AzG start baanbrekende studie naar nieuwe kuur resistente tbc

De zoektocht naar een nieuwe kuur voor resistente tuberculose (DR-TB) is gestart: de eerste patiënt in Oezbekistan heeft de eerste pil geslikt. Artsen zonder Grenzen voert een baanbrekende klinische studie uit. Haar doel: een combinatiekuur vinden met een hogere genezingskans dan de huidige 50%, die 6 maanden duurt in plaats van 24, die beter te verdragen is en minder ernstige bijwerkingen als doofheid heeft. Kortom: een effectieve, snelwerkende en veilige behandeling voor zeer moeilijk te behandelen, dodelijke vormen van tbc.

Tbc doodt jaarlijks meer mensen dan hiv, desondanks is er weinig onderzoek naar. Resistente vormen maken al jaren een zorgwekkende opmars. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen er 480.000 mensen wereldwijd bij met multiresistente tbc (MDR-TB). 9,5% van alle mensen met MDR-TB heeft de extreem resistente variant (XDR-TB). Patiënten krijgen acht maanden dagelijkse, pijnlijke injecties en slikken ruim 10.000 pillen. De behandeling duurt twee jaar en heeft ernstige bijwerkingen die het leven zeer ondraaglijk maken als extreme misselijkheid, gewrichtspijn, psychose en doofheid.

In totaal gaat Artsen zonder Grenzen 630 DR-TB-patiënten uit Oezbekistan, Wit-Rusland en Zuid-Afrika opnemen in de klinische studie met de naam TB PRACTECAL. Twee nieuwe tbc-medicijnen, bedaquiline en pretomanide, worden gecombineerd met twee bestaande tbc-medicijnen, clofazimine en moxifloxacine. Gedurende twee jaar worden drie verschillende combinaties getest, waarna de twee met het meeste succes verder worden getest. Effectiviteit en bijwerkingen worden nauwlettend gevolgd. De verwachting is dat het toepassen van de twee nieuwe medicijnen een radicaal verschil zal uitmaken voor de overlevingskans en kwaliteit van leven. De studie loopt tot en met 2020.

'Artsen zonder Grenzen is een van de grootste, niet aan overheden gelieerde, organisaties die tbc behandelen. Wij kunnen niet langer aanzien dat ondanks de zeer zware behandeling, de genezingskans maar één op twee is. Deze studie vormt een mijlpaal en kan potentieel honderdduizenden levens redden,' verklaart Bern-Thomas Nyang'wa, arts en tbc-specialist van Artsen zonder Grenzen die de studie leidt.

TB PRACTECAL kan verwezenlijkt worden dankzij een bijdrage van 6,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen: 'Dankzij deze geweldige bijdrage uit het Droomfonds kunnen wij aan onze droom werken: mensen met resistente vormen van tbc de best mogelijke kans op genezing bieden én medische organisaties wereldwijd betere instrumenten geven om deze groeiende crisis het hoofd te bieden.' Artsen zonder Grenzen voert dit onderzoek uit met ondersteuning van onder andere de TB Alliantie en de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Mireille Capiau: telefoon 020 520 8957 of 06 543 94 727, pers@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

De volledige lijst van partners in deze studie: London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), University College London (UCL), Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH), World Health Organization's Special Programme for research & Training in Tropical Diseases (TDR), Global Alliance for TB Drug Development, ministeries van Volksgezondheid van Oezbekistan en Wit-Rusland, THINK TB en HIV Investigative Network.

Bron cijfers tuberculose: Global Tuberculosis Report 2016 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 480.000 mensen wereldwijd ontwikkelden multiresistente tbc (MDR-TB) in 2015, nog eens 100.000 mensen zijn resistent tegen 1 specifiek standaard tbc-medicijn, rifampicine. Dit valt onder het meer algemene DR-TB (resistente tbc).

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.artsenzondergrenzen.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234