Staatssecretaris van Rijn zet mantelzorgers in het zonnetje

Tijdens het congres In voor Mantelzorg werden de Mantelzorg Awards uitgereikt door Martin van Rijn en Gerda Havertong.

“Mantelzorg overkomt je uit liefde. Wees zuinig op onze mantelzorgers want zonder hen heeft Nederland helemaal geen zorg. Tegen liefde en aandacht van een naaste kan geen enkele medische zorg op.”
Met deze woorden sloot staatsecretaris van Rijn op dinsdagmiddag 24 januari het congres In voor Mantelzorg af.

In voor Mantelzorg is een programma voor zorgorganisaties die willen werken aan een betere ondersteuning van en een betere samenwerking met mantelzorgers. Het congres gaf zorgprofessionals de mogelijkheid om ervaringen en kennis te delen als het gaat om het samenspel tussen formele en informele zorg.

Kennisdelen en inspireren
Tijdens het congres kregen zorgprofessionals de kans om inspiratie en advies uit de praktijk op te doen door het volgen van workshops, adviestafels en lezingen. In voor Mantelzorg biedt ook de mogelijkheid om online kennis en ervaringen te vergaren. Zo biedt het digitale werkboek een grote hoeveelheid praktisch toepasbare instrumenten en methoden en vormt mede daardoor een goede basis voor beroepskrachten, managers en beleidsmakers in de zorg die een beter samenspel willen. Maar ook de online leerinterventie “Goed in gesprek met mantelzorg” daagt de zorgprofessional uit om een andere manier van werken uit te proberen.

Mantelzorg Awards
Naast het inhoudelijke programma werd ook de mantelzorger zelf in het zonnetje gezet. De “Sprekende mantelzorgers” zijn de initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards. Zij willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp is. Namens de jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers en de publieksjury werden er in totaal zes prijzen uitgereikt aan initiatieven die navolging verdienen in de samenleving. De winnaars variëren van een neuroloog die op een bijzondere wijze betrokken is bij zijn patiënten en hun familie tot een groep buurvrouwen die een app-groep hebben opgericht om een andere buurvrouw die voor haar gehandicapte man zorgt, af en toe te helpen.

Het programma In voor Mantelzorg
In voor Mantelzorg ging van start in april 2014 met 80 zorgorganisaties. De uitvoering was in handen van Vilans en Movisie. Door het programma zijn ruim 3.000 medewerkers en managers aan de slag gegaan samen met 6.000 mantelzorgers. Goede resultaten zijn geboekt als het gaat om gelijkwaardige samenwerking, het ontwikkelen van een visie op het samenspel en het creëren van een sterkere positie van mantelzorgers ten behoeve van het welzijn en welbevinden van hun naasten die zorg nodig hebben. De instrumenten, methodieken en praktijkverhalen zijn gebundeld in een overzichtelijk werkboek. Andere organisaties in de zorg kunnen hier gebruik van maken en zo het samenspel met mantelzorgers versterken.

Geplaatst in:

Ter informatie, niet voor publicatie
Meer informatie
Heeft u inhoudelijke vragen?
Neem dan contact op met Cecil Scholten / C.Scholten@vilans.nl / 06-228 108 16
Met communicatievragen kunt u terecht bij José Jansen / j.jansen@vilans.nl / 06-214 935 84

Meer informatie over het programma In voor Mantelzorg vindt u op: www.invoormantelzorg.nl

Stichting Vilans

plaats:
Bussum
website:
http://www.vilans.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234