlandse cijfers
Volgens de nieuwste cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), waren de 10 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in 2016:

Bij mannen en vrouwen samen:

Lokalisatie van kanker Aantallen

Huid,(excl basaalcelcarcinoom) 15836
Darm 15427
Borstkanker 14640
Long 12168
Prostaat 11064
Lymfeklier en leukemie 9072
Blaas en urinewegen overig 3505
Hoofd en hals 3192
Slokdarm en cardia 2865
Baarmoeder 2840
Primaire lokalisatie onbekend 1136

Bij mannen:

Lokalisatie van kanker Aantallen

Prostaat 11064
Darm 8807
Huid,(excl basaalcelcarcinoom) 8174
Long 6803
Lymfeklier en leukemie 5260
Blaas en urinewegen overig 2636
Hoofd en hals 2132
Slokdarm en cardia 2091
Nier 1741
Alvleesklier 1103
Primaire lokalisatie onbekend 567

Bij vrouwen:

Lokalisatie van kanker Aantallen

Borstkanker 14511
Huid,(excl basaalcelcarcinoom) 7662
Darm 6620
Long 5365
Lymfeklier en leukemie 3812
Baarmoeder 2840
Eierstok 1348
Alvleesklier 1069
Hoofd en hals 1060
Nier 931
Primaire lokalisatie onbekend 569

Over de website www.wereldkankerdag.nl
De website www.wereldkankerdag.nl is een initiatief van meerdere organisaties die een rol spelen bij kanker. Door het gezamenlijk presenteren van de activiteiten op Wereldkankerdag willen wij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden. Op de website is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereldkankerdag door het hele land heen plaatsvinden.

Bronnen
- GLOBOCAN, een project van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F. GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer. Beschikbaar op: http://globocan.iarc.fr, geraadpleegd op 1/februari/2017.
- Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL (c) februari 2017.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.wcrf.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234