'Aandacht voor integratie ontbreekt in verkiezingsprogramma's'

VluchtelingenWerk Nederland analyseert verkiezingsprogramma's
"Noodzakelijke aandacht voor integratie ontbreekt"

De noodzakelijke aandacht voor goede integratie van vluchtelingen ontbreekt bij de politieke partijen. Dat blijkt uit de analyse van de verkiezingsprogramma's door VluchtelingenWerk Nederland. Slechts twee partijen, GroenLinks en SP, willen hier echt werk van maken. VluchtelingenWerk maakt zich zorgen om het ontbreken van concrete integratieplannen bij de meeste partijen. Iedereen moet daadwerkelijk kunnen meedoen; dat is een van de belangrijkste opgaven op het immigratie- en integratiedossier. VluchtelingenWerk pleit ervoor dat vluchtelingen vanaf dag één de kans krijgen om te participeren door het leren van onze taal en door werk.

Nadat het in de voorafgaande periode vooral ging om opvang en huisvesting, is het nu tijd dat vluchtelingen daadwerkelijk deel kunnen nemen aan de samenleving. In de publieke opinie is het thema 'vluchtelingen' het belangrijkste onderwerp, zo blijkt uit de recente rapportage Burgerperspectieven van het Sociaal Cultureel Planbureau. "In de samenleving wordt volop gesproken over integratie. Maar in de verkiezingsprogramma's zie je hier helaas weinig van terug. Dat baart ons zorgen", zegt Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Analyse
VluchtelingenWerk heeft de verkiezingsprogramma's van de zittende, gekozen partijen in de Tweede Kamer geanalyseerd aan de hand van de thema's integratie, opvang en veilige routes naar Europa. Slechts twee partijen, GroenLinks en SP, willen hier echt werk van maken. De verschillende programma's zijn beoordeeld aan de hand van zes vragen. Het blijkt dat alle partijen het thema 'vluchtelingen' benoemen, maar bij het merendeel ontbreekt het aan concrete voorstellen voor integratie, opvang en veilige routes.
VluchtelingenWerk vraagt zich af hoe een nieuw kabinet de noodzakelijke integratie gaat organiseren. Met partijen als CDA, VVD en PVV lijkt verbetering van de integratie van vluchtelingen een onmogelijke opgave te worden. Deze partijen leggen de verantwoordelijkheid namelijk volledig bij de vluchtelingen. Zij gaan voorbij aan de rol die de samenleving en de overheid hierbij hebben.

Stem laten horen
"Door de verschillende standpunten van de partijen in beeld te brengen, wil VluchtelingenWerk inzicht geven om een afgewogen keuze te maken in het stemhokje", zegt Manson. "Via de website kunnen de kiezers zelf zien welke partijen werk willen maken van een goed vluchtelingenbeleid. Wij roepen kiezers op hun stem te laten horen. Deze oproep doen we de komende weken actief door Nederland de vraag te stellen in welke land we willen wonen. Het antwoord kan iedereen persoonlijk geven op 15 maart in het stemhokje."

Over VluchtelingenWerk Nederland
VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Wij zijn een onafhankelijke organisatie die zich met 14.000 vrijwilligers inzet voor de bescherming van mensen die huis en haard moesten verlaten vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. VluchtelingenWerk begeleidt hen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Voor meer informatie:
VluchtelingenWerk Nederland persvoorlichting, Rick van der Burg, 06 1002 6001

VluchtelingenWerk Nederland

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.vluchtelingenwerk.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234