Nederland moet botte discriminatie van Trump keihard veroordelen.

Oxfam Novib roept Nederland op veel krachtiger stelling te nemen tegen het decreet van president Trump, dat vluchtelingen, en mensen uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS ontzegt. Nadat zij aanvankelijk op de vlakte bleven, zeiden premier Rutte en minister Koenders vanmiddag het buitensluiten van vluchtelingen door Trump te betreuren. Wat zij nalaten is het uitspreken van een duidelijk oordeel over de discriminatie van miljoenen mensen op grond van hun land van afkomst of religie.

Net als de Canadese premier Trudeau, zou onze premier zich veel nadrukkelijker moeten uitspreken tegen deze absurde maatregelen. Nederland moet ook duidelijk maken dat het zal opkomen voor haar eigen burgers met dubbele nationaliteit, als die problemen ondervinden met reizen naar de VS. Deze zelfde oproep deden premier May en bondskanselier Merkel vandaag.

De Europese leiders, die komende week in Malta bijeenkomen, moeten hun Amerikaanse collega gezamenlijk duidelijk maken dat hier juridische, morele en fatsoensgrenzen worden overtreden.

Europa kan verder Canada's voorbeeld volgen door de vluchtelingen die Trump nu wil weigeren, ruimhartig op te nemen. Het gaat hier bijvoorbeeld om de meest kwetsbare Syrische vluchtelingen die door de UNHCR zijn geselecteerd om in een derde land te worden opgenomen. Tot nu toe schieten Nederland en andere EU-landen daarin ernstig te kort.

Oxfam Novib directeur Farah Karimi: 'Het decreet van president Trump is discriminatie van de grofste soort. Onder het mom van 'voorkomen dat terroristen het land binnen komen' worden rechten van een deel van de wereldbevolking aan de kant gezet, in een land waar gelijke rechten een belangrijke pijler zijn van de grondwet.'

'Dit is een zinloze schoffering, die alleen maar leidt tot verdere polarisatie en spanningen. Nederland, als hoeder van het Internationaal Recht en de Mensenrechten, zou voorop moeten staan in de veroordeling van dit beleid van de nieuwe Amerikaanse regering.'

Voor nadere informatie, neem contact op met Ruud Huurman, persvoorlichter van Oxfam Novib: 06 5117 5316

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234